EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 68 – Av. Andreea Oana Şerban şi av. Alina Maria Şerban: „Mai mult decât un avocat”

2 apr. 2018
Vizualizari: 2738
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Cornel Dărvășan: De ce să citim noi această carte?

Alina Maria Șerban: În primul rând, mulțumim pentru invitație, mulțumim Editurii Universul Juridic pentru suport și, în primul rând, să citiți această carte pentru că este un manual indispensabil pentru fiecare avocat; atât la începutul carierei, la mijlocul carierei sau atunci când vrea să se reinventeze, așa cum am făcut noi, în sensul că noi suntem în cea de-a treia categorie.

Cornel Dărvășan: Ce v-a pasionat în ultima vreme în activitatea dumneavoastră, de v-ați gândit să scrieți și această carte?

Andreea Oana Șerban: Într-adevăr este vorba despre pasiune, atunci când profesia te conduce să te regăsești pe tine. Este un parcurs inedit, să te regăsești pe parcursul profesiei. Și atunci când vrei să mergi în maratonul profesional al profesiei mai ai nevoie de antrenament – practic este vorba de un antrenament – pentru a rămâne în performanță. Asta pe noi ne-a determinat să ne întoarcem către noi, pentru a face performanță în profesie. Și pe orice avocat. Bănuiesc că oricine vrea să facă performanță și să fie cât mai aproape de adevărul lui; pentru că lucrează cu adevărul.

Cornel Dărvășan: Înainte să continuăm cu linia asta pe care am început, a cărții, vreau să știu câte ceva despre dumneavoastră. Este un lucru foarte frumos să fiți dintr-o familie… Am văzut declarația tatălui la sfârșitul cărții, foarte frumoasă, vă consideră un dar al lui Dumnezeu…

Andreea Oana Șerban:  Și a mamei.

Cornel Dărvășan: Și a mamei, da. Așa este. Vreau să vă întreb cum a fost copilăria dumneavoastră. Ați concurat una cu cealaltă? V-ați stimulat una pe cealaltă?

Alina Maria Șerban: Ne-am completat foarte mult, pentru că suntem unice și diferite, în sensul că ne-am născut din aceeași celulă, dar suntem foarte diferite ca personalitate și ne-am completat întotdeauna pe parcursul carierei, ne-am ajutat, ne-am susținut.

Andreea Oana Șerban:  A fost o concurență subtilă, prin a ne cunoaște mai mult. Pentru că, fiind diferite, iubindu-ne atât de mult, a trebuit să facem un efort să ne cunoaștem mai bine, astfel încât să creăm mai multă armonie între noi. Acesta a fost un parcurs și o provocare în viața noastră, să ne cunoaștem una pe cealaltă și împreună să facem lucruri frumoase.

Alina Maria Șerban: Așa cum trebuie să se cunoască un avocat cu un client.

Cornel Dărvășan: Iar această carieră a dumneavoastră, pe care ați început-o, presupun, și în Baroul București, dar și în Baroul Milano, este o surpriză. Sunt foarte rari avocații care reușesc să ajungă și în barourile altor țări europene. Cum a fost această provocare? Ce v-a determinat să mergeți și dincolo?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Andreea Oana Șerban:  Vedeți, ați vorbit mai înainte despre pasiunea noastră; și de faptul că provenim dintr-o familie. Noi venim dintr-o familie, tatăl nostru este preot, am fost crescute într-un spirit al credinței, într-un spirit al dreptății dintr-o altă perspectivă. În profesie n-am ajuns întâmplător. Am ajuns în această profesie după o analiză și ani de analiză, am ajuns în profesie astfel încât să aducem echilibru între modul în care am fost educate și modul în care este construită lumea. Și parcursul nostru profesional a fost unul foarte ambițios. Noi am vrut să demonstrăm că putem să facem și dreptate, că avem dreptul la dreptate. Și dreptatea noastră a fost performanța, pentru că am vrut din ce în ce mai mult. Și în Milano am ajuns pentru că noi lucrăm foarte mult cu investitori străini – am ales această parte a consultanței juridice pentru investitorii care veneau în România și făceau investiții, deci consultanță de afaceri. Și în Milano am ajuns pentru că așa a mers calea noastră. Majoritatea clienților fiind din Milano, am vrut să ne apropiem cât mai mult de legislația lor, de normele lor, fiind vorba despre Dreptul Civil, care a fost principalul nostru de lucru, și așa am ajuns și în Baroul din Milano.

Cornel Dărvășan: Extraordinară performanța asta, mai ales că ați învățat limba italiană la un nivel foarte bun…

Alina Maria Șerban: Da, și italiana; printre altele.

Cornel Dărvășan: Cartea este structurată în 5 capitole și aș vrea să amintim câte o idee din fiecare capitol. Primul capitol vorbește despre faptul că suntem unici și diferiți. Și ați intitulat dumneavoastră capitolul „Înainte de a alege să fii avocat”. Ce ar trebui să știe un om înainte de a alege să fie avocat?

Alina Maria Șerban: Înainte de a alege să fie avocat – asta este cu referire la studenți – ar trebui să știe cei-i place să facă în viață. Să identifice acele puncte forte ale propriei personalități și să aleagă din acel punct, al plăcerii, și nu al durerii. Pentru că eu, personal, am ales din punctul durerii această profesie – am scris în carte, n-o să dezvălui foarte mult, este vorba de o poveste personală, foarte intimă, dar am ales să o public. Este o poveste de suflet și ce aș putea eu să le spun studenților sau avocaților la începutul carierei este să-și asculte inima. În momentul în care alegi să intri în această profesie, în această carieră, trebuie să-ți asumi o anumită responsabilitate, în primul rând față de sine, după care față de clienți, față de societate. Să-ți asumi o poziție în societate. Să știi de ce o faci. Sunt în carte toate instrumentele, sunt metode care te ajută, ghidează atât studenții, cât și avocații la început de carieră, avocații care vor să-și deschidă propriul birou. Sunt metode și toate tehnicile pe care noi le-am aplicat, le-am învățat după ce am început cariere, din punct de vedere atât profesional, și din punct de vedere al dezvoltării pe partea de business, pentru că noi am făcut și MBA, în sensul că am vrut să ne specializăm pe această ramură a avocaturii de business. Deci avocatul trebuie să știe ce vrea la începutul carierei. În carte sunt toate metodele pe care le pot urmări pe parcursul carierei.

[…]

Cornel Dărvășan: Povestiți-mi vă rog despre ceea ce dumneavoastră ați scris în carte sub sintagma „avocatul diferit”. Ce este avocatul diferit? Sau cine este avocatul diferit?

Andreea Oana Șerban: Curge foarte natural discuția, pentru că tocmai aici noi facem diferența. Cum face avocatul diferența în relația cu clientul? Relația cu clientul este o relație care este temelia succesului avocatului. De ce spun acest lucru? Și ați spus mai devreme că, din păcate, sunt ispite. Ispitele pot fi și faptul că avem ani mulți de experiență. De ce? Pentru că atunci când ai avut o speță care este oarecum asemănătoare cu speța clientului, imediat o etichetezi. Intri în tiparele vechi, intri în jurisprudență, în experiențe. Dar tocmai aici se face diferența. Răbdarea și respectul, și spațiul, și calitatea relației cu clientul poate face diferența. Pentru că un singur, mic detaliu, o discuție mai de la om la om poate face diferența în succesul pe care-l are avocatul. Și mi s-a întâmplat, personal, să am astfel de situații, în care eram sigură că spețele sunt foarte asemănătoare, grăbită… eram foarte focalizată să rezolv problema, dar înainte de problemă este omul. Pentru că este important să dai valoare omului, să-i dai spațiu, să vezi exact care este problema, în profunzime. Și lucrul ăsta l-am învățat dintr-o perspectivă psihologică diferit. Asta înseamnă „avocatul e diferit” – pentru că vezi omul și relația cu clientul dintr-o perspectivă psihologică. Nevoile sunt diferite, și atunci când înveți să faci o relație și să pui întrebările diferit, se schimbă automat și energia, se schimbă și relația și… clientul își mai schimbă și nevoile pe parcursul relației, pentru că mulți clienți vin la avocați și nu-și cunosc nevoile. Un avocat diferit îl ajută pe client să-și cunoască nevoile.

Cornel Dărvășan: Am înțeles că, în perspectiva aceasta, chiar ați început o facultate de Psihologie.

Andreea Oana Șerban:  Exact. Facem facultatea de Psihologie, pentru că noi nu vrem să ajutăm avocatul doar din perspectiva profesională; ne ajutăm foarte mult să-l ajutăm din perspectiva personală. Și, deși trăirile noastre au fost scrise în cartea Unici și diferiți și am avut niște experiențe, din perspectiva psihologică este mult mai profund și sunt foarte multe tehnici care ajută avocatul să facă diferența.

Cornel Dărvășan: Vreau să remarc, dragi prieteni, o frază, în care se vede că sunteți fiice de preot – pentru că presupun că aceste valori s-au transferat de la tatăl dumneavoastră. Scrie așa, la pag. 36: „Fii uman, nu-i uita pe cei mai puțin răsfățați de soartă! Dacă ai muncit mult ca să ajungi un avocat de succes, îți recomandăm cu căldură să nu uiți de unde ai pornit. Să încerci, prin demersuri personale, dar și la nivel profesional, să te implici în acțiuni caritabile. Consideră că prezența ta la acțiuni pentru diferite cauze umanitare este importantă!” N-am mai întâlnit o astfel de perspectivă – vă felicit pentru ea și e un lucru extraordinar să poți să înțelegi că n-ai fost niciodată, prin merite personale, să ajungi la un anumit nivel, ci tu ai plecat de jos; și să nu uiți niciodată de unde ai plecat.

[…]

Alina Maria Șerban: Am vorbit foarte mult în carte despre metoda DFL. Pentru că vrem să vedem cât mai mulți avocați DFL…

Cornel Dărvășan: Ce înseamnă DFL?

Alina Maria Șerban: DFL – Different Lawyer. Cât mai mulți DFL-i. Și am vorbit foarte mult despre metoda DFL – este metoda despre care sora mea v-a vorbit și o pregătim. Suntem în procesul pregătirii, o vom lansa anul acesta. Și dacă un avocat vrea să facă diferența, pe lângă carte, această metodă este instrumentul care îl va ajuta, pas cu pas, să facă diferența. Deci am creat și un instrument pentru avocați, cei care doresc, într-adevăr, să facă diferența. Pe lângă carte, această metodă la care lucrăm.

Andreea Oana Șerban: Dar instrumentele care sunt în carte deja sunt suficiente. Dacă un avocat ia această carte și o studiază ca pe o… să vedem cum este legea diferitului, legea succesului meu. Nu să am succes; să fiu de succes ca om. Dacă o ia în serios această carte și o studiază, deja este primul pas și diferența se va observa. Și sunt foarte curioasă, abia aștept să aud feed-back, să observ care sunt… Noi suntem lângă avocați și misiunea noastră este să fim lângă avocați în acest proces al transformării și să le dăm tot suportul nostru pentru a face această diferență cu persoana lor și în business-ul lor.

Alina Maria Șerban: Avem și pagina DF Lawyers Romania, pentru că proiectul se va desfășura în mai multe țări. Există DFlawyers România, acolo puteți să ne scrieți, să ne contactați și pentru orice întrebare suntem dispuse să răspundem.

Andreea Oana Șerban:  Scriem pe blog aproape zilnic. Suntem aproape și facem un efort pentru a le veni în întâmpinare avocaților și această carte este scrisă cu…

Alina Maria Șerban: Cu inima.

Andreea Oana Șerban:  Cu scopul de a-i ajuta.

Cornel Dărvășan: Ce-am mai observat în această carte: Dincolo de imaginea avocatului, despre comunicare – ce am atins deja, tangențial –, ați făcut un resumé al tuturor marilor personalități ale lumii, care au fost în slujba de avocat, atât în străinătate, cât și în România. Am observat, cu mare satisfacție, câteva maxime ale acestor avocați. Dar ce m-a impresionat cel mai mult este faptul că, din perspectiva mea – n-am mai întâlnit până acum; nici nu cunosc foarte bine, să zic, lumea aceasta – sunteți primele exponente ale promovării unui stil de viață sănătos în avocatura din România. Cum v-a venit ideea asta? Pentru că avocatul este văzut ca fiind fie un gurmand, fie…

Alina Maria Șerban: Impunător, mare, să-ți fie frică de el…

Cornel Dărvășan: Exact. Și ați făcut o dezvăluire de sine la un moment dat, cum începeți ziua. Cred că dumneavoastră, d-na Alina, nu?

Alina Maria Șerban: Da.

Cornel Dărvășan: Că faceți mișcare în fiecare dimineață; că aveți stilul acesta de a avea grijă și de trup, nu numai de minte și de…

Alina Maria Șerban: De trup, de minte și de suflet.

Cornel Dărvășan: Așa este. Cât de important este stilul de viață pentru un avocat?

Alina Maria Șerban: Este foarte important. Pentru că… Ați spus cum pornim ziua. Se spune: „Vremea bună se vede de dimineață”. Cum îți pornești ziua, așa vei avea satisfacții pe întreaga zi. Și dacă nu ne pregătim din punct de vedere al minții – în primul rând să avem o minte clară, să avem un corp sănătos –, nu putem să facem celelalte lucruri despre care am vorbit în carte. Eu îmi încep ziua dimineață în primul rând cu un sfert de oră, 30 de minute de meditație. Meditez în fiecare zi. Ce înseamnă meditație? Nu înseamnă să te așezi într-o poziție de lotus și să… Meditație înseamnă să te rogi, să meditezi, chemați-o cum vreți dumneavoastră… Să-ți iei acele 10 minute sau un sfert de oră, o jumătate de oră – fiecare cât are timp, să se readucă la sine, să se conecteze la propria inimă, să se bucure de ce are deja. Să-și conștientizeze în primul rând trei lucruri de care este bucuros și Îi mulțumește lui Dumnezeu în acea zi, după care poate să-și înceapă ziua serios. Să ia ziua în poziția de avocat, fără a-și mai face probleme că este sau nu este acceptat de ceilalți. Pentru că în primul rând trebuie să ne acceptăm noi pe noi. Noi trebuie să fim aproape de noi, după care vedem ce se întâmplă. Dar nu putem să dăm din ceva gol. Din cauza aceasta, partea de dimineață este foarte importantă, să ne umplem, să ne încărcăm cu energie pozitivă, să ne gândim la propria persoană și să ne pregătim pentru parcursul acelei zile.


Miercuri, 4 aprilie 2018, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV”, găzduită de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorul emisiunii, domnul Cornel Dărvășan, a adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, două invitate: av. Andreea Oana Șerban și av. Alina Maria Șerban, membre în Baroul București și în Baroul Milano.

Tema emisiunii a fost: „Mai mult decât un avocat”.

Emisiunea Legal Point este transmisă, în direct, pe www.universuljuridic.ro.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 68 – Av. Andreea Oana Șerban și av. Alina Maria Șerban: „Mai mult decât un avocat” was last modified: aprilie 16th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: