Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor cu activitate în producţia primară de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (O.G. nr. 5/2024)

22 ian. 2024
Vizualizari: 227

Actul publicat în Monitorul Oficial

PreambulSumar

Ordonanța Guvernului (O.G.) nr. 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

(M. Of. nr. 52 din 19 ianuarie 2024)

În temeiul:

– art. 108 din Constituția României, republicată;

– art. 1 pct. VI.5 din Legea nr. 193/2023 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

 Se instituie o schemă de ajutor de stat acordată întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale pentru a compensa efectele asupra sectorului agricol ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

 

În M. Of. nr. 52 din data de 19 ianuarie 2024 s-a publicat Ordonanța Guvernului (O.G.) nr. 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale ordonanței:

Structură

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Beneficiarii schemei, condiții de eligibilitate

CAPITOLUL III: Reguli procedurale

CAPITOLUL IV: Dispoziții finale

 

Art. 4

Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar plata sumelor reprezentând ajutorul de stat menționat de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

Art. 5

Autoritatea responsabilă cu implementarea schemei este Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, atât prin aparatul central, cât și prin structurile sale teritoriale, respectiv centrele județene/locale sau centrul din municipiul București.

Art. 6

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(1) Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, care se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 de beneficiari.

(2) Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.

(3) Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.

(…)

Art. 8

Beneficiarii schemei sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, respectiv următorii producători agricoli înregistrați în Registrul agricol și în Registrul unic de identificare, care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției de cereale și semințe oleaginoase:

a) producători agricoli persoane fizice;

b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;

c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole organizate în conformitate cu Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate potrivit prevederilor Legii cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare;

d) organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Art. 9

(1) Resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt de 1.200.000,00 mii lei, reprezentând echivalentul a 243.239,956 mii euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare”, titlul 40 „Subvenții”, art. 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli”.

(2) Sumele acordate în condițiile prezentei ordonanțe nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.

(3) Ajustarea sprijinului prevăzut prin prezenta ordonanță se realizează în funcție de numărul de beneficiari eligibili ai schemei, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinație la alin. (1).

Art. 10

(1) Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, prevăzuți la art. 8, care îndeplinesc următoarele condiții:

a) au depus o cerere de plată în anul 2023, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute în anexa nr. 1, până la termenul-limită de depunere din anul 2023;

b) nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

(2) De prevederile prezentei ordonanțe pot beneficia și producătorii agricoli care figurează în sistemul IACS „caz închis” ca urmare a imposibilității APIA de a efectua plata ca urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea 2023, cu condiția depunerii documentului de coordonate bancare aferent unui cont bancar activ după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

(3) Producătorii agricoli declarați neeligibili pentru plata pe suprafață aferentă campaniei 2023 care au primit decizie negativă/de respingere nu pot beneficia de prevederile prezentei ordonanțe.

(…)

Art. 20

(1) La data primirii deciziei Comisiei Europene privind acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta ordonanță se stabilește eligibilitatea beneficiarului și se constituie obligația de plată a acestui ajutor de stat.

(2) În situația în care, anterior emiterii deciziei Comisiei Europene, Comisia Europeană solicită modificări privind prezenta schemă, prevederile prezentei ordonanțe se modifică în mod corespunzător.

Art. 21

Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta ordonanță.

Anexe

ANEXA nr. 1: LISTA culturilor menționate la art. 6 alin. (1)

Nr. crt.Denumire culturăCod cultură
1.Grâu comun de toamnă101
2.Grâu dur de toamnă102
3.Triticale de toamnă103
4.Secară de toamnă104
5.Orz de toamnă105
6.Orzoaică de toamnă106
7.Ovăz de toamnă107
8.Rapiță de toamnă202

ANEXA nr. 2: CERERE de acordare a grantului direct producătorilor agricoli din sectorul vegetal

ANEXA nr. 3: SITUAȚIE CENTRALIZATOARE cu beneficiarii eligibili și valoarea grantului direct care se acordă producătorilor agricoli din sectorul vegetal

ANEXA nr. 4: SITUAȚIE CENTRALIZATOARE – Numărul de beneficiari eligibili și valoarea grantului direct care se acordă producătorilor agricoli din sectorul vegetal

ANEXA nr. 5: SITUAȚIE CENTRALIZATOARE cu sumele aferente grantului direct care se acordă producătorilor agricoli din sectorul vegetal

 

Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor cu activitate în producția primară de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (O.G. nr. 5/2024) was last modified: ianuarie 22nd, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.