Emisiunea „Ora arbitrajului” 11 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Av. Cremona Cotovelea: Contractele FIDIC în România: trecut, prezent și viitor

21 sept. 2018
Vizualizari: 3188

Cosmin Vasile: În cazul vostru e vorba de mai mult decât de specializare. Aș zice că e o supra-specializare în domeniul respectiv. Cât de importantă este? – pe de o parte. Și, pe de altă parte, există acel risc – despre care am auzit mai mult neoficial vorbindu-se, în special în mediul avocațial din străinătate – ca cineva care ajunge mega, ultra, supra-specializat într-un domeniu, să ajungă la un moment dat să întâmpine probleme, faptic, ca practician, tocmai datorită acelei specializări? Ești de acord că super-specializarea poate crea probleme tocmai din cauza unei excesive specializări?

Cremona Cotovelea: Nu m-am gândit în special la acest aspect, dar acum, că l-ai semnalizat, cred că e posibil. Dar, important în contractele FIDIC și în orice contracte care sunt peste ceea ce învățăm noi în școală sau peste ce domeniu juridic… Nu, vorbesc de contracte în general, contractul de antrepriză… Este foarte importantă pregătirea, și nu numai a citit contractul și a încerca să-l înțelegi – nici asta, într-un final, nu vorbim despre ceva imposibil –, dar trebuie foarte bine stabilit și de corelat, de aflat care a fost intenția autorilor și de a găsi acele noțiuni și acele instituții pe care contractul FIDIC le are în vedere. Este foarte dificil, și de foarte multe ori se întâmplă ca, în urma traducerii, ca în urma folosirii contractelor să fie deteriorate și deturnate anumite noțiuni și sensuri. De exemplu, am întâlnit, chiar la un nivel înalt, la unele cursuri pe care le-am făcut, persoane care nu făceau deosebirea pe care le-am făcut, persoane care nu făceau deosebirea pe care le-am făcut, persoane care nu făceau deosebirea dintre participanții la contractul FIDIC și părțile contractului FIDIC. De asemenea, am întâlnit persoane care nu știau ce-s acele sume provizionate, gândindu-se la sumele provizionate pe care le găsim în contabilitate. Și toate aceste aspecte, este foarte important să te pregătești, și nu numai să vezi conform legislației românești, ci mai întâi să afli ce au vrut autorii, ce instituții folosesc și să le găsești în mod corect corespondentul din legislația românească, astfel încât să poți aplica legislația noastră acestor contracte.

Cosmin Vasile: Apropo de această specializare și de modul în care ajunge să-și pună amprenta specializarea pe profilul de profesionist al respectivului, circulă, cel puțin în echipa mea și în altele cu care ne lovim în diverse proiecte, următoarele două glume: Despre inginerii care ajung să spună la un moment dat că sunt cel mai bun avocat-inginer; și despre avocații care își dispută titlul de cel mai bun avocat-inginer. Cum e cu…?

Cremona Cotovelea: Întotdeauna în cadrul FIDIC am avut probleme cu inginerii care au considerat că avocații nu au ce căuta și că sunt avocat. Lăsând la o parte că sunt femeie, acum nu știu, ori este să fie politicaly correct, ori au depășit acest prag, dar întotdeauna, într-adevăr, există această râcă între ingineri și avocați. Amândouă părțile sunt de vină, dar, sincer, părerea mea este că într-un contract FIDIC cea mai bună echipă este făcută de un inginer și un avocat împreună. Nu este posibil să spui… Am întâlnit avocați care chiar au creat o reacție negativă între reprezentanții asociațiilor membre FIDIC, la momentul respectiv fiind într-un eveniment public, faptul că era avocat și a zis: Atâta FIDIC știe ea, că se simte inginer și poate să trateze orice problemă tehnică. Este fals. Întotdeauna, când este o problemă tehnică pe care trebuie să o îmbrac în cadru juridic, mă duc la inginer, îi spun să-mi explice ca unui om care nu știe profesia respectivă, astfel încât să găsim soluția optimă pentru client și pentru situația respectivă.

Da, această râcă între ingineri și avocați există, este întreținută de ambele părți, dar trebuie să conlucrăm.

Cosmin Vasile: E o luptă pentru supremație, de fapt, din partea fiecăruia.

Cremona Cotovelea: Contractele FIDIC – care mie-mi plac foarte mult și pe care le consider de viitor, și practica internațională o dovedește, adică nu este o părere nesusținută de fapte și de alte evenimente care se întâmplă în industria construcțiilor, este prezentată ca un contract făcut de ingineri pentru ingineri. Este un element foarte important acest lucru, pentru că inginerii, cei care practică și aplică aceste contracte tehnice, știu problemele cu care se întâlnesc și ceea ce trebuie reglementat, dar acum vine rândul profesiei celui cu legal background – cum se practică, ca expresie – să vină și să îmbrace contractul, astfel încât să poată fi aplicat conform legii locului sau legii aplicabile acelui contract. În plus, pe lângă inginer și avocat, cred că de multe ori este util și un economist.

[…]

Cosmin Vasile: Există autorități centrale – nu dăm nume, nu ăsta este scopul – care au derulat sute de contracte, cu valori probabil de zeci de miliarde de euro, unele dintre ele, și la care experiența echipelor interne, dublate de asistență tehnică și asistență juridică, face ca acea autoritate să fie cel puțin un partener redutabil sau cu forțe egale, din punct de vedere juridic și tehnic, cu antreprenorul sofisticat cu care încheie contractul. Pe de altă parte, la polul opus există – și continui să văd – autoritatea locală X sau Y, societate sau chiar autoritate administrativă  propriu-zisă, care gestionează o dată, de două ori în viață, un contract FIDIC, și care nu înțelege, din nefericire, nici post factum, ce a însemnat contractul respectiv și ce înseamnă răspunderea generală.

Întrebarea este – cred că e retorică prima parte; FIDIC-ul, pe cât de util este dacă știi să-l mânuiești, pe atât de sinucigaș este dacă n-ai manualul lui de folosire: Cum s-ar putea rezolva – practic vorbesc, nu filosofie, nu politicianism – această problemă, ca toată lumea să îl folosească – am văzut, surprinzător, și antreprenori care au nesocotit complet că au intrat într-un contract FIDIC și au ajuns la o dispută având trei scrisori prin care solicitau plata unei sume de bani și începerea lucrărilor la început? – Deci asta ar fi o întrebare. Și, ca să nu mai întrerup după ea, o alta ar fi: Contractul FIDIC este – cum frumos ai spus – mai mult decât un contract. Dar dacă ar fi să simbolizăm metaforic FIDIC-ul, el înseamnă flexibilitate – prin esența lui, prin porii lui – în toți pașii. Contractul administrativ și, mai ales, mentalitatea funcționarului public român, înseamnă rigiditate. Care ar fi, practic – iarăși, fără nicio filosofie –, calea sfântă și cea mai bună să împăcăm flexibilitatea cu rigiditatea și miliardele probleme care se nasc… că n-am văzut o dispută, indiferent de ce parte a fost, fie ca fost avocat, fie ca fost arbitru, în care acest conflict sau pseudo-conflict să nu fie o cauză de exacerbare sau de creare a unor probleme artificiale.

Cremona Cotovelea: Primul motiv pentru evitarea problemelor în implementarea contractelor FIDIC este pregătirea, trainingul. În momentul în care decizi să aplici la un contract FIDIC, trebuie să știi foarte bine sau să ai pe cineva în echipă care știe foarte bine contract FIDIC. În afară de acest lucru…

Cosmin Vasile: Scuze că te întrerup. Comuna X, care vrea și ea să beneficieze, și este parte semnatară…

Cremona Cotovelea: Mă gândesc că la comuna respectivă poate ar trebui să se intereseze mai mult, pentru că, dacă este o comună destul de mică, îmi închipui că și proiectul este unul suficient de mic; nu este un proiect de anvergură. Atunci are posibilitatea, dacă vrea neapărat să aplice contractele FIDIC, să se ducă la cartea verde (?), care este un contract foarte simplu, foarte redus, strict pregătit pentru aceste proiecte mici. În general, se recomandă până în 4.500.000 de euro. Este clar, strict, fără foarte multe proceduri, procedurile sunt prevăzute clar și poate fi aplicat indiferent de cine oferă proiectul tehnic. Deci au posibilitatea de a alege – ne întoarcem la ce am discutat anterior – contractul FIDIC care i se potrivește cel mai bine.

La nivel central am întâlnit persoane deosebit de bine pregătite, cu care a fost o plăcere să discuți, chiar și în contradictoriu, și persoane care nu aveau ce căuta acolo. Deci, în primul rând, zic pregătire, pregătire, pregătire. Dar posibilitatea pe care o oferă contractul FIDIC prin acele cauze de variații, oferă flexibilitate, dar este decizia părților măsura în care aplică aceste clauze. Au posibilitatea, așa cum recomandă FIDIC, încă de la bun început, dar există și guide-uri, fiecare parte are o parte în care sunt recomandări, ce anume trebuie să ia în considerare și cum ar trebui să modifice sau să redacteze condițiile particulare, astfel încât părțile care îl aplică să studieze, să modifice ceea ce consideră că trebuie modificat și să aplice la situația strictă a proiectului respectiv, în cazul nostru la contractele administrative. Știu că noi de obicei spunem: Dacă legea nu interzice, atunci e permis. Ei, în administrativ tendința e dacă legea nu prevede expres, atunci e interzis.

Cosmin Vasile: Prevăzut expres în două locuri…?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cremona Cotovelea: Eventual în două locuri, da. Deci dacă nu e prevăzut expres, e interzis. Ajungem iar la pregătirea personalului, a persoanelor care aplică aceste contracte FIDIC. Există unele aspecte pe care contractele administrative le impun, cum ar fi acea problemă permanentă cu plângerea prealabilă. Acum sunt poziții că plângerea prealabilă trebuie făcută și când ai arbitraj. Sper că modificările care au fost acum aduse și Legii 101/2016, și Legii contenciosului administrativ, să modifice oarecum și să schimbe, să rezolve aceste probleme.


Timp de 3 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Astfel, am lansat seria „Profesioniștii Legal Point” sub egida căreia organizăm emisiunea „Ora arbitrajului”.

La data de 2 octombrie 2018, a avut loc prima ediție a Sezonului 4 al emisiunii TV „Ora arbitrajului” din seria „Profesioniștii Legal Point”, pe canalul „UJ-TV”, găzduită de portalul universuljuridic.ro.

Emisiunea  a fost moderată de către av. dr. Cosmin Vasile, partener Coordonator al prestigioasei societăți de avocați ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS.

Invitat a fost doamna av. specializat în dreptul construcțiilor și mediator Cremona Cotovelea.

Tema emisiunii a fost: „Contractele FIDIC în România: trecut, prezent și viitor”.

Seria „Profesioniștii Legal Point” este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.

Emisiunea „Ora arbitrajului” 11 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Av. Cremona Cotovelea: Contractele FIDIC în România: trecut, prezent și viitor was last modified: octombrie 4th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: