Excepţia inadmisibilităţii recursului. Respingerea recursului ca inadmisibil (NCPC, L. nr. 85/2014, Constituția României)

29 mart. 2021
Vizualizari: 2046
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 1288/2020

NCPC: art. 248 alin. (1), art. 457 alin. (1); L. nr. 85/2014: art. 43 alin. (1), art. 46 alin. (1), art. 111 alin. (2), art. 113; Constituția României: art. 129 

La termenul din 8 iulie 2020, Înalta Curte a reținut cauza în pronunțare cu privire la excepția inadmisibilității recursului în raport de prevederile art. 248 alin. (1) C. proc. civ., pe care o va admite, pentru considerentele care succed:

Prioritar, se impune precizarea că în situația în care devine incidentă excepția inadmisibilității recursului, instanța nu se va mai pronunța asupra celorlalte aspecte incidente cauzei. În speță, recurentul a exercitat o cale de atac neprevăzută de lege, astfel încât admisibilitatea căii de atac primează și nu se poate acorda eficiență solicitării acestuia de a se lua act de renunțarea la dreptul dedus judecății și la judecata recursului în prezentul dosar.

Potrivit prevederilor art. 457 alin. (1) C. proc. civ. „hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta, indiferent de mențiunile din dispozitivul ei”.

Legalitatea căilor de atac presupune că o hotărâre judecătorească este supusă căilor de atac prevăzute de lege, neputând fi folosite alte mijloace procedurale în scopul obținerii reformării sau retractării unei hotărâri judecătorești.

Regula are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituția României, republicată, stipulând în sensul că hotărârea judecătorească este supusă căilor de atac prevăzute de normele legale, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii.

Acțiunea dedusă judecății a fost întemeiată pe dispozițiile art. 113 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, potrivit cărora:

„(1) După expirarea termenului de depunere a contestațiilor, prevăzut la art. 111 alin. (2), și până la închiderea procedurii, orice parte interesată poate face contestație împotriva înscrierii unei creanțe sau a unui drept de preferință în tabelul definitiv de creanțe ori în tabelele actualizate, în cazul descoperirii existenței unui fals, dol sau unei erori esențiale, care au determinat admiterea creanței sau a dreptului de preferință, precum și în cazul descoperirii unor titluri hotărâtoare și până atunci necunoscute;

(2) Contestația se depune în termen de 15 zile de la data la care partea a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască situația ce determină promovarea contestației;

(3) Judecarea contestației se va face cu respectarea prevederilor art. 111 alin. (4) (…)”.

Conform dispozițiilor art. 43 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 „Curtea de apel va fi instanța de apel pentru hotărârile pronunțate de judecătorul-sindic. Hotărârile curții de apel sunt definitive”.

Totodată, potrivit art. 46 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, „Hotărârile judecătorului- sindic sunt executorii și pot fi atacate, separat, numai cu apel”.

Reținând criteriul materiei, din coroborarea dispozițiilor evocate, rezultă că decizia recurată nu poate fi supusă recursului, fiind pronunțată de curtea de apel în cadrul soluționării unui apel declarat împotriva unei decizii supuse numai apelului, în speță fiind operant principiul legalității căii de atac consacrat de art. 457 C. proc. civ.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurentul-contestator A. împotriva deciziei civile nr. 1428/A din 3 iulie 2018, pronunțate de Curtea de Apel București, secția a VI-a civilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Excepția inadmisibilității recursului. Respingerea recursului ca inadmisibil (NCPC, L. nr. 85/2014, Constituția României) was last modified: martie 29th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.