ÎCCJ. Măsuri de protecție a persoanelor implicate în proceduri judiciare, precum și a personalului propriu, în contextul pandemiei de COVID-19

2 iun. 2021
Vizualizari: 403

Înalta Curte de Casație și Justiție (www.scj.ro) a publicat un comunicat cu privire la măsurile de protecție stabilite prin Ordinul nr. 143/31.05.2021 al Președintelui ÎCCJ, pentru modificarea Ordinului nr. 138/13.05.2020 al Președintelui ÎCCJ, cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile de protecție a persoanelor implicate în proceduri judiciare, precum și a personalului propriu, în contextul pandemiei de COVID-19, aplicabile începând data de 1 iunie 2021.

Redăm, în continuare, principalele modificări adoptate:

Art.1. – Modificările prevăzute în prezentul ordin se aplică începând cu data de 1 iunie 2021.

(2) Începând cu data indicată la alin. (1), prevederile Ordinului nr. 138/2020 al președintelui ÎCCJ se modifică și se completează după cum urmează:

A. Prevederile art. 3 alin. (1)-(2) se modifică și vor avea următorul conținut:

„Art.2.- (1) Pe toată durata de aplicare a prezentului ordin, în sediile Înaltei Curți au acces liber persoanele arătate în continuare, cu respectarea normelor de acces și de conduită stabilite în cuprinsul acestuia:
a) persoanele implicate în dosarele aflate pe rolul Înaltei Curți (părți, martori, experți, alți participanți);
b) avocații și reprezentanții Ministerului Public;
c) persoanele a căror prezență este necesară la unul dintre compartimentele care desfășoară activitate de lucru cu publicul;
d) jurnaliștii;
e) personalul instanței;
f) alți vizitatori, pe baza programării prealabile, în condițiile reglementate prin prezentul ordin.
(2) Nu au acces în sediile ÎCCJ persoanele față de care autoritățile medicale competente au dispus măsuri de carantină sau de izolare la domiciliu, pe durata rămânerii în vigoare a acestor măsuri. Persoanele aflate într-o astfel de situație au obligație înștiințării organelor de pază asupra acestor aspecte.”

B. Art. 3 se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Persoanele care, la momentul accesului în sediile ÎCCJ, prezintă una sau mai multe dintre următoarele simptome – febră, dificultatea de a înghiți, dificultatea de a respira, dureri musculare, tuse intensă, accelerarea ritmului respirator, pierderea gustului sau mirosului – au obligația de a anunța organele de pază, în vederea consultării medicului instituției.
(2) Medicul, pe baza evaluării situației specifice a persoanei în cauză, decide dacă există sau nu un risc de răspândire a infecției cu SARS-CoV-2, putând recomanda măsuri suplimentare de protecție și, dacă este cazul, notificând autoritățile medicale competente.
(3) Organele de pază au obligația de a verifica prin sondaj, pe baza aspectelor relatate verbal de către persoana în cauză, dacă sunt incidente prevederile art. 2 alin. (2) sau art. 3 alin. (1) din prezentul ordin. Aceste prevederi se aplică și personalului propriu.
(4) Sunt exceptate de la prevederile prezentului articol persoanele vaccinate împotriva SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15 a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2.
(5) Incidența situațiilor prevăzute la alin. (4) se dovedește exclusiv cu certificatul de vaccinare, respectiv adeverință emisă de medicul de familie.”

G. Prevederile art. 7 alin. (1)-(4) se modifică și vor avea următorul conținut:

„Art. 7. – (1) Avocații, reprezentanții Ministerului Public și jurnaliștii au acces nerestricționat în sediile ÎCCJ, pe tot parcursul programului de lucru, pe baza prezentării legitimației sau, după caz, a cardului de avocat, acreditării
de presă sau altui document justificativ, în format fizic sau electronic, pe telefon sau tabletă.
(2) Dispozițiile alin.(1) se aplică și persoanelor implicate în procedurile judiciare (părți, martori, experți etc.), în zilele în care sunt fixate termenele de judecată, pe baza prezentării citației și a actului de identitate sau, în lipsa acesteia, conform listelor de acces comunicate pentru ziua respectivă organelor de jandarmi de către secții sau formațiunile de judecată. Citația poate fi prezentată și în format electronic, pe telefon sau tabletă. Pentru evitarea aglomerației, se recomandă ca accesul în sediile ÎCCJ să se facă cu cel mult 20 de minute înainte de ora stabilită pentru desfășurarea activității judiciare la care participă, iar în sala de ședință cu cel mult 10 minute înainte.
(3) Persoanele care se deplasează la unul dintre compartimentele instanței au acces în sediile ÎCCJ numai în timpul programului de lucru cu publicul al compartimentului respectiv, pe baza actului de identitate.
(4) Vizitatorii au acces în sediile ÎCCJ la data și la ora convenite în cadrul programării prealabile, pe baza actului de identitate.”

I. Art. 8 se modifică și vor avea următorul conținut:

„Art. 8. – (1) Compartimentele care desfășoară activitate de lucru cu publicul continuă să asigure asistență prin telefon sau e-mail pe toată durata programului de lucru cu publicul afișat pe pagina de internet a Înaltei Curți.
(2) În timpul programului de lucru cu publicul, în spațiul de lucru al compartimentului nu pot fi prezente simultan mai mult de 3 persoane din afara instituției.
(3) Avocaților li se rezervă un spațiu de studiu special.”

Art.2. – (1) Prezentul ordin se publică pe pagina de internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție și se comunică personalului propriu și organelor de jandarmi.

(2) Prin grija cabinetului președintelui, în termen de 5 zile de la emiterea prezentului ordin, vor fi publicate pe pagina de internet a ÎCCJ forma consolidată a Ordinului președintelui ÎCCJ nr.138/2020 și forma actualizată a Instrucțiunilor de acces destinate publicului.

Ordinul nr. 143/31.05.2021 poate fi consultat integral aici.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și [UPDATE: Rezultatul tragerilor la sorți] ÎCCJ. Desemnarea unui membru titular pentru Completul de 5 judecători Penal 2 – 2021

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
ÎCCJ. Măsuri de protecție a persoanelor implicate în proceduri judiciare, precum și a personalului propriu, în contextul pandemiei de COVID-19 was last modified: iunie 2nd, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: