Hotărârea UNBR nr. 462/2019 – Republicarea în formă consolidată a Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat şi admitere în cadrul INPPA

21 iun. 2019
Vizualizari: 748

👍Vezi aici: ADMITERE BAROU – SESIUNEA AUGUST 2019

Potrivit site-ului oficial (www.unbr.ro), la data de 21 iunie 2019, UNBR a dat publicității Hotărârea UNBR nr. 462/ 05.06.2019 pentru republicarea în formă consolidată a Regulamentului – cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) și de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice.

Structură

Respectivul regulament are următoarea structură:

Cap. I („Dispoziții generale”)

Cap. II („Examenul de primire în profesia de avocat și de admitere în cadrul INPPA, în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar”)

Secț. 1 („Modalitatea de examinare”)

Secț. 2 („Înscrierea la examen”)

Secț. 3 („Comisiile de examen”)

Secț. 4 („Desfășurarea examenului”)

Secț. 5 („Barem. Procesare electronică. Contestații. Rezultate finale”)

Cap. III („Examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice în vederea dobândirii titlului profesional de avocat definitiv”)

Secț. 1 („Modalitatea de examinare”)

Secț. 2 („Înscrierea la examen”)

Secț. 3 („Comisiile de examen

Secț. 4 („Desfășurarea examenului

Secț. 5 („Barem. Procesare electronică. Contestații. Rezultate finale”)

Cap. IV („Dispoziții comune finale”)

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Unele dispoziții din Regulament

Art. 5 prevede la primul alineat faptul că examenul se organizează anual. Consiliul UNBR poate decide organizarea mai multor examene într-un an, din rațiuni legate de politica profesională privind selecția la primirea în profesia de avocat.

Potrivit alineatului următor, examenul constă în verificarea cunoștințelor juridice prin susținerea unei probe tip grilă, la următoarele discipline:

– organizarea și exercitarea profesiei de avocat;

– drept civil;

– drept procesual civil;

– drept penal;

– drept procesual penal.

Art. 6 are următorul conținut:

„(1) Testul grilă cuprinde 100 de întrebări din toate materiile de examen. Timpul necesar pentru formularea răspunsurilor la testul grilă este cel stabilit de comisia de elaborare a subiectelor pentru aceasta proba; acesta nu poate depăși 4 ore de la momentul la care s-a încheiat distribuirea testelor către toți candidații.

(2) La testul grilă, fiecare răspuns corect se evaluează cu un punct.

(3) Evaluarea lucrărilor la testul grilă se realizează prin procesare (scanare) electronică.

(4) Subiectele pot avea și caracter aplicativ, constând în rezolvarea unor cazuri practice pe baza cunoștințelor teoretice ale candidaților. Vor fi declarați admiși candidații care vor obține cel puțin 10 puncte la fiecare disciplină în parte și un punctaj total de cel puțin 70 de puncte”.

Potrivit art. 16, examinarea candidaților constă în susținerea unui test grilă pentru verificarea cunoștințelor teoretice și aptitudinilor de a aplica aceste cunoștințe în cazuri practice.

Art. 17 la primul alineat prevede faptul că testul grilă pentru verificarea cunoștințelor teoretice cuprinde 100 de întrebări la materiile prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. a).

Potrivit alineatului următor, grilele de examen cuprind aceleași întrebări, care vor fi amplasate într-o ordine diferită, astfel încât să se evite distribuirea grilelor cu cuprins identic candidaților alăturați.

Alin. (3) prevede faptul că timpul necesar pentru formularea răspunsurilor la întrebările din grile este cel stabilit de Comisia de elaborare a subiectelor și nu poate depăși 4 ore socotite din momentul în care s-a încheiat distribuirea grilelor pentru toți candidații.

Conform alin. (4), fiecare răspuns corect primește un punct.

Alin. (5) stabilește faptul că evaluarea lucrărilor se realizează prin procesare (scanare) electronică.

Conform ultimului alineat, evaluarea lucrărilor se poate efectua într-un singur centru de examen, conform hotărârii Comisiei Permanente a UNBR.

Sursa informației

Hotărârea UNBR nr. 462/2019 – Republicarea în formă consolidată a Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat și admitere în cadrul INPPA was last modified: iunie 21st, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.