Discursul domnului Doru Pamfil cu ocazia Conferinței RĂSPUNDEREA CIVILĂ – tradiție și inovație – Liviu Pop la 80 de ani

15 nov. 2023
Vizualizari: 218

Stimată audiență, mulțumesc, în primul rând, că m-ați invitat la această frumoasă aniversare și, sigur, deși Universitatea dumneavoastră a fost beneficiara, de-a lungul anilor, de activitatea stimatului nostru coleg, prof. Liviu Pop, am avut și noi ocazia să-l avem coleg la Filiala Academiei Române, unde, desigur, am fi vrut să-l comemorăm, dar am spus că mai bine o facem împreună, așa cum multe dintre acțiunile noastre într-un oraș universitar se fac în colaborare. Distinsul nostru coleg este, sigur, cunoscut pentru realizările sale științifice, pentru care de fapt a și fost ales în Academie, și sigur a impresionat, în primul rând, prin activitatea sa publicistică, 25 de volume consistente, peste 100 de publicații, unele publicate în străinătate. De asemenea, sigur, a impresionat prin faptul că a fost șef de catedră, a fost decan, membru în Senat, apoi, sigur, ca judecător în Curtea de Apel, în Baroul de avocați, președinte la Curtea de Arbitraj, membru în trei academii, Doctor Honoris Causa la trei universități, senior de Cluj și multe alte distincții care au făcut, în cele din urmă, să fie propus și să fie membru în Academia Română și poate n-a fost chiar o coincidență, a fost exact de ziua lui, în urmă cu 7 ani.

Academia Română din acea perioadă a fost beneficiară de serviciile lui competente, atât la nivelul comitetelor, fundațiilor și asociațiilor din care face parte în cadrul Academiei Române la București. Dar eu personal m-am bucurat să-l am alături în Biroul Filialei Cluj-Napoca, unde, de-a lungul timpului, printr-o colaborare de excepție, pot să spun chiar că ne-am împrietenit și singurul meu mare regret este că nu ne-am cunoscut mai demult. Ne-au ajutat enorm povețele dânsului într-o serie de probleme ale Academiei pentru care, desigur, îi suntem recunoscători în continuare și sperăm, de asemenea, în continuare, să îl avem alături. Sigur, aș putea să vă spun multe alte lucruri despre contribuția sa la filială, dar prefer, sigur, să citesc această scrisoare a Președintelui Academiei, care probabil este mai elocventă pentru aprecierea pe care Academia Română i-o acordă.

„Onorată instanță, onorat public și dle profesor. Au trecut 167 de ani de la întemeierea Academiei Române, sub auspicii faste, fiindcă activitatea sa, în ciuda vicisitudinilor, a continuat fără întrerupere. Înaltul for a fost onorat de prezența în cadrul său a celor mai luminate valori intelectuale din spațiul românesc și din străinătate. Vă numărați printre acei savanți și creatori demni de a fi situați printre academicienii nemuritori. Toți membrii Academiei Române de până acum, cu rarisime excepții, au adus contribuții esențiale în domeniile pe care cu mare responsabilitate le-au ilustrat. Vă aflați și dumneavoastră printre cei care știu, conform versului celebru virgilian, că munca stăruitoare învinge totul și că pe căi aspre se ajunge la stele. În consecință, aveți statutul prețios și prețuit de dascăl, acei dascăli care vă înconjoară, pentru că sunteți un model de conduită profesională, or societatea noastră actuală are nevoie stringentă de astfel de modele, de exemple autentice de urmat, în condițiile crizelor de tot felul și mai ales a lipsei de încredere între comunități și între liderii săi politici. Un remediu ar fi reașezarea școlii, a educației și a cercetării pe un loc central, ca să putem pregăti lumea românească pentru viitor. Vă simțiți categoric între personalitățile care pot face acest lucru zi de zi. Cu ocazia zilei dumneavoastră de naștere, vă aducem, după date și cuviință, îndreptățitul omagiu, vă dorim să aveți puterea, starea de sănătate și mai ales bucuria cu care se duceți mai departe și să vă îndepliniți toate aceste idealuri personale și publice întru gloria cunoașterii și a înfloririi creației originale de toate tipurile, pentru propășirea acestui colț de lume numit România, a tuturor românilor. Și cred că, aidoma lui Seneca, filosoful, să ne iubim patria nu pentru că este mare, ci mai ales pentru că este a noastră. La mulți ani!”,

Permiteți ca, din partea filialei, să putem să onorăm acest moment prin a-i acorda distinsului nostru coleg și profesor Liviu Pop, meritul academic în semn de recunoaștere pentru meritele sale științifice, activitatea sa de excelență în domeniul juridic și, sigur, ca un remarcabil om de cultură. Vă mulțumesc!

Discursul domnului Doru Pamfil cu ocazia Conferinței RĂSPUNDEREA CIVILĂ – tradiție și inovație – Liviu Pop la 80 de ani was last modified: noiembrie 15th, 2023 by Doru Pamfil

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Doru Pamfil

Doru Pamfil

Este academician, prof. univ. dr., rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, membru de onoare al Academiei de Științe Agricole si Silvice, membru titular al Academiei Române.
A mai scris: