Discursul președintelui UJR, Ioan Chelaru, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat şi adnotat”. Vol. I şi II

6 oct. 2016
Vizualizari: 836

Mulțumesc tare mult pentru invitație, este o onoare pentru mine.

Distinse gazde și stimați invitați,

Cred că în calitate de avocat întâi și după aceea în calitate de președinte al Uniunii Juriștilor, de președinte al Academiei de Științe Juridice din România, în calitate de decan al Baroului Neamț și vicepreședinte al Uniunii Barourilor din România m-ați invitat la o discuție între specialiști. Codul de procedură civilă este, în Justiție, una dintre Legile de căpătâi. Profesioniștii știu foarte bine că fără un cod de natură să limpezească procedurile, uneori procesele nu se mai termină. Nu sunt un specialist expres în procedură civilă; sunt, însă și n-am renunțat niciodată –  indiferent ce demnități am îndeplinit sau ce funcții am avut, sau de când sunt în politică – un practician al dreptului, fără a mă îndepărta vreodată de avocatura efectivă.

De aceea consider că munca uriașă pe care un colectiv special, coordonat de – Dumnezeu să-l ierte – profesorul Viorel Mihai Ciobanu, de profesorul Marian Nicolae, de ceilalți colegi, universitari sau practicieni, au făcut-o, este – nu folosesc cuvinte foarte mari – aproape o capodoperă. Și cred că ne folosește nouă, tuturor, indiferent de zona de drept specifică preocupărilor noastre profesionale.

De aceea suntem astăzi la un eveniment rar, cu prezența unei pleiade de specialiști de renume din știința și practica dreptului, toți invitați să-și exprime opinia față de ceea ce – cei 20 de autori au reușit să materializeze în două volume și peste 4000 de pagini. Despre conținutul în sine vor vorbi profesioniștii domeniului și nu sunt puțini prezenți. despre nevoia și eficiența acestei cărți ne vom pronunța toți, aproape sigur majoritatea în sens pozitiv. Nici nu se poate altfel. Felicitări tuturor.

Aș vrea însă să mai spun ceva: m-am întâlnit și am căutat să lansez, indirect, către colegii avocați din țară, ideea de a cumpăra cartea, că merită, de a o studia și consulta și a găsi acolo soluții pe care uneori trebuie să le invocăm în fața instanțelor. Am să vă fac o mărturisire – nu foarte plăcută: colegii avocați, mulți dintre ei, m-au rugat să le transmit autorilor cărții felicitări pentru efortul intelectual uriaș făcut, însă m-au și uimit cu o rugăminte; profitând de împrejurarea că mă aflu într-o incintă cu distinși lideri de profesii, de opinii, de școli, inclusiv cei, sper eu, de la INM, de la INPPA, să ridic în mod necesar o problemă. Foarte bună cartea, excepțională, documentată științific, necesară. Însă întrebare pe care mi-au pus-o: „Dar cine o respectă? Cine o aplică? Cui folosește?” Firesc, reacția mea a fost: Folosește justițiabilului și nu în ultimul rând nouă tuturor. „Păi cum cine? Instanțele”. „A, nu mai e ca pe vremea dumneavoastră”. „Adică?”. Adică fiecare judecător are aproape propria procedura, pe care, mai exact, o aplică după părerea și interpretarea lui. Ca atare, dacă această lucrare monumentală, pe care eu o apreciez în mod deosebit, are un rol între altele, este ca cei de la INM, cei de la INPPA și toți cei care pregătim viitorii magistrați, avocați, notari ș.a.m.d. s-o ia, s-o studieze, s-o consulte și să le inoculeze în sânge celor care înfăptuiesc justiția în România că legea este una peste păreri și peste opinii.

Mulțumesc. Succes autorilor. Sper să fie de bun augur.

 

Prof. univ. dr., av. Ioan Chelaru

Președinte al Uniunii Juriștilor din România; Președinte al Academiei de Științe Juridice

👍Vezi și: Lansarea volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat”. Vol. I și II

Discursul președintelui UJR, Ioan Chelaru, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat”. Vol. I și II was last modified: octombrie 11th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: