Invocarea existenţei unei erori din partea instanței în privința încredințării copilului. Contestație respinsă ca inadmisibilă (NCPC)

4 aug. 2021
Vizualizari: 278
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1010/2020

NCPC: art. 488, art. 489, art. 493 alin. (5)

Prin decizia nr. 282 din data de 30 ianuarie 2020, pronunțată în dosarul nr. x/2017, Înalta Curte de Casație și Justiție, în procedura filtrului, a anulat recursul declarat de reclamantul A. împotriva încheierii din 25 iunie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Iași, secția civilă.

Pentru a pronunța această decizie, Înalta Curte, în esență, a reținut că în speță nu este posibilă o încadrare a criticilor de recurs, în condițiile dispozițiilor art. 493 alin. (5) C. proc. civ., coroborate cu prevederile art. 489 C. proc. civ., constatând că în cauză nu au fost identificate motive de ordine publică ce ar putea fi ridicate din oficiu de către instanță, astfel că a aplicat sancțiunea expres prevăzută de lege, anume anularea căii de atac.

Împotriva acestei decizii, reclamantul A. a formulat contestație în anulare, invocând existența unei erori, deoarece instanța, neținând cont de situația familială, a încredințat copilul mamei, iar aceasta nu îi dă voie să își vadă copilul.

Analizând cauza, Înalta Curte constată următoarele:

Decizia împotriva căreia a fost exercitată prezenta cale de atac a fost pronunțată în condițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., așa cum reiese din cuprinsul acesteia (paginile 1 și 2 ale deciziei contestate), anulându-se recursul promovat de către contestator.

Potrivit dispozițiilor art. 493 alin. (5) C. proc. civ., „în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplinește cerințele de formă, că motivele de casare invocate și dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunțată fără citarea părților, care nu este supusă niciunei căi de atac”.

Reiese deci, că legiuitorul a optat ca deciziile pronunțate în condițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ. să nu fie supuse niciunei căi de atac, ceea ce conduce la concluzia că aceste hotărâri nu pot fi atacate pe calea contestației în anulare.

Pentru argumentele mai sus arătate, Înalta Curte urmează să respingă, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de contestatorul A. împotriva deciziei nr. 282 din data de 30 ianuarie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă în dosarul nr. x/2017.

Sursa informației: www.scj.ro.

Invocarea existenței unei erori din partea instanței în privința încredințării copilului. Contestație respinsă ca inadmisibilă (NCPC) was last modified: august 3rd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.