Dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului prin uzucapiune. Autoritatea de lucru judecat și puterea de lucru judecat. Recurs (CPC)

8 Mar 2017
6 voturi, medie: 4,17 din 56 voturi, medie: 4,17 din 56 voturi, medie: 4,17 din 56 voturi, medie: 4,17 din 56 voturi, medie: 4,17 din 5 (6 votes, average: 4,17 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 15968
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1119/2016

CPC: art. 312 [NCPC: art. 496]

Recurenta solicită modificarea deciziei atacate și respingerea cererii sale pentru autoritate de lucru judecat, și nu ca nefondată, astfel cum a stabilit Curtea de Apel.

ORIGINAL Black Friday

În motivarea recursului este folosită atât sintagma „autoritate de lucru judecat”, cât și sintagma „putere de lucru judecat”, însă acestea nu se confundă.

În esență, puterea de lucru judecat a unei hotărâri judecătorești semnifică faptul că o cerere nu poate fi judecată în mod definitiv decât o singură dată (bis de eadem re ne sit actio), iar hotărârea este prezumată a exprima adevărul și nu trebuie să fie contrazisă de o altă hotărâre (res judicata pro veritate habetur).

Efectul de lucru judecat al unei hotărâri judecătorești are două accepțiuni:

Stricto sensu semnifică autoritatea de lucru judecat (bis de eadem) care face imposibilă judecarea unui nou litigiu între aceleași părți, pentru același obiect, cu aceeași cauză (exclusivitatea).

Lato sensu semnifică puterea de lucru judecat (res judicata), care presupune că hotărârea beneficiază de o prezumție irefragabilă că exprimă adevărul și că nu trebuie contrazisă de o altă hotărâre (obligativitatea).

Autoritatea de lucru judecat și puterea de lucru judecat nu sunt sinonime. Autoritatea de lucru judecat este o parte a puterii de lucru judecat. Cu alte cuvinte, existența unei hotărâri judecătorești poate fi invocată în cadrul unui alt proces, cu autoritate de lucru judecat, atunci când se invocă exclusivitatea hotărârii, sau cu putere de lucru judecat, când se invocă obligativitatea sa, fără ca în cel de-al doilea proces să fie aceleași părți, să se discute același obiect și aceeași cauză.

În speță nu există autoritate de lucru judecat, neexistând tripla identitate de părți, obiect și cauză.

Instanța de apel a reținut puterea de lucru judecat în sensul că, printr-o hotărâre anterioară, definitivă și irevocabilă s-a reținut calitatea reclamantei de proprietar al terenului în litigiu.

Așa fiind, este nefondată acțiunea reclamantei prin care se solicită a se constata că a dobândit dreptul de proprietate asupra terenului prin uzucapiune.

Sunt neîntemeiate criticile recurentei privind existența autorității de lucru judecat, în cauză neexistând tripla identitate de părți, obiect și cauză.

Faptul că instanța de apel a considerat necesar să facă unele considerații suplimentare cu privire la îndeplinirea cerințelor legale ale uzucapiunii în ipoteza în care nu s-ar reține calitatea reclamantei de proprietar al terenului, nu atrage nelegalitatea hotărârii.

Față de aceste considerente, Înalta Curte reține că în cauză nu există motive de nelegalitate care să impună modificarea sau casarea hotărârii recurate și, pe cale de consecință, potrivit dispozițiilor art. 312 alin. (1) C. proc. civ. [NCPC: art. 496], recursul urmează a fi respins ca nefondat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului prin uzucapiune. Autoritatea de lucru judecat și puterea de lucru judecat. Recurs (CPC) was last modified: martie 8th, 2017 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter