Hotărârea CAFR nr. 98/2018 privind aprobarea Normelor de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari conform O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar

16 ian. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 379

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul publicat în Monitorul Oficial

Inteligența artificială în materie penală

Sumar

Hotărârea Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) nr. 98/2018 privind aprobarea Normelor de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari conform O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar

(M. Of. nr.  20 din 9 ianuarie 2019)

Se aprobă Normele de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari conform O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar

 

În M. Of. nr. 20 din 9 ianuarie 2019 a fost publicată Hotărârea CAFR nr. 98/2018 privind aprobarea Normelor de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari conform O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar.

Astfel, prin respectiva hotărâre se aprobă Normele de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari conform O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, prevăzute în anexa care face parte integrantă din hotărâre.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Normelor de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari conform O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar.

 

Structura

 

Cap. I („Dispoziții generale”);

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Cap. II („Aria de cuprindere a PPCADAS”);

Cap. III („Participarea la PPCADAS”);

Cap. IV („Organizarea PPCADAS”);

Cap. V („Monitorizarea PPCADAS”);

Cap. VI („Dispoziții finale și sancțiuni”);

Anexă („Fișa individuală de pregătire profesională”).

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1, Normele au fost adoptate în baza Standardului internațional de educație nr. 7 privind dezvoltarea profesională continuă, emis de Federația Internațională a Contabililor. Normele  urmăresc aplicarea conceptului de pregătire profesională continuă și se referă la activitățile de învățământ care dezvoltă și mențin capacitățile ce permit auditorilor financiari, membri ai Camerei, să ofere servicii de înaltă calitate în activitățile de audit financiar, altele decât auditul statutar. Astfel, obiectivul pregătirii profesionale continue pentru activitatea de audit financiar este acela de a menține și de a dezvolta competența profesională a auditorilor financiari în vederea realizării activităților de audit financiar, altele decât cele de audit statutar.

În acest context, CAFR reprezintă autoritatea competentă să reglementeze și să monitorizeze desfășurarea activităților de audit financiar în România, altele decât auditul statutar conform art. 5 alin. (2) din O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar.

Astfel, Camera are obligația de a se asigura că auditorii financiari care efectuează activitățile de audit financiar participă anual la programe adecvate de formare PPCADAS pentru a-și menține cunoștințele teoretice, competențele și valorile profesionale la un nivel înalt. În acest sens, Camera este obligată să faciliteze participarea membrilor săi la Programul de pregătire profesională continuă. Prin urmare, cerințele PPCADAS se aplică tuturor auditorilor financiari activi care desfășoară activitățile prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. b)-e) din O.U.G. nr. 75/1999 și non-activi.

Formarea profesională continuă structurată include participarea la cursurile profesionale anuale obligatorii, organizate de către Cameră în baza PPCADAS, iar potrivit art. 12, în cadrul PPCADAS, auditorii financiari trebuie să efectueze anual 40 de ore de formare profesională, după cum urmează:

– 20 de ore structurate;

– 20 de ore nestructurate.

Potrivit art. 14, formarea profesională continuă nestructurată include:

–  participarea la cursuri/seminare în domeniu;

– susținerea de cursuri în domeniu, ca lector;

– participarea la activitatea Grupului de lucru al Camerei sau în cadrul oricărei comisii profesionale numite la nivelul Camerei sau la nivelul altor organisme profesionale din domeniu;

– participarea la congrese sau conferințe organizate de Cameră și de alte organisme sau instituții profesionale din domeniu pe plan național sau internațional (organisme membre IFAC);

– participarea la cursurile organizate de organismele profesionale din domeniu, pe plan național sau internațional;

– participarea la studii postuniversitare, master sau doctorat în domeniu;

– publicarea unei cărți în domeniu;

– activitatea desfășurată în calitate de îndrumător de stagiu;

– elaborarea, publicarea și recenzia de materiale de specialitate (documentul să aibă minimum 3 pagini);

– participarea la elaborarea de studii/cercetări/rapoarte/ legislație de specialitate (documentul să aibă minimum 2 pagini).

Auditorii financiari sunt obligați să își păstreze o evidență proprie, precum și documentele referitoare la formarea profesională, fiind responsabili să demonstreze că și-au îndeplinit obligațiile cerute de către Cameră, iar Compartimentul de admitere, pregătire continuă și stagiari din cadrul Camerei monitorizează dacă auditorii financiari care desfășoară activitățile stabilite.

Așadar, anual, până la data de 31 ianuarie, auditorii financiari trebuie să depună la sediul Camerei, următoarele documente:

– fișa individuală de pregătire profesională, conform formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme;

– copia actelor doveditoare care atestă formarea profesională nestructurată.

Compartimentului de admitere, pregătire continuă și stagiari îi revine obligația de a înregistra în baza de date a Camerei și de a ține evidența documentelor care atestă îndeplinirea cerințelor de formare profesională continuă de către fiecare auditor financiar, timp de 1 an.

Viza anuală pentru exercitarea profesiei se acordă numai auditorilor financiari care fac dovada îndeplinirii cerințelor, iar nerespectarea dispozițiilor normelor constituie abatere disciplinară și se sancționează conform dispozițiilor Regulamentului de organizare și funcționare a CAFR.

 

 

Hotărârea CAFR nr. 98/2018 privind aprobarea Normelor de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari conform O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar was last modified: ianuarie 16th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter