Înființarea și funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Decizie a Curții Constituționale. Incidența Hotărârii din 18.05.2021 a CJUE în cauza C-355/19

14 iun. 2021
Articol UJ Premium
Vizualizari: 503
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin decizia din data de 8 iunie 2021, Curtea Constituțională a respins o excepție de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 881 alin. (1)-(5), art. 882-887, art. 888 alin. (1) lit. a)-c) și e) și alin. (2) și art. 889 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în legătură cu reglementarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Până în acest moment, Curtea nu a publicat motivarea hotărârii, dar a prezentat în mod public argumentele principale pe care s-a bazat decizia într-un comunicat de presă.

Prezentare generală

Prevederile supuse controlului de constituționalitate fac referire la înființarea și funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție[1].

În cauza aflată pe rolul Curții Constituționale, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – procurorul general al României (parte în cauză) și procurorul de ședință au solicitat Curții să aibă în vedere Hotărârea din 18.05.2021 a CJUE în cauza C-355/19. În esență, PICCJ și procurorul de ședință au apreciat că hotărârea CJUE ar reprezenta un element care ar putea determina un reviriment în jurisprudența Curții, care anterior a respins mai multe excepții de neconstituționalitate care vizau aceleași dispoziții legale și pentru argumente similare. Pe baza hotărârii CJUE, Curții Constituționale i s-a solicitat să constate incidența în controlul de constituționalitate a Deciziei 2006/928/CE (de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției) și, astfel, încălcarea prevederilor art. 148 din Constituție referitoare la integrarea în Uniunea Europeană.

Hotărârea din 18.05.2021 a CJUE în cauza C-355/19

În Hotărârea din 18.05.2021, CJUE a analizat mai multe chestiuni, însă chestiunile care prezentau relevanță directă din perspectiva excepției de neconstituționalitate erau cele referitoare la Decizia 2006/928/CE și rapoartele întocmite de Comisie pe baza acestei decizii, cele referitoare la înființarea unei secții de urmărire penală care are competența exclusivă pentru infracțiunile săvârșite de magistrați, precum și cele referitoare la principiul supremației dreptului UE.

Din perspectiva Deciziei 2006/928/CE și a rapoartelor întocmite de Comisie pe baza acestei decizii, Marea Cameră a CJUE a arătat, în esență, că atât decizia cât și rapoartele întocmite de Comisie pe baza ei constituie acte adoptate de o instituție a UE, care pot fi supuse unei interpretării în temeiul art. 267 TFUE. De asemenea, CJUE a arătat că în privința naturii juridice, a conținutului și a efectelor în timp, Decizia 2006/928/CE intră în domeniul de aplicare al Tratatului de aderare, întrucât constituie o măsură adoptată în temeiul Actului de aderare care este obligatorie pentru România de la data aderării sale la UE.

În ceea ce privește efectele juridice ale Deciziei 2006/928/CE, CJUE a constatat că decizia are caracter obligatoriu în toate elementele sale pentru România și o obligă să atingă obiectivele de referință, de asemenea obligatorii, care figurează în anexa la aceasta. Obiectivele respective, definite ca urmare a deficiențelor constatate de Comisia Europeană înainte de aderarea României la UE, urmăresc, printre altele, să asigure respectarea valorii statului de drept. România are astfel obligația de a lua măsurile adecvate în vederea realizării obiectivelor menționate și de a se abține să pună în aplicare orice măsură care riscă să compromită atingerea acelorași obiective.

În ceea ce privește efectele juridice ale rapoartelor întocmite de Comisia Europeană în baza deciziei, CJUE a reținut că acestea formulează cerințe în privința României și adresează „recomandări” statului membru menționat în vederea atingerii obiectivelor de referință. În conformitate cu principiul cooperării loiale, România trebuie să țină seama în mod corespunzător de cerințele și de recomandările menționate și trebuie să se abțină să adopte sau să mențină în vigoare în domeniile acoperite de obiectivele de referință.

