Ghidul Barourilor și al Ordinelor de Avocați privind libera circulație a avocaților în interiorul Uniunii Europene

24 nov. 2016
Vizualizari: 1187

Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat „Ghidul Barourilor și al Ordinelor de Avocați privind libera circulație a avocaților în interiorul Uniunii Europene”, în limba română, editat de CCBE – Consiliul Barourilor Europene.

Spre deosebire de celelalte profesii liberale din Europa, avocații din cadrul Uniunii Europene au un regim distinct care guvernează libera circulație a avocaților în UE, inclusiv propriile lor Directive sectoriale. Ghidul pentru Barouri și Ordine de Avocați își propune să prezinte tocmai acestă structură specifică.

Ghidul este împărțit în șapte părți, după cum urmează:

  • A fi avocat – cu alte cuvinte, cine poate profita de regimul liberei circulații a avocaților în UE.
  • Dubla Deontologie – cu alte cuvinte, cum să gestionăm regulile profesionale ale diverselor Barouri, în situațiile în care pot apărea conflicte în cadrul exercitării regimului liberei circulații a avocaților în UE.
  • Relocarea – situația în care un avocat se mută permanent într-un al stat membru, pentru a practica avocatura în acel stat, sub titlul său profesional din țara de origine (reglementată în principal, de Directiva Stabilirii (98/5/CE)).
  • Furnizarea temporară de servicii – când un avocat acordă temporar servicii juridice dincolo de granițele țării sale, sub titlul său profesional din țara de origine (reglementată, în principal, de Directiva Serviciilor (77/249/CEE)).
  • Obținerea titlului profesional dintr-un alt stat membru – când un avocat obține titlul de avocat într-un alt stat membru și folosește acest titlu pentru a se stabili fie în țara sa de origine fie într-un alt stat membru (cu alte cuvinte – recalificarea).
  • Avocații care nu sunt pe deplin calificați – când o persoană care are pregătire și experiență juridică, dar care nu a fost încă admisă într-un Barou sau într-un Ordin de Avocați, ca și avocat pe deplin calificat, poate să profite de libera circulație în cadrul UE (cazul Morgenbesser).
  • Cooperarea dintre Barouri.

Ghidul poate fi accesat în următoarele formate:

Limba română: DOCX și PDF

Limba engleză – PDF

Sursa informației

Ghidul Barourilor și al Ordinelor de Avocați privind libera circulație a avocaților în interiorul Uniunii Europene was last modified: noiembrie 24th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: