JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Caracterul de document oficial de gestiune avut de Balanţa de verificare a profesionistului

29 iul. 2015
Vizualizari: 90
  • Legea nr. 82/1991: art. 22
  • Legea nr. 85/2014: art. 5 pct. 19
  • NCPC: art. 280 alin. (1)

În concepția Legii nr. 82/1991, Balanța de verificare este un document oficial de gestiune al profesionistului și ea trebuie să asigure o imagine finală, clară și completă a patrimoniului, a situației financiare și a rezultatelor obținute de acesta. Așadar, Balanța de verificare trebuie, de principiu, să răspundă cerințelor de a reflecta activitatea profesionistului, iar în măsura în care nu se dovedește caracterul nereal al mențiunilor sale devin operante dispozițiile art. 280 alin. (1) C.proc.civ. Potrivit textului „(1) Registrele profesioniștilor, întocmite și ținute cu respectarea dispozițiilor legale, pot face între aceștia deplină dovadă în justiție, pentru faptele și chestiunile legate de activitatea lor profesională”. Este real că, potrivit alin. (3) „În toate cazurile, instanța este în drept a aprecia dacă se poate atribui conținutului registrelor unui profesionist o altă putere doveditoare, dacă trebuie să se renunțe la această probă în cazul în care registrele părților nu concordă sau dacă trebuie să atribuie o credibilitate mai mare registrelor uneia dintre părți”, însă acest drept al instanței, de a nu recunoaște puterea doveditoare a documentului, trebuie să plece de la o dovadă contrară sau un început de astfel de probă. În absența unei astfel de dovezi, simplele afirmații ale apelantei nu pot fi de natură să înlăture mențiunile din Balanța de verificare.

(Curtea de Apel Pitești, s. a II-a civ., de contencios adminitrativ și fiscal, decizia nr. 678 din 29 iulie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Caracterul de document oficial de gestiune avut de Balanța de verificare a profesionistului was last modified: aprilie 8th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.