Din perspectiva înființării unei secții de urmărire penală care are competența exclusivă pentru infracțiunile săvârșite de magistrați, CJUE a examinat compatibilitatea cu dreptul UE a unei reglementări naționale care prevede înființarea unei asemenea secții specializate. CJUE a precizat că, pentru a fi compatibilă cu dreptul UE, o astfel de reglementare trebuie, pe de o parte, să fie justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și, pe de altă parte, să garanteze că această secție nu poate fi utilizată ca instrument de control politic al activității judecătorilor și procurorilor și își exercită competența cu respectarea cerințelor prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a UE. În lipsa îndeplinirii acestor cerințe, reglementarea menționată ar putea fi percepută ca urmărind instituirea unui instrument de presiune și de intimidare a judecătorilor, ceea ce ar aduce atingere încrederii justițiabililor în justiție. CJUE a precizat și faptul că reglementarea națională în discuție nu poate avea ca efect nerespectarea obligațiilor specifice care îi revin României în temeiul Deciziei 2006/928/CE în domeniul luptei împotriva corupției. De asemenea, CJUE a arătat că revine instanțelor naționale sarcina de a verifica dacă reforma care a condus în România la înființarea SIIJ, precum și normele privind numirea procurorilor încadrați în această secție nu sunt de natură să facă SIIJ permeabilă la influențe exterioare. În ceea ce privește Carta drepturilor fundamentale a UE, CJUE a arătat că revine instanțelor naționale sarcina de a verifica dacă reglementarea națională în discuție nu împiedică examinarea într-un termen rezonabil a cauzelor referitoare la judecători și procurori.

Din perspectiva principiului supremației dreptului UE, CJUE a arătat că el se opune unei reglementări naționale de rang constituțional care privează o instanță inferioară de dreptul de a lăsa neaplicată din oficiu o dispoziție națională care intră în domeniul de aplicare al Deciziei 2006/928/CE și care este contrară dreptului UE. CJUE a amintit că efectele asociate principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne aferente repartizării competențelor judiciare, inclusiv de ordin constituțional, să poată împiedica acest lucru. În egală măsură, CJUE a amintit că instanțele naționale sunt obligate, în măsura posibilului, să dea dreptului intern o interpretare conformă cu cerințele dreptului UE sau să lase neaplicată din oficiu orice dispoziție contrară a legislației naționale care nu ar putea face obiectul unei astfel de interpretări conforme. În fine, CJUE a arătat că în cazul unei încălcări dovedite a Tratatului UE sau a Deciziei 2006/928/CE, principiul supremației dreptului UE impune instanței de trimitere să lase neaplicate dispozițiile în cauză, indiferent dacă acestea sunt de origine legislativă sau constituțională.

Decizia Curții Constituționale

Potrivit comunicatului Curții Constituționale, instanța de contencios constituțional a apreciat că hotărârea CJUE nu aduce elemente de noutate nici cu privire la efectele juridice pe care le produc Decizia 2006/928/CE și rapoartele întocmite de Comisia Europeană pe baza acesteia, stabilind, așa cum o făcuse în prealabil și instanța constituțională română, caracterul obligatoriu al Deciziei 2006/928/CE și caracterul de recomandare al rapoartelor, și nici cu privire la conținutul Deciziei 2006/928/CE, stabilind că România are sarcina de a colabora cu bună-credință cu Comisia Europeană „pentru a surmonta […] dificultățile întâmpinate cu privire la realizarea obiectivelor de referință menționate”.

Curtea Constituțională și-a menținut jurisprudența anterioară și a constatat că singurul act care, în virtutea caracterului său obligatoriu, ar fi putut constitui normă interpusă controlului de constituționalitate realizat prin raportare la art. 148 din Constituție – Decizia 2006/928/CE -, prin dispozițiile și obiectivele pe care le impune, nu are relevanță constituțională, întrucât nu complinește o lacună a Legii fundamentale și nici nu stabilește un standard mai ridicat de protecție decât normele constituționale în vigoare.

Din perspectiva reglementările referitoare la înființarea SIIJ, Curtea Constituțională a reținut că prin Hotărârea din 18.05.2021, CJUE a stabilit că, pentru ca acestea să respecte dreptul UE, trebuie:

– să fie justificate de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

– să fie însoțită de garanții specifice care să înlăture orice risc care să aducă atingere independenței judecătorilor și procurorilor;

– în cadrul procedurii de investigare, judecătorii și procurorii să beneficieze de dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, de prezumția de nevinovăție și de dreptul la apărare.

Având în vedere cele trei aspecte asupra cărora s-a pronunțat CJUE, care decurg din dreptul UE și în special din valoarea statului de drept prevăzută la art. 2 TUE, Curtea Constituțională a analizat în ce măsură principiul statului de drept, care are consacrare expresă în dreptul național, în art. 1 alin. (3) din Constituție, ar fi afectat prin reglementările care guvernează înființarea SIIJ și a constatat că acestea reprezintă o opțiune a legiuitorului național și îndeplinesc garanțiile stipulate în hotărârea CJUE, în acord cu prevederile constituționale cuprinse în art. 1 alin. (3) și în art. 21 alin. (1) și (3) referitoare la accesul liber la justiție, dreptul la un proces echitabil și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil și, implicit, în acord cu prevederile art. 2 și art. 19 alin. (1) TUE.

Referitor la competența instanței de judecată cu privire la interpretarea și aplicarea dreptului european, Curtea Constituțională a reținut, în primul rând, că o instanță judecătorească are competența să analizeze conformitatea unei dispoziții din „legile interne” cu dispozițiile de drept european prin prisma art. 148 din Constituție și, în cazul în care constată contrarietatea, are competența să aplice cu prioritate dispozițiile de drept al UE în litigiile ce antamează drepturile subiective ale cetățenilor. În toate cazurile, prin noțiunea de „legi interne”, Constituția are în vedere exclusiv legislația infraconstituțională. Legea fundamentală își prezervă poziția ierarhic superioară în virtutea art. 11 alin. (3) din Legea fundamentală, art. 148 neatribuind dreptului UE prioritate de aplicare față de Constituția României, astfel că o instanță judecătorească nu are abilitarea de a analiza conformitatea unei dispoziții din „legile interne”, constatate ca fiind constituțională printr-o decizie a Curții Constituționale, cu dispozițiile de drept UE prin prisma art. 148 din Constituție.

În al doilea rând, Curtea Constituțională a constatat că CJUE, declarând caracterul obligatoriu al Deciziei 2006/928/CE, a limitat efectele acesteia dintr-o dublă perspectivă: pe de o parte, a stabilit că obligațiile ce rezultă din decizie cad în sarcina autorităților române competente să colaboreze instituțional cu Comisia Europeană (par.177 din hotărâre), deci în sarcina instituțiilor politice, Parlamentul și Guvernul României, și, pe de altă parte, că obligațiile se exercită în temeiul principiului colaborării loiale, prevăzut de art. 4 TUE. Din ambele perspective, obligațiile nu pot incumba instanțelor de judecată, organe ale statului care nu sunt abilitate să colaboreze cu o instituție politică a UE.

În al treilea rând, Curtea Constituțională a constatat că dispozitivul hotărârii CJUE, potrivit căruia o instanță de judecată „este autorizată să lase neaplicată din oficiu o dispoziție națională care intră în domeniul de aplicare al Deciziei 2006/928/CE și pe care o consideră, în lumina unei hotărâri a CJUE, ca fiind contrară acestei decizii sau art. 19 alin. (1) al doilea paragraf TUE” nu are niciun temei în Constituția României, întrucât art. 148 din Constituție consacră prioritatea de aplicare a dreptului UE față de dispozițiile contrare din legile interne. Or, rapoartele întocmite în baza Deciziei 2006/928/UE, prin conținutul și efectele lor, astfel cum acestea au fost stabilite prin hotărârea CJUE din 18.05.2021, nu constituie norme de drept european pe care instanța de judecată să le aplice cu prioritate înlăturând norma națională. Așa fiind, judecătorul național nu poate fi pus în situația de a decide aplicarea prioritară a unor recomandări în detrimentul legislației naționale, declarată conformă Constituției de către Curtea Constituțională, întrucât rapoartele întocmite în baza Deciziei 2006/928/UE nu normează, deci nu sunt susceptibile de a intra într-un conflict cu legislația internă.

Curtea Constituțională a concluzionat că Hotărârea din 18.05.2021 a CJUE în cauza C-355/19 nu poate fi considerată un element care să determine un reviriment jurisprudențial sub aspectul constatării incidenței Deciziei 2006/928/CE în controlul de constituționalitate și, implicit, a încălcării art. 148 din Constituție.

Scurte observații

Din punct de vedere teoretic, hotărârea și principalele argumente prezentate de Curtea Constituțională par a fi judicioase. Deși decizia Curții Constituționale nu infirmă supremația dreptului UE și pare să se înscrie în linia generală a deciziilor acesteia prin care a încercat identificarea mijloacelor prin care se poate asigura efectivitatea dreptului UE, totuși există posibilitatea ca decizia să genereze un conflict între organele interne și cele europene din perspectiva priorității de aplicare a unor norme juridice.

În acord atât cu cele reținute de Curtea Constituțională, cât și cu cele reținute de CJUE, consider că împrejurările care au determinat instituirea MCV și conținutul deciziei prin care a fost instituit obligă România la atingerea rezultatelor pe cele 4 teme de referință din Decizia 2006/928/CE și nu la folosirea unor anumite mijloace pentru atingerea acelor rezultate. Suplimentar, se remarcă faptul că în cuprinsul rapoartelor se recomandări, iar forța juridică a acestor recomandări este evidentă. Fără îndoială recomandările nu pot avea forță obligatorie, termenul de recomandare însemnând a îndemna, deci nu o conduită obligatorie. Asimilarea rapoartelor întocmite în cadrul MCV în baza Deciziei 2006/928/UE cu un act legislativ al UE ar vădit excesivă atât timp cât conținutul rapoartelor nu are precizia (claritate, previzibilitate) unui act legislativ, iar prin conținutul rapoartelor nu sunt indicate mijloacele juridice de urmat. Acceptarea faptului că rapoartele întocmite în baza Deciziei 2006/928/UE ar avea caracter obligatoriu în privința mijloacelor pe care ar trebui să le folosească România ar crea nou izvor de drept, care nu a fost recunoscut niciodată ca atare în ordinea juridică europeană. În egală măsură, cel puțin în justiția penală, ar crea cadrul hazardului, orice normă internă sau hotărâre cu caracter obligatoriu putând fi valorificată sau ignorată de către instanțele de judecată conform propriei aprecieri asupra celor menționate în rapoartele întocmite în baza Deciziei 2006/928/UE, deși acestea, așa cum arătam, nu au nici claritatea, nici previzibilitatea specifică unei norme juridice.

De altfel, trebuie remarcat faptul că Decizia 2006/928/UE stabilește o singură obligație concretă și definită nu doar prin rezultat, ci și prin mijloace, aceea de înființa o agenție pentru integritate. Restul obligațiilor au un conținut deschis, sunt trasate rezultatele de atins, dar nu și mijloacele, încă de la aderare organele UE acceptând faptul că, în privința mijloacelor folosite, României trebuie să i se recunoască o marjă largă de apreciere.

Dintr-o altă perspectivă, recomandările ar trebui să vizeze atingerea obiectivelor de referință, iar România ar trebui să țină seama de acestea în virtutea principiului cooperării loiale instituit prin art. 4 alin. (3) TUE. Cu toate acestea, trebuie avute în vedere cele trei principii referitoare la limitele în care poate acționa UE, conform art. 5 TUE:

– principiul atribuirii de competențe – UE are doar competențele conferite de tratatele UE, tratate care au fost ratificate de toate statele membre;

– principiul proporționalității – acțiunile UE trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor tratatelor UE;

– principiul subsidiarității – în domeniile în care pot acționa atât guvernele statelor membre, cât și UE, UE poate interveni doar dacă acțiunile sale ar fi mai eficiente decât cele naționale;

În materia spațiului de libertate, securitate și justiție, competența UE nu este una exclusivă, ci una partajată, conform art. 4 alin. (3) TFUE. În mod specific, fie și doar pentru a respecta prevederile art. 4 alin. (2) TUE în componenta referitoare la respectarea funcțiilor esențiale ale statelor, în materia organizării judiciare, UE nu și-a exercitat competența prin legiferare sau prin adoptarea unor acte obligatorii din punct de vedere juridic, deci în baza art. 2 alin. (2) TFUE, România își poate organiza liber sistemul de organizare judiciară.

Rezultatul constând în consolidarea statului de drept reprezintă rezultatul pe care România este datoare să îl atingă chiar și în lipsa recomandărilor din rapoarte. Însă mijloacele prin care atinge acest deziderat nu îi pot fi impus pe calea recomandărilor. De altfel, domeniul organizării judiciare se află în competența statelor și pentru că ele sunt mai aproape de realitățile cotidiene și pot lua măsuri mai eficiente pentru atingerea rezultatelor Mai mult, chiar și UE a acceptat că este imposibil sau cel puțin inoportun să armonizeze legislațiile de organizare judiciară având în vedere tradițiile eterogene ale statelor membre.

Din perspectiva celor 3 elemente despre care CJUE a arătat că s-ar impune a fi verificate de organele interne pentru a stabili dacă înființarea și funcționarea SIIJ sunt conforme dreptului UE, comunicatul Curții Constituționale oferă prea puține informații pentru a fi posibil un comentariu în acest moment.

Raportat la principiului supremației dreptului UE, prevederile art. 2 și art. 19 alin. (1) TUE coroborate cu rapoartele elaborate în baza Deciziei 2006/928/UE sunt mult prea imprecise pentru a se putea oferi instanțelor naționale prerogativa de a le aplica în mod direct, cu ignorarea legislației interne și a deciziilor Curții Constituționale. Rapoartele enunță principii și chestiuni generale al căror conținut a evoluat și evoluează permanent. În aceste condiții, tocmai atribuirea către judecătorul național a competenței de a face aplicarea lor directă riscă să compromită unitatea dreptului UE.

Din aceeași perspectivă, apare ca fiind judicioasă din punct de vedere teoretic susținerea Curții Constituționale potrivit căreia judecătorul național nu poate fi pus în situația de a decide aplicarea prioritară a unor recomandări în detrimentul legislației naționale, declarată conformă Constituției de către Curtea Constituțională. Cât timp ierarhia și competențele curților constituționale nu cunosc o reglementare unitară la nivel european, chestiune care derivă din diferitele tradiții juridice, obligațiile de respectare a deciziilor curților constituționale sunt chestiuni care țin exclusiv de dreptul intern, de organizare a sistemului jurisdicțional, de partajare a competențelor între puterile statului, astfel că nu pot face obiectul unei reglementări comune la nivel european.

Pe de altă parte, în sistemul judiciar român nu i se poate conferi judecătorului libertatea de a înlătura sau de a crea norme juridice după modul în care el înțelege că ar trebui interpretată o recomandare a unei instituții europene întrucât activitatea judecătorului s-ar suprapune peste prerogative pe care Constituția le acordă exclusiv unor alte puteri. În concluzie, o asemenea abordare ar aboli separația puterilor în stat, concept indispensabil protejării democrației. Mai mult, atribuirea către judecătorul național a puterii de crea sau de a înlătura norme juridice de la aplicare ar face ca orice judecată să se desfășoare după reguli incerte, cu atât mai mult cu cât recomandările instituțiilor UE, prin specificul lor (de regulă sunt trasate obiectivele sau finalitatea și nu mijloacele), nu prezintă la fel de multă precizie cât prezintă o reglementare națională.

Deopotrivă judicioasă pare susținerea Curții Constituționale potrivit căreia obligațiile la care se face referire în Hotărârea din 18.05.2021 a CJUE în cauza C-355/19 nu incumbă instanțelor de judecată, organe ale statului care nu sunt abilitate să colaboreze cu o instituție politică a UE. Într-adevăr, este în primul rând rolul legiuitorului să adapteze normele juridice interne astfel încât să respecte în egală măsură obligațiile care decurg din dreptul UE, cât și obligațiile care decurg din legea fundamentală. Cu toate acestea, judecătorul național este ținut să respecte întru-totul deciziile obligatorii ale Curții Constituționale atunci când acestea constată constituționalitatea legislației naționale.

La nivel principal, este o chestiune de drept intern dacă sistemul juridic permite unei instanțe judecătorești să verifice sau nu o hotărâre a unei curți constituționale. Însă în sistemul român, deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii pentru toate autoritățile, conform art. 147 alin. (4) din Constituție și art. 11 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, nefiind posibil ca instanță de judecată să cenzureze hotărârile ei. Din aceeași perspectivă, prezintă relevanță dispozițiile art. 3 din Legea nr. 47/1992 potrivit cărora: (1) Atribuțiile Curții Constituționale sunt cele stabilite de Constituție și de prezenta lege. (2) În exercitarea atribuțiilor care îi revin Curtea Constituțională este singura în drept să hotărască asupra competenței sale. (3) Competența Curții Constituționale, stabilită potrivit alin. (2), nu poate fi contestată de nicio autoritate publică.


* Articol preluat de pe site-ul www.chirita-law.com.

[1] Art. 881

(1) În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate și alte persoane.

(3) În cazul infracțiunilor săvârșite de judecătorii și procurorii militari, dispozițiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt aplicabile.

(4) Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție este condusă de un procuror-șef secție, ajutat de un procuror-șef adjunct, numiți în funcție de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în condițiile prezentei legi.

(5) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție soluționează conflictele de competență apărute între Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție și celelalte structuri sau unități din cadrul Ministerului Public.

Art. 882

(1) Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic.

(2) Este interzisă delegarea sau detașarea de procurori în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

(3) Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție funcționează cu un număr de 15 posturi de procuror.

(4) Numărul de posturi al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție poate fi modificat, în funcție de volumul de activitate, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la solicitarea procurorului-șef secție, cu avizul conform al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

(5) Pe durata desfășurării activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorii cu funcții de conducere și execuție beneficiază de drepturile procurorilor detașați, în condițiile legii.

Art. 883

(1) Procurorul-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este numit în funcție de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în urma unui concurs care constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere respective, urmărindu-se competențele manageriale, gestiunea eficientă a resurselor, capacitatea de a-și asuma decizii și responsabilități, competențele de comunicare și rezistența la stres, precum și integritatea candidatului, evaluarea activității sale ca procuror și modul în care acesta se raportează la valori specifice profesiei, precum independența justiției ori respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

(2) Componența comisiei de concurs este următoarea:

a) 3 membri judecători, care fac parte din Secția pentru judecători și au funcționat la o instanță de grad de cel puțin curte de apel, desemnați de Secția pentru judecători;

b) un membru procuror, care face parte din Secția pentru procurori și a funcționat la un parchet de grad de cel puțin parchet de pe lângă curtea de apel, desemnat de Secția pentru procurori.

(3) Condițiile pentru ca un procuror să se înscrie la concursul pentru ocuparea postului de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție sunt cele prevăzute la art. 885 alin. (3).

(4) Fiecare candidat va depune un curriculum vitae, declarațiile prevăzute la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere și orice alte înscrisuri pe care le consideră relevante în susținerea candidaturii sale.

(5) Documentele depuse de fiecare candidat vor fi publicate pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, cu cel puțin 10 zile înaintea concursului.

(6) Comisia de concurs va propune Plenului Consiliului Superior al Magistraturii numirea procurorului-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, după evaluarea candidaturilor și a proiectelor, în urma unui interviu transmis în direct.

(7) Revocarea din funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se face de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în caz de neîndeplinire a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul în care acesta a fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani, la propunerea comisiei prevăzute la alin. (2).

(8) Procurorul-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este numit în funcție pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Art. 884

(1) Procurorul-șef adjunct al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este numit în funcție de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivată a procurorului-șef secție, dintre procurorii deja numiți în cadrul secției.

(2) Numirea în funcția de procuror-șef adjunct al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

(3) Revocarea procurorului-șef adjunct al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se face de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivată a procurorului-șef secție, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției, în cazul în care acesta a fost sancționat disciplinar.

Art. 885

(1) Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție se încadrează cu procurori numiți de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în urma unui concurs, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea continuării activității în cadrul secției pentru o perioadă totală de cel mult 9 ani.

(2) Concursul este susținut în fața comisiei de concurs compuse potrivit art. 883 alin. (2), din care face parte de drept și procurorul-șef secție.

(3) Pentru a participa la concursul pentru numirea în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, procurorii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani;

b) să aibă cel puțin gradul de parchet de pe lângă curte de apel;

c) să aibă o vechime efectivă de cel puțin 18 ani în funcția de procuror;

d) să aibă o bună pregătire profesională;

e) să aibă o conduită morală ireproșabilă.

(4) La concurs poate participa orice procuror care, până la data stabilită pentru începerea concursului, îndeplinește condițiile prevăzute la alin. (3).

(5) Concursul prevăzut la alin. (2) constă în:

a) un interviu, transmis în direct și ulterior arhivat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, susținut în fața comisiei prevăzute la art. 883 alin. (2) din care face parte de drept și procurorul șef secție;

b) o evaluare a activității din ultimii 5 ani;

c) o evaluare a unor acte profesionale întocmite de candidați din ultimii 3 ani de activitate.

(6) Interviul constă în verificarea pregătirii profesionale, a capacității de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea, a rezistenței la stres, precum și a altor calități specifice. La interviu participă procurorul-șef secție și un psiholog, care pot pune întrebări candidaților.

(7) Evaluarea prevăzută la alin. (5) lit. b) se efectuează de către 2 procurori și 2 judecători din cadrul Inspecției Judiciare, desemnați de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea inspectorului-șef. Punctajul se acordă în urma unei analize ce va avea în vedere inclusiv durata și complexitatea cazurilor lucrate de procuror, rata de achitări, restituiri, condamnări, eventualele sesizări făcute din partea persoanelor cercetate și soluțiile date la acestea.

(8) Evaluarea prevăzută la alin. (5) lit. c) se efectuează de o comisie desemnată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, formată din 2 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și 2 judecători din Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, propuși de colegiile de conducere ale acestora, precum și un formator din cadrul Institutului Național al Magistraturii, propus de Consiliul științific al acestuia.

(9) Punctajul maxim ce poate fi atribuit la probele de concurs este de 100 de puncte, distribuite astfel:

a) 60 de puncte pentru proba prevăzută la alin. (5) lit. a);

b) 20 de puncte pentru proba prevăzută la alin. (5) lit. b);

c) 20 de puncte pentru proba prevăzută la alin. (5) lit. c).

(10) Punctajul minim pentru a fi declarat admis la concurs este de 70 de puncte, dar nu mai puțin decât următorul punctaj pentru fiecare probă în parte:

a) minimum 25 de puncte pentru proba prevăzută la alin. (5) lit. a);

b) minimum 15 puncte pentru proba prevăzută la alin. (5) lit. b);

c) minimum 10 puncte pentru proba prevăzută la alin. (5) lit. c).

(11) Numirea în funcția de procuror din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se va face de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în limita posturile vacante și în ordinea punctelor obținute.

(111) Membrii comisiilor de concurs prevăzute în prezenta secțiune nu devin incompatibili și își exprimă votul în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

(112) Comisiile de concurs prevăzute de art. 883, respectiv de art. 885 își desfășoară legal activitatea în prezenta a cel puțin 3 membri.

(12) Procedurile de numire, continuare a activității în cadrul secției și revocare din funcțiile de conducere și execuție din cadrul secției vor fi detaliate într-un regulament aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Art. 886

(1) La expirarea termenului de 3 ani, procurorul poate cere continuarea activității în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție pe o nouă perioadă de 3 ani, fără a depăși în total 9 ani de activitate în cadrul secției.

(2) Cu 3 luni înainte de expirarea termenului de numire, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza cererea depusă de procurorul care solicită continuarea activității în cadrul secției și decide asupra acesteia, având în vedere evaluarea activității desfășurate de acesta în ultimii 3 ani.

(3) La data încetării activității în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, procurorul revine la parchetul de unde provine.

(4) De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul secției.

Art. 887

(1) Procurorii numiți în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție pot fi revocați de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea motivată a procurorului-șef al secției, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției, în cazul aplicării unei sancțiuni disciplinare.

(2) În cazul revocării, procurorul revine la parchetul de unde provine și își redobândește gradul profesional de execuție și salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul direcției.

Art. 888

(1) Atribuțiile Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție sunt următoarele:

a) efectuarea urmăririi penale, în condițiile prevăzute în Legea nr. 135/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru infracțiunile aflate în competența sa;

b) sesizarea instanțelor judecătorești pentru luarea măsurilor prevăzute de lege și pentru judecarea cauzelor privind infracțiunile prevăzute la lit. a);

c) constituirea și actualizarea bazei de date în domeniul infracțiunilor aflate în domeniul de competență;

[…]

e) exercitarea altor atribuții prevăzute de lege.

(2) Participarea la ședințele de judecată în cauzele de competența secției se asigură de procurori din cadrul Secției judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau de către procurori din cadrul parchetului de pe lângă instanța învestită cu judecarea cauzei.

Art. 889

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție elaborează anual un raport privind activitatea desfășurată, pe care îl prezintă, nu mai târziu de luna februarie a anului următor, Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Înființarea și funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Decizie a Curții Constituționale. Incidența Hotărârii din 18.05.2021 a CJUE în cauza C-355/19 was last modified: iunie 11th, 2021 by Ștefan Alexandru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice