JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Abuz de drept. Acţiune prin care se solicită obligarea pârâţilor de a-şi da consimţământul. Criterii de apreciere a bunei credinţe

1 mart. 2012
Vizualizari: 58
  • Decretul nr. 31/1954: art. 1
  • N.C.C.: art. 14
  • N.C.C.: art. 15

Potrivit art. 1 din Decretul 31/1954 privitor la persoanele fizice și persoanele juridice „drepturile civile ale persoanelor fizice sunt recunoscute în scopul de a se satisface interesele personale, materiale și culturale în acord cu interesul obștesc, potrivit legii și regulilor de conviețuire”. Refuzând să-și dea acordul, pârâții își exercită dreptul subiectiv cu încălcarea principiului bunei-credințe, principiu care trebuie să stea la baza tuturor drepturilor subiective civile. Neexprimarea acordului de către pârâți, fără o justificare legală, constituie un abuz de drept, în condițiile în care din documentațiile întocmite rezultă cu certitudine că sunt respectate toate reglementările legale în domeniul urbanismului, astfel încât nu pot fi încălcate drepturile subiective ale vecinilor.

(Curtea de Apel Alba Iulia, s. I civ., decizia nr. 114 din 1 martie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Abuz de drept. Acțiune prin care se solicită obligarea pârâților de a-și da consimțământul. Criterii de apreciere a bunei credințe was last modified: august 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.