H.G. nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti – modificări (H.G. nr. 985/2021)

29 sept. 2021
Vizualizari: 613

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști

(rep. M. Of. nr. 754 din 5 noiembrie 2009; cu modif. și compl. ult.)

 

 

H.G. nr. 985/2021 pentru modificarea și completarea H.G.nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști

(M. Of. nr. 924 din 28 septembrie 2021)

 

 

– modifică: art. 2 alin. (1), art. 8, art. 10, art. 11, art. 12; anexele nr. 1-3 și 3A,

abrogă: art. 4.

introduce: anexa nr. 3B.

 

În M. Of. nr. 924 din 28 septembrie 2021 s-a publicat H.G. nr. 985/2021 pentru modificarea și completarea H.G. nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști.

Redăm, în continuare, o parte dintre modificările aduse prin prezenta hotărâre.

 

Art. 8

Vechea reglementare

„Art. 8

Producerea și comercializarea unor articole din compunerea uniformelor prevăzute la art. 7, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție, sunt interzise.”

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 8 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 8

(1) Producerea și/sau comercializarea, în tot sau în parte, a unor articole de echipament sau a unor însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia, constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 10.000 lei la 50.000 lei.

(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către ofițeri și agenți de poliție din cadrul Poliției Române.

(3) Contravențiilor prevăzute de prezenta hotărâre le sunt aplicabile prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Articolele de echipament sau însemnele distinctive ce fac obiectul contravenției prevăzute la alin. (1) se confiscă.

(5) Încălcarea de către persoane juridice sau operatori economici a prevederilor art. 10 alin. (2)-(4) constituie contravenție care se sancționează cu amendă contravențională în cuantum și conform procedurii prevăzute de prezentul articol.

 

 

Art. 10, art. 11 și art. 12

Vechea reglementare

„Art. 10

(1) Pentru activități culturale și filmări uniforma pentru efectivele structurilor prevăzute la art. 1 poate fi închiriată persoanelor juridice. Tarifele de închiriere se stabilesc anual de către formațiunile de logistică și se aprobă de ministrul administrației și internelor.

(2) Sumele încasate din închirieri se varsă la bugetul din care au fost finanțate structurile prevăzute la art. 1.

Art. 11

Insigna și documentele de legitimare pentru efectivele menționate la art. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 3, cu excepția efectivelor din aparatul central al Ministerului Administrației și Internelor și a structurilor subordonate acestuia, care sunt prevăzute în anexa nr. 3A.

Art. 12

Anexele nr. 1, 2, 3 și 3A fac parte integrantă din prezenta hotărâre.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10, 11 și 12 se modifică și vor avea următorul conținut:

Art. 10

(1) Pentru activități culturale și filmări, persoanele juridice din domeniul cultural pot achiziționa de la operatorii economici, care furnizează articole de echipament unităților Ministerului Afacerilor Interne, și pot utiliza în cadrul acestor activități uniforme ale structurilor prevăzute la art. 1.

(2) Achiziționarea și utilizarea uniformelor pentru activitățile culturale și filmări de către persoane juridice din domeniul cultural se realizează numai cu aprobarea inspectorilor generali ai structurilor care utilizează modelele respective de uniforme.

(3) La finalizarea activităților culturale și a filmărilor pentru care au fost achiziționate, uniformele se distrug de către persoanele juridice sau se păstrează la recuzita acestora.

(4) Uniformele păstrate ca recuzită în condițiile alin. (3) pot fi reutilizate în același scop de către persoanele juridice deținătoare cu aprobarea inspectorilor generali ai structurilor care utilizează modelele respective de uniforme.”

 Art. 11

Documentele de legitimare pentru efectivele menționate la art. 1 sunt prevăzute în anexele nr. 3 și 3A, iar insignele polițiștilor sunt prevăzute în anexa nr. 3B.”

 Art. 12

Anexele nr. 1-3, 3A și 3B fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Mai jos, veți regăsi informații generale cu privire la anexe.

Anexa nr. 1: Descrierea însemnelor distinctive, a însemnelor pentru gradele profesionale și a uniformelor de poliție

CAPITOLUL I: Descrierea însemnelor distinctive și a însemnelor pentru gradele profesionale

SECȚIUNEA I: Emblema pentru coifură

SECȚIUNEA II: Petlițe

SECȚIUNEA III: Însemne pentru gradele profesionale

CAPITOLUL II: Descrierea uniformelor

PARTEA I: Poliția Română

SECȚIUNEA I: Uniforma de reprezentare și ceremonialuri

SECȚIUNEA II: Uniforma de serviciu

PARTEA II: Poliția de Frontieră Română

SECȚIUNEA I: Uniforma de reprezentare și ceremonialuri

SECȚIUNEA II: Uniforma de serviciu

PARTEA III: Aparatul central, Inspectoratul General pentru Imigrări și structurile aflate în subordinea/în cadrul Ministerului Afacerilor Interne

SECȚIUNEA I: Uniforma de reprezentare și ceremonialuri

SECȚIUNEA II: Uniforma de serviciu

PARTEA IV: Alte uniforme

SECȚIUNEA I: Principalele articole de echipament din compunerea uniformei studenților din Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”

SECȚIUNEA II: Principalele articole de echipament din compunerea uniformei elevilor din instituțiile de învățământ pentru formarea polițiștilor

 

Anexa nr. 2: NORME PRIVIND DREPTURILE DE ECHIPAMENT PENTRU EFECTIVELE DE POLIȚIE

Anexa nr. 3: LEGITIMAȚIA DE SERVICIU A POLIȚIȘTILOR

Anexa nr. 4: LEGITIMAȚIA DE SERVICIU A POLIȚIȘTILOR

Anexa nr. 5: INSIGNELE POLIȚIȘTILOR

 

 

 

 

 

 

 

H.G. nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști – modificări (H.G. nr. 985/2021) was last modified: septembrie 29th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.