Fabian Gyula, Laura Lazăr: Dreptul Uniunii Europene. Selecție de jurisprudență relevantă. Volumul 1. Wolters Kluwer: Pandectele Române 2/2017. Petre Similean: Magistrat la sfârșit de mileniu. Ediția a II-a revăzută și adăugită

7 iun. 2017
Vizualizari: 1239
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Fabian Gyula, Laura Lazăr: Dreptul Uniunii Europene. Selecție de jurisprudență relevantă. Volumul 1

 

Fabian Gyula, Laura Lazăr: Dreptul Uniunii Europene. Selecție de jurisprudență relevantă. Volumul 1

Fabian Gyula, Laura Lazăr: Dreptul Uniunii Europene. Selecție de jurisprudență relevantă. Volumul 1

Volumul Dreptul Uniunii Europene. Selecție de jurisprudență relevantă vine în ajutorul practicienilor dreptului, cadrelor didactice, studenților și doctoranzilor aflați în căutarea unor soluții de practică judiciară unională în soluționarea cauzelor, pregătirea pledoariilor, cererilor de chemare în judecată, acțiunilor preliminare sau, după caz, în pregătirea examenelor și seminarelor.

Autorii analizează în primul volum al lucrării 39 de hotărâri din jurisprudența CJUE, de importanță majoră, care au contribuit la conturarea principiilor fundamentale care stau la baza funcționării Uniunii Europene sau care vizează aspecte legate de izvoarele dreptului unional, funcționarea instituțiilor, cetățenia UE sau, după caz, relația dintre Dreptul Uniunii Europene și Dreptul internațional public.

Cauzele sunt prezentate într-o manieră extrem de accesibilă pentru cititor, cu prezentarea succintă a datelor cauzei și a stării de fapt, urmate de extrase din argumentele relevante ale Curții, dispozitivul hotărârii și un scurt comentariu teoretic axat pe dezbaterea principalelor aspecte teoretice ridicate de hotărâre.

Importanța hotărârilor prezentate rezidă în concluziile teoretice, interpretările, nuanțările și detalierile esențiale pe care acestea le oferă în calitate de izvoare nescrise de drept practicienilor, celor implicați în activități didactice și studenților legat de aplicarea Dreptului Uniunii Europene.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Wolters Kluwer: Pandectele Române 2/2017

Wolters Kluwer: Pandectele Române 2/2017

Wolters Kluwer: Pandectele Române 2/2017

Repertoriu de jurisprudență, doctrină și legislație de referință în lumea juridică românească, revistă Pandectele Române s-a impus pe piață de specialitate prin înaltă ținută științifică a conținutului sau, asigurată prin concursul a numeroși practicieni și teoreticieni, autori de prestigiu.

Revista se află sub patronajul Academiei Române, Institutul de Cercetări și Studii Juridice.

Fondată în 1921 de reputatul jurist Constantin Hamangiu, consilier la Înalta Curte de Justiție și Casație, revista păstrează structura data de fondatorul său, adaugandu-se câteva rubrici noi, impuse de actuala realitate juridică:

Dosar – rubrică dedicată unei tematici juridice actuale și importante, dezbătute de specialiști
Doctrină – studii ale unor autori de prestigiu pe teme juridice actual
Jurisprudență – jurisprudența relevantă ale instanțelor naționale și străine, comentată sau adnotată
Din arhiva Pandectelor Române – extrase din Pandectele istorice
Meridiane juridice – articole despre reglementări și instituții juridice străine și evoluția dreptului pe plan internațional
Istoria juridică – prezentarea unor personalități marcante ale dreptului românesc
Dialogul profesiilor juridice – dezbateri și interviuri despre problemele actuale specifice fiecărei profesii juridice

ECHIPA EDITORIALĂ:
DIRECTOR
prof. univ. dr. Mircea DUȚU-Director al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române

Colegiu Științific:
prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan
prof. univ. dr. Dan Chirică
prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu
prof. univ. dr. Dan Claudiu Danisor
prof. univ. dr. Ion Deleanu
prof. univ. dr. Ion Dogaru
prof. Hugues Fulchiron
prof. Nicolas Queloz

Colegiul de redacție:
Redactor șef Jud. Adrian Toni Neacșu
lect. univ. dr. Raluca Bercea
prof. univ. dr. Radu Catană
prof. univ. dr. Sevastian Cercel
avocat, dr. Horațiu Dan Dumitru
conf. univ. dr. George Liviu Girlesteanu
prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca
conf. univ. dr. Dan Lupașcu
prof. univ. dr. Bianca Selejan-Gutan
conf. univ. dr. Irina Sferdian
prof. univ. dr. Elena Simina Tănăsescu

Colaboratori permanenți:
jurist Crina Kaufman
asist. univ. dr. Ioan Lazăr
lect. univ. dr. Elena Mădălina Nica
conf. univ. dr. Sebastian Raduletu
prof. univ. dr. Ștefan Scurtu

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Petre Similean: Magistrat la sfârșit de mileniu. Ediția a II-a revăzută și adăugită

Petre Similean: Magistrat la sfârșit de mileniu. Ediția a II-a revăzută și adăugită

Petre Similean: Magistrat la sfârșit de mileniu. Ediția a II-a revăzută și adăugită

„Cand se afirmă că viața e bună sau când se afirmă că viața e rea, se susțin niște lucruri lipsite de orice sens. Trebuie să se spună că viața e și bună e și rea, în același timp, căci ideea despre bun sau rău ne-a venit prin ea și numai prin ea. Adevărul e că viață este delicioasă, oribilă, fermecătoare, groaznică, dulce, amară, că viață este tot.” Anatole France

Voi vorbi despre cartea lui Petre Similean din perspectiva cititorului pasionat de literatură; din perspectivă magistratului dar și din perspectiva subiectivă a prieteniei pe care i-o port lui Petrică Similean, pe care am avut bucuria să-l cunosc în urmă cu 26 de ani, când drumurile noastre s-au întâlnit și am devenit colegi. Aș începe cu observația pe care o port în minte că dreptul și justiția fac parte din civilizație și cultură, au istorie, promovează și apăra valori fundamentale: viața, libertatea, respectul, proprietatea, demnitatea omului. Romanii spuneau că justiția este artă binelui și echității. Prin urmare, presupune talent, sensibilitate, intuiție, chemare. Primul chemat în înfăptuirea justiției este magistratul. Cine este magistratul? Cum îl văd eu? Sensibil, dornic să-și cultive spiritual, să înțeleagă lumea pe care o interpretează, o judecă!

Prin urmare, este firesc că noi, magistrații avem preocupare pentru lectură și nu e de mirare că de-a lungul istoriei din rândul magistraților s-au desprins figuri celebre care au marcat profund cultură acestei țări. Ce este cartea lui Petre Similean? Un volum de memorialistică în care perspectiva veridică trăită, experiențele directe se amestecă cu eseul, viziunea complexă despre viață, existența în timp, bucuria de a trăi se amestecă într-un mod fericit și cu istoria și geografia. Din această perspectivă, Petre Similean îmi aduce aminte de Vlahuță cu a să Românie Pitoresca. Petre Similean se naște într-un cătun cu 15-20 de case la poalele Parângului în județul Gorj. Aparent un loc modest, în realitate o zonă mirifică în care autorul ne va face să vedem centrul universului: Lumea lui Petre Similean. Cu talent ce rar mi-a fost dat să întâlnesc, descrie figurile luminoase ale părinților și bunicilor săi, ale fraților și prietenilor din copilărie, solidaritatea cu acești oameni de o bogăție sufletească pe care vă invit să o descoperiți. Petre Similean evocă cu sensibilitate și minuțiozitate de artizan, figurile dascălilor din școala primară, gimnaziu, liceu și facultate. Aici, este când un veritabil Ion Creangă, când Delavrancea, când Sadoveanu. Școala este evocată ca fiind izvor de cultură și civilizație. Cu sufletul la gură se citesc capitolele în care Petre Similean descrie perioada copilăriei, școala primară și liceul.

Veți descoperi la câte încercări grele a fost supus Petre Similean în existența de atunci. Ironia și autoironia îl însoțesc pe autor în toată cartea, ceea ce dovedește tăria lui de caracter, frumusețea și complexitatea lui interioară. Cartea arte stil și sistem. Este concepută în patru dimensiuni:
1. Experiența personală a autorului de la naștere până în prezent, narată ca atare, cu talent; 2.Viziunea acestuia asupra evenimentelor trăite, eseuri despre timp, bucuria de a trăi memoria afectivă.
3. Geografia locurilor prin care a trecut.
4. Istoria acestor locuri.
(Toate într-o împletire armonioasă și ritmată). Despre experiența personală, despre viața reală pe care și-o expune cu nonșalanță și sinceritate dezarmantă, despre bucuria de a trăi, dar și despre suferința, va las să descoperiți singuri. Merită din plin. Sunt neobișnuite. Eseurile sunt rezultatul împrejurărilor cu care se confruntă: va las curiozitatea să funcționeze! Despre geografia locurilor prin care trece vă spun doar că autorul a cutreierat Asia și Europa dinspre Atlantic spre inima Chinei, a trecut prin majoritatea țărilor din spațiul european și multe din țările zonei ex-sovietice. A văzut și descris China de la vest la est, de la nord la sud. I-a cunoscut sistemul de drept. A stat la un pahar de mao-tai cu persoane importante, reprezentând sistemul. A descris aproape toate localitățile prin care a trecut, începând cu cătunul în care s-a născut până la îndepărtatele orașe chineze pe care le-a văzut. Din perspectiva descriptivă este un balzacian. A scris despre oamenii pe care i-a întâlnit, prieteni sau neprieteni, despre biserici, mânăstiri, munți, peșteri, stâne, cetăți, palate, muzee, teatre, împărați și împărătese, regi și regine, haiduci și panduri, boieri și ciobani, civili și militari, inculpați și părți vătămate.

A scris cu har despre toată experiență lui de magistrat din 1966 – când a terminat dreptul, până-pensionat.  povestit despre  lui începând cu   Giurgiu, apoi: Turnu Măgurele, Alexandria, Ploiești, București, Parchetul General, M.Ap.N., Tribunalul Suprem, Curtea ,  Curte de Casație  Justiție.  scris lucruri interesante despre persoane legendare, pitorești, despre    Pasvante Chioru, despre panduri  originea lor. Pentru  studenției  figurile profesorilor celebri care au intrat  istoria învățământului de drept: Tomulescu, C. Stătescu, Oancea, Zilberstain, Suciu, Deac, . Pasiunea pentru   autorului însoțește întregul volum. Petre Similean este pasionat de   din lemn. Despre universul operei  veți  aprecieri laudative, avizate  catalogul de prezentare  expoziției.  mele despre carte  autor  extrem de sărace. Citiți ! Veți întâlni un coleg minunat, sensibil  talentat, preocupat de , dar  de , , , . Petre Similean este un excelent magistrat  un spirit enciclopedic; un om greu încercat uneori care, mereu-ridicat; un om care  trăit drame profunde pe care le găsiți  carte  pe care nu vi le dezvălui, dar  un om  căutarea Pietrei filozofale, care știe  prețuiască  ,  se bucure de minunea ei. Citiți !  veți regăsi cu   paginile ei, cel   ce privește dimensiunea de magistrat!

Mircea Aron

Judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Fabian Gyula, Laura Lazăr: Dreptul Uniunii Europene. Selecție de jurisprudență relevantă. Volumul 1. Wolters Kluwer: Pandectele Române 2/2017. Petre Similean: Magistrat la sfârșit de mileniu. Ediția a II-a revăzută și adăugită was last modified: iunie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: