Ghidul solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituite prin O.U.G. nr. 68/2023 pentru finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii (H.G. nr. 27/2024)

17 ian. 2024
Vizualizari: 205

Actul publicat în Monitorul Oficial

PreambulSumar

Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 27/2024 privind aprobarea Ghidului solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituite prin O.U.G. nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții

(M. Of. nr. 38 din 16 ianuarie 2024)

Având în vedere:

– Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piață internă în aplicarea art. 107 și 108 din tratat;

În temeiul:

– art. 108 din Constituția României;

– art. 3 alin. (4) din O.U.G. nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015;

– art. 6 alin. (1) lit. c), art. 18 alin. (3) și art. 23 alin. (4) din O.U.G. nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.

Se aprobă Ghidul solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituite prin O.U.G. nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.

 

În M. Of. nr. 38 din data de 16 ianuarie 2024 s-a publicat Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 27/2024 privind aprobarea Ghidului solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituite prin O.U.G. nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale hotărârii:

Articol unic

Se aprobă Ghidul solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Anexă

GHIDUL SOLICITANTULUI elaborat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții

Structură

CAPITOLUL I: Informații generale

CAPITOLUL II: Acordarea ajutorului de stat

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

CAPITOLUL III: Demararea investiției

CAPITOLUL IV: Menținerea și monitorizarea investiției

CAPITOLUL V: Modificarea planului de investiții și a acordului pentru finanțare

CAPITOLUL VI: Revocarea acordului pentru finanțare

CAPITOLUL VII: Recuperarea ajutorului de stat

 

2. Bugetul Programului

Programul aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023 este un program multianual, respectiv pentru perioada de implementare 2023-2026, și este gestionat de MEAT.

Bugetul total alocat Programului este echivalentul în lei al sumei de 596 milioane euro pentru toată perioada de implementare, defalcat astfel:

a)credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanțare pentru perioada 2023-2026;

b)credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2024-2029.

3. Perioada de valabilitate a Programului

Perioada de valabilitate a Programului este 7.07.2023-31.12.2026.

ATENȚIE!

Conform art. 22 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023, începând cu 1.01.2027 nu se mai emit acorduri pentru finanțare, în perioada 2024-2029 efectuându-se plățile în baza acordurilor pentru finanțare emise.

4. Sectoare de activitate eligibile

Sectoarele de activitate eligibile sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023.

ATENȚIE!

Dacă întreprinderea își desfășoară activitatea într-un sector de activitate care nu se regăsește în anexa nr. 1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023, dar solicită finanțare pentru realizarea unei investiții inițiale într-un sector de activitate din anexa nr. 1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023, regăsit în certificatul constatator emis de registrul comerțului, respectiva investiție poate fi eligibilă pentru finanțare, cu respectarea tuturor celorlalte condiții prevăzute în Program.

ATENȚIE!

Se poate solicita finanțare pentru o singură activitate economică, respectiv un singur cod CAEN. Activitatea pentru care se solicită finanțare poate fi principală sau secundară.

5. Beneficiarii Programului

Beneficiarii sunt întreprinderi nou-înființate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înregistrate în scop fiscal în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

ATENȚIE!

În vederea completării corecte a informațiilor prevăzute în cererea de acord pentru finanțare, încadrarea întreprinderii solicitante în categoria IMM-urilor sau a întreprinderilor mari se realizează la momentul înregistrării cererii de acord pentru finanțare.

În acest sens, pentru a justifica încadrarea tipului de întreprindere, în cazul IMM-urilor, solicitantul completează anexa nr. 1 și/sau anexa nr. 2 la Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, după caz, care se transmit împreună cu cererea de acord pentru finanțare.

(…)

MEAT ia măsuri pentru recuperarea totală a ajutorului de stat plătit, dacă întreprinderea:

a) nu respectă prevederile art. 19 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023;

b) intră în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității;

c) mută locația realizării investiției într-o altă regiune, diferită de regiunea în care întreprinderea a beneficiat de ajutor de stat;

d) nu a notificat MEAT sau nu a obținut acordul din partea MEAT pentru prelungirea calendarului de realizare a investiției;

e) informează MEAT că este în imposibilitatea realizării investiției;

f) solicită MEAT revocarea acordului pentru finanțare;

g) MEAT va lua măsuri de recuperare totală a ajutorului de stat plătit dacă sunt îndeplinite condițiile stipulate în cadrul cap. VI – Revocarea acordului pentru finanțare.

ANEXA nr. 1: Cerere de acord pentru finanțare

ANEXA nr. 2: PLAN DE AFACERI

ANEXA nr. 2^1: PLAN DE INVESTIȚII

ANEXA nr. 3: CRITERII DE EVALUARE pentru stabilirea punctajului întreprinderilor solicitante

ANEXA nr. 4: Criteriu de departajare a cererilor de acord pentru finanțare care obțin același punctaj la evaluare

ANEXA nr. 5: Produsul intern brut pe locuitor la nivel de macroregiune, regiune de dezvoltare și județ

ANEXA nr. 6: EXPORTURI ȘI IMPORTURI pe coduri CPA 2015 pentru perioada 2020-2022, valori în mii euro

 

Ghidul solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituite prin O.U.G. nr. 68/2023 pentru finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții (H.G. nr. 27/2024) was last modified: ianuarie 17th, 2024 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.