Guvernul României. Învățământul dual ar putea fi soluția pentru deficitul de forță de muncă și dezvoltarea durabilă a României

30 iun. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 55

Pe site-ul oficial (www.gov.ro), Guvernul României a redat discuțiile purtate în cadrul conferinței „Professional Dual Summit”, eveniment în care au fost dezbătute modalitățile prin care învățământul dual poate fi dezvoltat întrucât, potrivit oficialilor, ar reprezenta soluția pentru deficitul de forță de muncă bine calificată din România.

Astfel, la evenimentul ce a avut loc astăzi, 30 iunie 2021, au participat prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consilierul prezidențial Ligia Deca și consilierul de stat László Borbély, alături de reprezentanți ai autorităților publice și ai marilor companii din România.

Potrivit premierului Florin Cîțu, „Companii mari din țară mi-au transmis că și-au rezolvat problemele privind forța de muncă prin investiții în anumite clase, în anumite licee. Au găsit această soluție a învățământului dual. Acum întrebarea este cum extindem acest sistem la nivel național. Practic acest sistem este singurul care nu scoate șomeri de pe băncile școlii.” Acesta a mai susținut și faptul că 400 milioane de euro au fost alocate, prin PNRR, pentru învățământul profesional și dual și că speră la o soluție care să fie implementată rapid, întrucât este nevoie de forță de muncă bine calificată.

Totodată, gazda evenimentului, László Borbély, a punctat modul în care departamentul pe care îl coordonează se va implica în susținerea învățământului dual, astfel, acesta afirmând că „la nivel național, puțin peste 230 de școli au clase de învățământ dual, iar 779 au clase de învățământ profesional. Dincolo de aceste cifre, lipsa forței de muncă bine calificată este un fapt vizibil nu doar pe piața muncii, ci și la nivelul experiențelor personale. Departamentul pe care îl coordonez are un rol de catalizator și am încredere că prin activitatea noastră vom reuși să mișcăm lucrurile și în acest domeniu deosebit de important pentru dezvoltarea durabilă a României”.

Însă, una dintre problemele identificate de către cei care au luat cuvântul a fost reticența elevilor și părinților de a participa la astfel de programe, în lipsa unor soluții flexibile care să permită diverse rute de formare profesională, vorbitorii susținând însă că se vor căuta soluții și pe acest aspect pentru ca tinerii din învățământul dual să aibă șansa să își continue studiile la nivel universitar.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și [UPDATE: Acte normative adoptate] Guvernul României. Ordonanța de urgență privind prorogarea unui termen și alte acte normative incluse pe agenda ședinței din 29 iunie 2021

Guvernul României. Învățământul dual ar putea fi soluția pentru deficitul de forță de muncă și dezvoltarea durabilă a României was last modified: iunie 30th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter