Emisiunea 6 „Insolvența la ea acasă” – Av. drd. Cătălin Andrei Dascăl, Președintele Filialei UNPIR București, ec. drd. Cristina Stroie, Președintele Filialei UNPIR Constanța și Cornel Ionașcu – Președinte Instanța Superioară de Disciplină, UNPIR: PROBLEME ACTUALE ÎN ACTIVITATEA PRACTICIENILOR ÎN INSOLVENȚĂ

9 oct. 2018
Vizualizari: 1216

 

Cornel Ionașcu: Vreau să fac o precizare de fond, și anume: Practicienii în insolvență reprezintă o categorie profesională care și-a câștigat o anumită poziție și un anumit respect în rândul celorlalte profesii liberale. Datoria noastră – cei care reprezentăm în acest moment, pe limita unui mandat – este de a nu degrada, prin inacțiunea noastră, ceea ce s-a câștigat până acum. Ba din contră, suntem obligați să ne aducem contribuția nemijlocită, directă și, prin instrumentele legale pe care le avem la dispoziție, să conștientizăm întreg corpul practicienilor în insolvență de faptul că dispozițiile legale sunt obligatorii, indiferent de poziția pe care o ocupăm. Că din gesturile și faptele unuia dintre colegii noștri se pot caracteriza, într-un anumit sens – pozitiv sau, din contră, negativ –, un întreg corp. Nu dorim o astfel de situație, motiv pentru care, repet, avem obligația ca să veghem și, în ipoteza în care constatăm că se întâmplă, știu eu, derapaje în ceea ce privește respectarea dispozițiilor legale, fie și în materie disciplinară, să intervenim.

Ceea ce vreau să scot în evidență este faptul că tema pe care eu am prezentat-o sau, mă rog, mesajul pe care l-am transmis, a avut un caracter preventiv. Pornind doar de la câteva situații pe care le întâlnim pe întreg teritoriul țării, deci la filialele UNPIR din România, din dorința de a nu face din acestea un caz, am încercat ca, prin ceea ce am transmis acum, să fac o activitate de prevenire. În principal este vorba de obligația pe care o avem, de a respecta legea. Ca noi să pretindem altora să respecte legea, suntem primii care avem această obligație.

 

Mesajul meu probabil că a avut un anumit caracter. El nu a vrut să îndulcească niciun fel de situație și a avut un caracter relativ imperativ. Am arătat că, dacă se săvârșesc anumite fapte, ele pot fi cercetate ca fapte disciplinare și că ori de câte ori se constată că sunt întrunite elementele constitutive ale respectivei fapte disciplinare, avem obligația să aplicăm sancțiunile pe care legea ni le impune. Am rugat ca această modalitate de abordare să fie o modalitate generală, ea să fie în egală măsură aplicată, indiferent de filiala care are în observație, în discuție și ia în cercetare o astfel de sesizare, m-am adresat cu preponderență colegilor mei din instanțele locale de disciplină, rugând ca întreg corpul de conducere a uniunii să înțeleagă necesitatea că primul element de respect pornește de la noi. Cu alte cuvinte, noi să fim cei care să dăm tonul în respectarea legii și, în egală măsură, să veghem ca toți colegii noștri, indiferent de poziția pe care o ocupă în uniune, să respecte în egală măsură.

Cristina Stroie: Desigur, este o tradiție ca filialele Constanța și București să organizeze astfel de evenimente. Din câte știu eu, cred că din 2006 se organizează, an de an, seminarii de pregătire profesională a practicienilor în insolvență. Tradiția este și aceea că ne însoțesc în seminarii participanți la procedura de insolvență, magistrați ai tribunalului, ai curții de apel, iar instituțiile cele mai importante care participă la seminariile noastre sunt cele cu care interacționăm cel mai mult – Direcția de Finanțe și Serviciul Public de Impozite și Taxe.

Desigur că problemele noastre sunt foarte multe, sunt foarte diverse, efortul nostru este pe măsură, prin urmare încercăm să găsim o soluție pentru problemele cu care ne confruntăm, prin aceste seminarii încercăm să discutăm aspecte practice ale activității noastre, studii de caz și să încercăm, dacă nu găsim soluții, măcar să transpunem problemele în teme de meditat, de discutat, de analizat împreună și să găsim o soluție optimă în situația dată.

 

Cât privește seminarul, acesta s-a întins pe durata a două zile, a existat și o cină festivă, în care practicienii ambelor filiale au putut să discute pe teme profesionale; temele puse în discuție au fost diverse și de impact. Spre exemplu, la nivelul filialei noastre ne confruntăm cu un prim caz de insolvență persoană fizică și doamna conf. dr. univ. dr. Carmen Pălăcean ne-a ajutat să ne creionăm drumul. Legea, într-adevăr, nu este clară, comportă discuții, dar eu zic că practica este cea care va adăuga la lege și o va actualiza în sens pozitiv.

Cătălin Andrei Dascăl: Bună ziua. Da, într-adevăr, suntem la final de conferință, o conferință care, așa cum s-a spus și anterior, este o tradiție, de mult. Sper ca ai noștri colegi, în urma acestei conferințe, să fi considerat că au plecat mai învățați – așa sperăm fiecare dintre noi. A fost un maraton, suntem la final de maraton, pentru că, așa cum spunea colega mea Cristina, s-a desfășurat pe parcursul a două zile, dar două zile pline. Pentru că am mers așa, într-un zigzag în ceea ce înseamnă interesul profesiei, am debutat ieri cu ceea ce reprezintă o temă de interes astăzi, pentru că cazuistica, practica, este extrem de mică la acest moment, accesul nu pare tocmai facil în ceea ce privește insolvența persoanei fizice – și am avut plăcerea să o avem pe Carmen Pălăcean, așa cum ați arătat și în filmările anterioare, care, de departe, este unul din cei mai buni specialiști în această materie –, după care am încercat să ne dăm seama unde ne aflăm. Și cea mai bună radiografie nu este cea pe care ne-o facem noi, ci cea pe care ne-o fac alții despre profesie și despre ceea ce înseamnă economia românească și insolvența ca segment al economiei românești și am avut parte de un studiu elaborat, practic, de All-bank, în acel Doing business prezentat de prof. univ. dr. Adrian Costea, un studiu care ne-a arătat că, totuși, România nu este atât de departe de ceea ce înseamnă economiile civilizate. Mai mult, reglementarea procedurilor de insolvență este una chiar la nivel de vârf european – și nu o spunem noi. Pentru că, așa cum spuneam, radiografia este bine să fie făcută din exterior. Noi putem să avem o părere despre activitatea noastră, dar oricât am vrea să fim de obiectivi, s-ar putea să avem și momente de subiectivism. Dar este bine că am văzut-o din altă perspectivă.

 

Timpul a permis destul de puțin, dar ne-am aplecat ulterior și pe ceea ce trebuie să facă practicianul atunci când debutează într-o procedură de insolvență și am continuat cu un alt segment important al activității noastre, prezentat de către dl Ionașcu – această ofertă și concurența neloială –, pentru a înțelege, până la urmă, că ceea ce facem noi, ca organ de aplicare a procedurii, trebuie să aibă în spate și o ofertă a serviciilor și această ofertă a serviciilor trebuie să fie rezonabilă și să nu se ducă în alte direcții. Foarte corect a marcat dl Ionașcu – suntem într-o situație și o expunere de prevenție, pentru că noi trebuie să încercăm să păstrăm un standard ridicat al acestei profesii. Iar ceea ce face instanța de disciplină și mesajul transmis de către dl Ionașcu a fost că organismele uniunii încearcă să mențină acest standard ridicat și este mai degrabă un semnal tras în această direcție și un îndemn către colegii practicieni să fim în această direcție.

Și am închis într-un ton pozitiv, să spun așa, cu colega mea Cristina Stroie, în ideea în care s-a vorbit de un plan de reorganizare, ceea ce presupune practic o nouă viață. Deci putem să mergem mai departe.


Timp de 3 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Astfel, am lansat seria „Profesioniștii Legal Point” sub egida căreia organizăm emisiunea „Insolvența la ea acasă”, realizată de Editura Universul Juridic în parteneriat cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență. Cele două entități au încheiat de curând un parteneriat mai complex, care cuprinde, pe lângă realizarea în parteneriat a acestei emisiuni, promovarea evenimentelor profesiei, puncte de vedere exprimate în cadrul unor interviuri video preluate de către Editura Universul Juridic și promovate pe canalele sale, realizarea unei colaborări pe partea de comunicare, organizarea în parteneriat a unor evenimente, alături de editarea revistei Phoenix.

Ne propunem ca prin intermediul acestei emisiuni să clarificăm anumite aspecte care sunt importante pentru profesia de practician în insolvență, să intrăm în amănunte cu privire la chestiunile cele mai presante pe care colegii practicieni în insolvență le au în desfășurarea activității lor, sperând ca temele și subiectele acestor emisiuni să suscite interesul nu numai al profesiei, dar poate chiar și al comunității mai largi a juriștilor.

Emisiunea a avut loc, miercuri, 10 octombrie 2018, începând cu ora 17:00 pe canalele binecunoscute: www.universuljuridic.ro, Facebook, YouTube, dar și pe site-ul Uniunii: www.unpir.ro și a fost moderată de către domnul Nicolae Cîrstea, președintele Editurii Universul Juridic.

Invitați speciali au fost:

– domnul av. drd. Cătălin Andrei Dascăl, Președintele Filialei UNPIR București;
– doamna ec. drd. Cristina Stroie, Președintele Filialei UNPIR Constanța;
– domnul Cornel Ionașcu – Președinte Instanța Superioară de Disciplină, UNPIR.

Tema emisiunii a fost: „PROBLEME ACTUALE ÎN ACTIVITATEA PRACTICIENILOR ÎN INSOLVENȚĂ”.

Seria „Profesioniștii Legal Point” a fost transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.

Emisiunea 6 „Insolvența la ea acasă” – Av. drd. Cătălin Andrei Dascăl, Președintele Filialei UNPIR București, ec. drd. Cristina Stroie, Președintele Filialei UNPIR Constanța și Cornel Ionașcu – Președinte Instanța Superioară de Disciplină, UNPIR: PROBLEME ACTUALE ÎN ACTIVITATEA PRACTICIENILOR ÎN INSOLVENȚĂ was last modified: octombrie 16th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: