[UPDATE: Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind desființarea SIIJ] Guvernul României. Proiect de Lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiţie și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 14 februarie 2022

15 feb. 2022
Vizualizari: 318
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

UPDATE: Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind desființarea SIIJ

Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 14 februarie 2022, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.gov.ro):

I. PROIECTE DE LEGE

− Proiect de Lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Justiției, proiectul de Lege privind desființarea SIIJ. Competențele SIIJ vor fi preluate de către parchetele obișnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnați.

Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul acestei secții se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente, care vor continua soluționarea acestora, urmând ca cele soluționate aflate în arhiva secției să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii.

Posturile aflate în schema de funcții și de personal a secției la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și se preiau de Secția de urmărire penală și criminalistică.

Guvernul, cât și Ministerul Justiției își reafirmă determinarea de a desfășura toate procedurile necesare aflate în competența acestora pentru a respecta termenul de 31 martie anul curent prevăzut în programul de guvernare pentru desființarea SIIJ.

II. ORDONANȚE DE URGENȚĂ

− Ordonanță de urgență pentru completarea articolului III din Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

Ordonanța de urgență a Guvernului propune o nouă măsură de sprijin pentru autoritățile administrației publice locale pentru a depăși dificultățile întâmpinate pentru asigurarea energiei termice în acest sezon de iarnă 2021-2022.

Se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în programul de subvenționare, astfel încât, pe lângă această subvenționare care exista astăzi, anume subvenționarea cu 50% a diferenței dintre prețul de achiziție a gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 de lei kilowatt-oră, pentru lunile ianuarie și februarie, prin această ordonanță de urgență există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublu sumei compensării.

III. HOTĂRÂRI DE GUVERN

− Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile in cadrul Mecanismului de redresare și reziliență;

Această Hotărâre de Guvern detaliază modul în care se vor desfășura aceste fluxuri financiare și, urmare a acestei Hotărâri de Guvern, se vor putea semna acordurile de finanțare dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de coordonator național al PNRR, și ministerele de reformă, pentru fiecare componentă în parte.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

− Hotărârea de Guvern privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului interministerial pentru programul România Atractivă în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul Național de Redresare și Reziliență;

− Hotărârea de Guvern înființarea, organizarea și funcționarea Departamentului pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene și pentru completarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Secretariatului General al Guvernului;

Acest departament va fi înființat în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și va funcționa în subordinea premierului, urmând a fi finanțat din bugetul Secretariatului General al Guvernului. Acest departament, care va avea un număr de maxim 15 posturi, va fi condus de un secretar de stat cu atribuții stabilite prin decizia premierului, principalele atribuții fiind analizarea și urmărirea asigurării unei abordări integrate asupra proiectelor și investițiilor din fonduri publice și europene, în scopul atingerii obiectivelor de dezvoltare stabilite la nivel național și european.

− Hotărâre de Guvern pentru completarea art. 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.

S-a aprobat suma alocată ajutorului de stat pentru anul în curs de maxim 96 de milioane de lei credite de angajament pentru creșterea animalelor. Practic, aceste ajutoare sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate, dedicate întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat atestat de producător, după caz, și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Sursa informației


Publicăm agenda ședinței Guvernului României din data de 14 februarie 2022, în cadrul căreia vor fi discutate mai multe proiecte de acte normative:

I. PROIECTE DE LEGE

− Proiect de Lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

II. PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ

− Proiect de Ordonanță de urgență pentru completarea articolului III din Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

III. PROIECTE DE HOTĂRÂRE DE GUVERN

− Proiect de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile in cadrul Mecanismului de redresare și reziliență;

− Proiect de Hotărâre privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului interministerial pentru programul România Atractivă în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul Național de Redresare și Reziliență;

− Proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA;

− Proiect de Hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev și stabilirea finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev;

− Proiect de Hotărâre pentru completarea art. 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor;

− Proiect de Hotărâre privind înființarea, organizarea și funcționarea Departamentului pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene și pentru completarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Secretariatului General al Guvernului.

(Copyright foto: freepik)
[UPDATE: Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind desființarea SIIJ] Guvernul României. Proiect de Lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 14 februarie 2022 was last modified: februarie 15th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.