Dreptul la preaviz (Art. 75 C. mun.). Răspunderea patrimonială a angajatorului (Art. 253)

29 feb. 2016
Vizualizari: 785
  • Codul muncii: art. 253
  • Codul muncii: art. 75

Motivul de recurs referitor la faptul că acordarea unui preaviz mai mic de 20 de zile lucrătoare nu duce la nulitatea deciziei de concediere, atrăgând o sancțiune pecuniară, în condițiile prevăzute de art. 253 alin. (1) C. mun., republicat, a fost apreciat nefondat, fiind în contradicție cu dispozițiile legale sus-menționate. Art. 253 alin. (1) C. mun., republicat, vizează despăgubirea salariatului care a suferit un prejudiciu din culpa angajatorului, în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu sau în legătură cu serviciu, ceea ce, în speță, nu s-a întâmplat, legiuitorul făcând o diferență netă între răspunderea angajatorului pentru concediere nelegală și răspunderea patrimonială a angajatorului, răspunderi care nu se pot confunda.

(C. Ap. Timișoara, S. litigii de muncă și asigurări sociale, dec. civ. nr. 1418 din 4 iunie 2013)

Brânduşa Vartolomei
Avocat Baroul Bucureşti

Curtea de Apel Timişoara a apreciat deplin întemeiat că acordarea, în cazul concedierii colective, a unui preaviz mai mic decât cel minim legal (20 de zile lucrătoare) antrenează nulitatea deciziei de concediere, iar nu doar răspunderea patrimonială a angajatorului faţă de salariat în temeiul art. 253 alin. (1) C. mun. De reţinut că practica de a se comunica, în cazul concedierii colective, termenul de preaviz prin înscrisuri separate de deciziile de concediere – dacă preavizul a fost acordat în fapt – este admisibilă, aplicându-se Decizia nr. 8/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Dreptul la preaviz (Art. 75 C. mun.). Răspunderea patrimonială a angajatorului (Art. 253) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.