Drepturile salariaţilor. Renunţarea de către reprezentanţii salariaţilor la dreptul privind acordarea compensaţiilor la concediere (art. 38 C. mun.)

29 feb. 2016
Vizualizari: 1235
  • Codul muncii: art. 38
  • Codul muncii: art. 68

Art. 38 C. mun. prevede că „salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.”
Caracterul colectiv al concedierii se determină prin raportare la o perioadă de 30 de zile calendaristice și presupune concedierea în acest interval a unui număr de cel puțin 30 de salariați, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrați cel puțin 300 de salariați [art. 68 alin. (1) lit. c) C. mun.].

(C. Ap. București, S. a VII-a civ. și pentru cauze privind conf. de mun. și asig. soc., dec. nr. 3199 din 18 mai 2011)

Brînduşa Vartolomei
Avocat Baroul Bucureşti

Independent de faptul că, în prezent, regimul contractelor colective de muncă este cel stabilit prin Legea nr. 62/2011 a dialogului social – care a abrogat legea anterioară, Legea nr. 130/1996, în aceeaşi materie – considerentele instanţei judecătoreşti îşi păstrează întru-totul actualitatea. Dacă plăţile compensatorii sunt statornicite prin contractul colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, nu se poate renunţa la plata lor prin contractul colectiv de muncă de la nivel de unitate. Fie sindicatul reprezentativ, fie reprezentanţii aleşi ai salariaţilor nu pot să cadă de acord cu angajatorul, la nivelul unităţii, să nu se acorde compensaţiile stabilite contractual la nivelul sectorului de activitate (dacă salariaţii sunt încadraţi la angajatorii care fac parte din organizaţia patronală semnatară a acestui contract colectiv). Orice astfel de acord este lovit de nulitate, angajatorului revenindu-i obligaţia de a achita plăţile compensatorii. Ceea ce salariaţii nu pot să facă individual, respectiv să renunţe la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege, inclusiv prin contractul colectiv de muncă, nu se poate realiza nici ca urmare a consimţământului reprezentanţilor salariaţilor (sindicali sau aleşi direct).

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Drepturile salariaților. Renunțarea de către reprezentanții salariaților la dreptul privind acordarea compensațiilor la concediere (art. 38 C. mun.) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: