ÎN CURÂND PE UJMAG.RO

16 apr. 2024
Vizualizari: 44
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Contestația la executare silită în procesul civil român

Contestația la executare silită în procesul civil român

Contestația la executare silită în procesul civil român

Lucrarea constituie teza de doctorat a autorului, coordonată inițial de regretatul prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu, apoi de reputatul prof. univ. dr. Traian Cornel Briciu, și are aptitudinea de a deveni un reper bine structurat, clar și inteligibil pentru a descifra operațiunea logico-juridică de analiză a unei contestații la executare, urmărindu-se atingerea unui just echilibru între abordarea doctrinară si practica judiciară, spre asigurarea unei interpretări conforme cu voința reală a legiuitorului. În același timp, dreptul la executare, una dintre garanțiile dreptului la un proces echitabil, trebuie exercitat cu respectarea garanțiilor procedurale, iar testul legalității nu poate fi realizat decât prin intermediul contestației la executare, sens în care lucrarea are un pronunțat caracter practic.

Gruparea și analizarea motivelor de contestație la executare, urmată de prezentarea și explicarea soluțiilor rezultate din jurisprudență au fundamentat caracterul aplicativ al prezentului demers, contribuind astfel la previzibilitatea actului de justiție în materie execuțională; just echilibru între abordarea doctrinară și practica judiciară, analiza critică și rigoare argumentativă, caracter interdisciplinar prin raportarea concomitentă la standardele CEDO și CJUE în materie; contribuții personale numeroase, semnificative și curajoase, alături de însemnate referințe bibliografice naționale și internaționale.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Proprietatea intelectuală. Legislație, jurisprudență și repere bibliografice: aprilie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Proprietatea intelectuală. Legislație, jurisprudență și repere bibliografice: aprilie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Proprietatea intelectuală. Legislație, jurisprudență și repere bibliografice: aprilie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Dreptul proprietății intelectuale are două mari componente: pe de o parte, dreptul de autor și drepturile conexe (vizând opere literare, publicistice, științifice, muzicale, coregrafice, cinematografice, dramatice, fotografice, de artă grafică sau plastică, de arhitectură, topografice, conferințe, cursuri, traduceri, programe pentru calculator, baze de date, înregistrări audiovizuale, radiodifuziunea, televiziunea, gestiunea colectivă ș.a.); pe de altă parte, proprietatea industrială (vizând mărci, indicații geografice, invenții, desene, modele, combaterea concurenței neloiale ș.a.).

Cunoașterea legislației aferente este, așadar, deosebit de importantă astăzi nu doar pentru teoreticienii și practicienii domeniului (judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, consilieri în proprietate industrială, cadre didactice) și pentru studenți, nu doar pentru toți cei care desfășoară o activitate creativă și/sau comercială conexă acesteia, ci și pentru toate instituțiile, societățile, asociațiile, fundațiile, persoanele fizice autorizate, pentru angajatori și angajați – în fapt, pentru orice persoană care deține un blog sau o pagină de Facebook și care trebuie să știe cum le poate proteja conținutul, ce drepturi și ce obligații are și la ce anume să fie atentă pentru a nu încălca drepturile de proprietate intelectuală ale altor persoane (o asemenea încălcare, chiar rezultată din neștiință, poate avea consecințe legale grave).

Publicată cu avizul Asociației Științifice de Dreptul Proprietății Intelectuale și al Asociației Literare și Artistice Internaționale – Grupul ALAI România, îngrijită de prof. univ. dr. Viorel Roș și de conf. univ. dr. Ciprian Raul Romițan, ediția a 5-a (revizuită) a culegerii cuprinde principalele acte normative care reglementează domeniul, numeroase extrase relevante din acte normative incidente, trimiteri la decizii ORDA, spețe atent selectate, repere bibliografice utile, precum și Statutul lucrătorului cultural profesionist (recent adoptat), constituind astfel un instrument de lucru eficient, destinat inclusiv publicului larg.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Drept penal. Partea generală II. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită

Drept penal. Partea generală II. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită

Drept penal. Partea generală II. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită

Cursul dnei conf. univ. dr. Laura Stănilă este dedicat studenților facultăților de drept, studenților la programele de masterat în științe penale, precum și candidaților la concursurile de admitere în avocatură și magistratură care doresc să dobândească cunoștințe temeinice în materia teoriei infractorului, a răspunderii penale și a sancțiunilor penale.

Cursul este actualizat cu toate modificările legislative intervenite până la data apariției și face referire la toate deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (atât cele pronunțate de completul de dezlegare a unor chestiuni de drept, cât și de completul privind soluționarea recursului în interesul legii) și cuprinde numeroase referiri la practica judiciară națională recentă și foarte recentă, precum și la numeroase decizii pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

De menționat este faptul că lucrarea aduce elemente de noutate în materia răspunderii penale a persoanei fizice – fiind tratate inclusiv cauzele noi de suspendare introduse prin decretul prezidențial de instituire a stării de urgență în contextul pandemiei SARS-COV 2 –, în materia răspunderii penale a persoanei juridice – prin prezentarea modelelor de angajare a răspunderii penale a persoanei juridice – și a răspunderii penale a minorului – prin analiza condițiilor de angajare și a tipurilor de măsuri educative ilustrate prin multiple exemple de practică judiciară.

Sunt prezentate laudativ sau critic și opiniile exprimate în literatura de specialitate în legătură cu diferite instituții pentru a oferi o mai bună cunoaștere a acestora de către publicul țintă.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Dreptul protecției mediului. Ediția a VI-a, revăzută și adăugită

Dreptul protecției mediului. Ediția a VI-a, revăzută și adăugită

Dreptul protecției mediului. Ediția a VI-a, revăzută și adăugită

„Bizar este faptul că, după ce la început s-a temut de natură, omul, s-a erijat în «stăpân» al naturii, odată cu evoluția industrială (ce a reprezentat o evoluție în plan material, din nefericire, necorelată cu o evoluție ci, din contră, cu o involuție în plan spiritual), când (în euforia descoperirilor științifice) a crezut că o poate supune, indiferent de consecințe și preț.

În prezent, omul s-a «trezit» (sau așa tindem să credem) conștientizând că face parte din natură, fiind (în același timp) creația și creatorul propriului său mediu (care-i asigură existența fizică și îi oferă posibilitatea unei dezvoltări intelectuale, morale, sociale, spirituale), că existența lui (ca specie și ca individ), dar și a celorlalte specii, depinde de acțiunile lui (care ar trebui să fie responsabile) și încearcă să deslușească și să înțeleagă (poate nu este prea târziu sau poate doar ne amăgim) complexele interacțiuni dintre/și în interiorul suportului vieții (atmosfera, hidrosfera, litosfera) și viața însăși (biosfera).”

Lucrarea de față este structurată în nouă capitole, care tratează următoarele teme: considerații generale despre mediul juridic și evoluția acestuia, definiția și principiile fundamentale ale dreptului mediului, dreptul fundamental la un mediu sănătos, protecția resurselor naturale abiotice și biotice, ariile protejate, impactul activităților umane asupra mediului, așezările umane, impactul activităților economice asupra mediului și, în final, răspunderea juridică și cadrul instituțional de reglementare și monitorizare a mediului.

Lucrarea se distinge prin abordarea exhaustivă și sistematică a dreptului de mediu, oferind o analiză detaliată a legislației și reglementărilor din domeniu.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Ajutorul public judiciar în materia taxelor judiciare de timbru – garanție a dreptului de acces la o instanță

Ajutorul public judiciar în materia taxelor judiciare de timbru – garanție a dreptului de acces la o instanță

Ajutorul public judiciar în materia taxelor judiciare de timbru – garanție a dreptului de acces la o instanță

Ajutorul public judiciar lato sensu (formulare menită să includă și facilitățile la plata taxelor judiciare de timbru ce pot fi acordate persoanelor juridice) este o temă majoră, frecvent întâlnită în procesele civile, deci de interes practic și deosebit de ofertantă din perspectiva sumedeniei de dificultăți de interpretare și aplicare pe care le presupune.

Lucrarea identifică și abordează frontal dificultățile practice ale unicului mecanism din dreptul nostru de moderare judiciară a cuantumului taxei judiciare de timbru (stabilite în mod definitiv), pe două culoare reglementare – doctrinar și jurisprudențial, i.e. unul european al drepturilor omului și unul de drept intern (român și străin).

Lucrarea vine în întâmpinarea justițiabilului neinițiat care urmărește să formuleze o cerere de ajutor public judiciar: îi facilitează accesul la cunoaștere dispersând ceața din comunicările de la instanța în materie și din textele deosebit de tehnice ale legii (descurajante pentru că pot da senzația că nu pot fi pătrunse) și îl ajută să înțeleagă ce are de făcut, cum trebuie să facă, în ce termene și în ce condiții. Solicitantul experimentat, pe de o parte, și mandatarul avocat și judecătorul, pe de altă parte, au la dispoziție analiza aprofundată a problemelor de drept frecvent întâlnite, slab iluminate anterior sub aspectul rezolvării lor, împreună cu propuneri de soluții consistent și convingător motivate, capitonate cu argumente jurisprudențiale particularizate preluate din practica instanței europene.

Peste 1200 de surse bibliografice, dintre care aproximativ 140 de hotărâri nepublicate, din propria cazuistică ori obținute grație unor demersuri proprii și peste 15 răspunsuri ale instanțelor de judecată, autorităților publice ori societăților de asigurare la adresele autorului sunt valorificate onest și echidistant. Bogăția și diversitatea surselor relevă profunzimea și anvergura analizei, iar substanțialul aport aplicativ are aptitudinea de a transforma lucrarea într-un veritabil ghid de bune practici în materia ajutorului public judiciar.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

ÎN CURÂND PE UJMAG.RO was last modified: aprilie 16th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: