Transmisie Live [CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

2307       0

[CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a 📅 08 octombrie 2020 [CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Data 08 octombrie 2020
Locația Online

Grupul editorial Universul Juridic, Asociația Română a Băncilor, Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România, Centrul pentru Dreptul Afacerilor din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, împreună cu partenerii săi, CEC BANK, TRANSFOND, Casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, Casa de Avocatură Peli Partners, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) și Termene.ro au organizat cea de-a doua ediție a Forumului Național de Drept Bancar, prima ediție în versiune online a acestui eveniment.

 

Cea de-a doua ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR s-a desfășurat pe 8 octombrie 2020, în contextul neprevăzut și incert al prelungirii stării de alertă instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

 

Evenimentul a fost transmis la standarde profesionale de calitate, pe durata a 200 de minute, cu acces liber, pe portalul www.universuljuridic.ro și pe pagina Facebook dedicată. În moderarea dlui prof. univ. dr., av. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, un important specialist în domeniul Dreptului Bancar, cei 9 lectori invitați au adus în atenția asistenței teme de real interes pentru specialiștii angajați în aceste arii de activitate: juridică și financiar-bancară.

 

Un scurt mesaj dedicat FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR a fost transmis în cadrul evenimentului din partea Guvernatorului Băncii Naționale a României, dl Mugur Isărescu.

Rând pe rând, speakerii și-au prezentat punctul de vedere pe diverse teme liber alese.

Alexandru Păunescu, Președinte al Colegiului de Coordonare al CSALB și Director juridic în cadrul BNR, s-a referit la „istoria” cincinală a CSALB. Domnia sa a trecut în revistă „avantajele metodelor de soluționare alternativă a litigiilor din experiența primilor 5 ani de conciliere între bănci și consumatori”. „Au existat mai mult de 1.500 de negocieri între consumatori și bănci/IFN-uri începând cu 1 martie 2016, dintre care 1.300 s-au încheiat cu acordul părților. În total, consumatorii au obținut beneficii de 3,5 milioane de euro din aceste negocieri. Astfel, raporturile dintre bănci și consumatori au putut fi reechilibrate prin ștergerea sau eliminarea unor comisioane, diminuarea dobânzilor, ștergerea parțială sau totală a datoriei. Recordurile valorice au ajuns până la 298.000 de lei, 52.000 de franci elvețieni sau 44.600 de euro, iar unele cazuri și-au găsit rezolvarea într-o singură zi”, a subliniat domnia sa unul dintre avantajele majore obținute direct de clienți și indirect de bănci, scutite de cauzele civile din instanță.

 

Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, a vorbit despre riscurile schimbărilor legislative asupra sistemului bancar. „Consider că mult prea des suntem puși în fața unor schimbări de macaz de ordin legislativ care vizează și sistemul financiar-bancar, lucru care creează un sentiment foarte puternic de insecuritate al celui care este finanțatorul României. Observ că în ultima vreme, în interes partizan, se pot trage concluzii sau lua măsuri care sfidează logica și algoritmii deprinși în școală. Nu este nici corect, nici constructiv să periclitezi o infrastructură critică națională, așa cum a fost definit sistemul bancar! Activele băncilor din România reprezintă 76% din activele pieței financiare naționale, deci întreaga economie depinde de noi, iar amenințările și efectele unor astfel de măsuri se vor răsfrânge într-un final asupra bunăstării cetățenilor”, a atenționat președintele executiv al ARB.

 

Prof. univ. dr., av. Marieta Avram, Founding Lawyer, Cabinet de avocat Marieta Avram, a ales să conferențieze pe marginea unui nou „virus” identificat în procedura executării silite a contractelor de credit – înscrierea în Registrul Național de Publicitate Mobiliară. A fost analizată noua modificare legislativă și efectele sale profund nocive. „Atunci când am analizat dispozițiile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018, modificată recent prin Legea nr. 196/2020, am fost șocată. Trebuie să rezistăm acestor viruși, singurul antidot fiind rațiunea și logica juridică!” Dna Marieta Avram s-a referit la unele elemente legate de procesul legislativ și la interpretarea rațională a acestui nou text.

 

Pe aceeași temă a glosat și dl Adrian Ispas, Legal Manager, BNP Paribas Personal Finance SA Paris, Sucursala București, vicepreședinte ACJSFB, referindu-se concret la impactul Legii nr. 196/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară, exemplificând că doar organizația în care activează este păgubită anual cu un milion de lei (costuri de înscriere în Registru).

 

Conf. univ. dr., av. Radu Rizoiu, Avocat Partener, Rizoiu & Poenaru, a ridicat o întrebare delicată: „Câte reguli trebuie să respecte băncile?”. Domnia sa a vorbit despre (de)reglementarea sectorului bancar. Excursul domniei sale a plecat de la analiza alegerii momentelor impunerii unor reglementări și impactul acestora asupra creditării, a costurilor acesteia. Dl Radu Rizoiu a făcut cercetări proprii cu privire la datele oficiale ale BNR, a comparat nivelul de dobânzi și de costuri ale creditelor din bănci și IFN-uri în diverse momente din ultimii ani și a arătat legătura dintre reglementări și accesul la credite, subliniind și necesitatea și/sau oportunitatea unor dereglementări în anumite momente. Nu în ultimul rând, spre final, domnia sa a indicat și căile prin care s-ar putea ajunge la un echilibru necesar între reglementare și dereglementare.

 

Mihai Tiberiu Selegean, Director General Adjunct Juridic și Administrativ în cadrul BRD Groupe Société Générale, a preferat să aducă în discuție un subiect fierbinte – „Automatizare și digitalizare în gestiunea litigiilor”. „Dincolo de toate problemele extrem de dramatice și complicate induse de pandemie, există și un efect demn de luat în seamă, benefic sistemului financiar-bancar – a grăbit considerabil procesul de digitalizare. Pentru a înțelege mai bine, mă voi referi la banca în care activez. În oricare dintre ultimii 10 ani, banca a fost implicată anual în 4.000-5.000 de litigii. Legat de fiecare litigiu, există obligația de a verifica dacă există vreun risc de a pierde, o probabilitate mai mare de 50% de a pierde un proces.  Firește, într-un astfel de caz, instituția este obligată să pună deoparte acei bani pe care e posibil să-i piardă în respectivul litigiu. Valoarea în litigiu în 2019 a fost pentru bancă de 1 miliard de lei. Trebuie să spun că anual sunt soluționate circa 1.000 de cauze, care trebuie analizate fiecare în parte. Evident, numărul mare de litigii atrage și un număr important de avocați. Există peste 50 de avocați specializați în litigii cu care banca colaborează. Vă dați seama de câtă coerență este nevoie! Ei bine, automatizarea și digitalizarea în procesul de gestionare a litigiilor ne ajută enorm deja. Aplicațiile de justiție predictivă, dezvoltate de BRD cu ajutorul Centrului de Știință a Datelor din cadrul Universității București și a Universității Politehnice, își arată din plin rezultatele” – a arătat dl. Mihai Selegean.

 

Carmen Peli, Avocat Partener, Peli Partners, a interacționat cu audiența pe o temă cu un titlu provocator: „Un pilon pe patul lui Procust?”. Doamna avocat a trecut în revistă presiunile juridice la care sistemul bancar este supus în această perioadă – „Este ciudat faptul că sistemul politic din România pare să perceapă sistemul bancar din România ca fiind unul care acționează în detrimentul consumatorilor. Altfel, nu se pot explica măsurile care vizează intempestiv activitatea acestui pilon al economiei românești. (…) În actualul context generat de pandemie, băncile s-au aflat și se află sub presiuni suplimentare, adăugate celor existente. Exemple de provocări legislative: moratoriul impus de O.U.G. nr. 37/2020 în condiții lipsite de transparență și cu bâlbâieli între Parlament și Guvern, pachetele de legi așa-zis pro-consumatori, care încearcă să îmbunătățească poziția acestora, fără a lua în seamă presiunile la care sunt supuse băncile, inițiativele care vizează costurile de vânzare a creditelor neperformante, măsurile care ușurează concurența fintech-urilor. Nu mai vorbesc de decizia de amânare a ratelor bancare, o măsură fără precedent. A fost nevoie ca băncile să gestioneze peste 360.000 de cereri, fiind afectate peste 22% din creditele de retail și 28% din creditul corporate! Ratele sunt anesteziate până în ianuarie 2021, dar se vorbește despre prelungirea acestei anestezii și este de văzut în ce măsură acest lucru este sau nu suportabil”.

 

Cătălin Georgescu, Managing Associate, Țuca Zbârcea & Asociații, a luat în discuție perspectiva dispariției și reforma ratelor de referință interbancare, precum și efectele asupra contractelor de finanțare. „Trebuie văzut ce s-a petrecut în ultima perioadă în legătură cu ratele interbancare de referință tradiționale – LIBOR și EURIBOR, cele mai utilizate pe piețele internaționale. Aici trebuie văzut cum influențează acestea în plan comercial, de business, dar și juridic, contractual. Evident că acești indicatori nu reflectă doar dobânzile la care se împrumută băncile între ele, ci ei evaluează și tranzacțiile și influențează costurile creditelor. LIBOR este utilizat ca indicator de referință pentru tranzacții globale în valoare de 350-400 de trilioane de dolari, fiind un barometru foarte important pentru economia mondială. (…) Rata de finanțare overnight securizată (SOFR) este noua rată a dobânzii de referință pentru instrumentele financiare derivate și împrumuturile în dolari, care se așteaptă să înlocuiască rata interbancară oferită de Londra (LIBOR). Perioada de glorie a LIBOR este deci pe sfârșite și sunt necesare acțiuni imediate pentru a se asigura că firmele au un plan de tranziție înainte de 31 decembrie 2021, când se va trece la SOFR. (…)

Situația EURIBOR este un pic diferită. Acesta reprezintă o rată publicată de Institutul European pentru Piețele Monetare (EMMI) și reprezintă dobânda la care instituțiile de credit din UE se pot împrumuta, fiind o rată de referință predictivă. Pentru a satisface cerințele Regulamentului european privind Indicii de Referință, EMMI a dezvoltat o nouă metodologie de calcul, așa-numita metodologie hibridă, în conformitate cu care EURIBOR este calculat pe baza tranzacțiilor reale ori de câte ori astfel de tranzacții sunt disponibile”. Domnia sa a vorbit aplicat și despre trecerea de la ratele EONIA la Euro Short-Term Rate (€STR).

 

Prof. univ. dr., av. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a fost cel care încheiat lucrările Forumului, cu o prezentare scurtă, cu titlul „The world is not enough. Dezvoltări recente ale jurisprudenței CJUE în materia creditelor acordate consumatorilor”.

„Am analizat în ultimii ani, în mai multe studii, evoluția transparenței contractelor de credit încheiate cu consumatorii și în special cerințele de transparență a prețurilor din aceste contracte vizate de CJUE. Mecanismul de control al clauzelor abuzive a fost conceput pentru clauzele secundare. Cu toate acestea, el a fost utilizat în mod constant de către Curte pentru a ghida intervențiile asupra clauzelor principale privind prețul. Tocmai contractele de credit au reprezentat laboratorul în care au fost experimentate cele mai agresive intervenții și transparența acestor contracte a fost supusă celor mai atente analize, iar costurile creditelor au suferit cele mai notabile mutații.

După stabilirea standardului transparenței informative în Kásler, singurul standard rămas neatins între timp și după suplimentarea acestui standard cu funcții explicative în cauza Matei, Curtea a încercat anul trecut, în cauza Kiss c. CIB Bank, un pas înapoi, abandonând proprietățile justificative ale transparenței cauzelor și abandonând, de fapt, valențele dobânzii anuale efective (DAE). Hotărârile CJUE au vizat cu precădere identificarea acelor servicii oferite consumatorului în schimbul comisioanelor și au făcut ca DAE să nu mai asigure băncii siguranța pe care o implică, teoretic, transparența matematică. Curtea a autorizat descompunerea DAE și conectarea elementelor sale componente la serviciile furnizate de bancă. Băncile sunt astfel expuse riscului ca structura internă a contractelor lor să fie examinată anatomic, pentru determinarea costurilor care nu au acoperire în serviciile prestate în interesul exclusiv al consumatorului”. Dl Lucian Bercea s-a referit la comisioanele de acordare a creditelor și la alte două noi hotărâri ale CJUE care întrețin echivocul cu privire la această componentă a costurilor creditului, care este permisă expres de legislația din România.

Înregistrarea integrală a Forumului de Drept Bancar se poate vedea gratuit, la adresa:

https://www.youtube.com/watch?v=N0RkoDx9LUs&feature=youtu.be


Grupul editorial Universul Juridic, Asociația Română a Băncilor, Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România, Centrul pentru Dreptul Afacerilor din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, împreună cu partenerii săi, CEC BANK, TRANSFOND, Casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, Casa de Avocatură Peli Partners, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) și Termene.ro organizează cea de-a doua ediție a Forumului Național de Drept Bancar, prima ediție în versiune online a acestui eveniment important.

 

Cea de-a doua ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR urmează a se desfășura pe 8 octombrie 2020, începând cu ora 17:00, în contextul neprevăzut și incert al prelungirii stării de alertă instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

 

Evenimentul va fi transmis la standarde profesionale de calitate, pe durata a circa 3 ore, cu acces liber, pe portalul www.universuljuridic.ro, pe pagina Facebook dedicată și pe platforma Youtube.

 

Forumul va fi moderat de dl prof. univ. dr., av. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoaraun important specialist în domeniul Dreptului Bancar.

 

Un mesaj dedicat FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR va fi transmis în cadrul evenimentului din partea Guvernatorul Băncii Naționale a României, dl Mugur Isărescu.

 

Forumul se va desfășura în contextul particular în care funcționează actualmente sistemul bancar național. Pe fondul crizei sanitare care continuă, vorbim despre o scădere a valorii de piață a băncilor comerciale, a profitabilității, a volumului activelor și despre diminuarea valorii portofoliilor de titluri de stat deținute de băncile comerciale.

Nu în ultimul rând, se poate vorbi despre o digitalizare intensivă a sectorului, cu riscuri sporite de atacuri cibernetice și o mai mare dependență de furnizorii de servicii conexe, despre noi norme și reglementări, despre înăsprirea condițiilor de creditare generate de influența actelor normative aprobate în pandemie cu privire la sectorul financiar.

Forumul își propune să evidențieze, cu ajutorul unor specialiști cu recunoaștere profesională certă, care sunt principalele probleme juridice cu care se confruntă sistemul bancar la nivel european, regional și local, ce noutăți și neclarități au apărut, care sunt propunerile și căile de urmat pentru o traversare cât mai lină a crizei.

 

AGENDA EVENIMENTULUI

 

Alexandru Păunescu, Director juridic BNR, președintele Colegiului de Coordonare al CSALB  – „Avantajele metodelor SAL, din experiența primilor 5 ani de conciliere între bănci și consumatori”

Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor – „Despre riscurile schimbărilor legislative asupra sistemului bancar”

prof. univ. dr. Marieta Avram, Founding Lawyer, Cabinet Marieta Avram – „Un nou virus în procedura executării silite a contractelor de credit: înscrierea în RNPM.”

Conf. univ. dr. Radu Rizoiu, Avocat Partener, Rizoiu & Poenaru – „Câte reguli trebuie să respecte băncile? Despre (de)reglementarea sectorului bancar”

Mihai Tiberiu Selegean, Director General Adjunct Juridic și Administrativ în cadrul BRD Grope Societe Generale  – „Automatizare si digitalizare in gestiunea litigiilor

TEXTE LA CARE SE FACE TRIMITERE ÎN CURSUL PREZENTĂRII

 

Carmen Peli, Avocat Partener, Peli Partners – „Un pilon pe patul lui Procust?” (despre presiunile juridice la care sistemul bancar este supus în această perioadă)

Cătălin Georgescu, Managing Associate, Țuca Zbârcea & Asociații „Perspectiva dispariției ratelor de referință interbancare și efectele asupra contractelor de finanțare” 

Adrian Ispas, Legal Manager, BNP Paribas Personal Finance SA Paris, Sucursala Bucuresti, vicepreședinte ACJSFB –  „Impactul Legii nr. 196/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară”

Prof. univ. dr. Lucian Bercea – Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara – „The world is not enough. Dezvoltări recente ale jurisprudenței CJUE în materia creditelor acordate consumatorilor”

 


Transmisiunea live va fi accesibilă fără restricții, fiind asigurată, în condiții tehnice profesionale, de portalul www.universuljuridic.ro și de pagina Facebook dedicată acestuia


Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 

 

[CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a was last modified: octombrie 13th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: