Discursul dlui Valentin Truțan – Statul de drept în România la 100 de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice (Ziua Justiției 2018)

17 iul. 2018
Vizualizari: 1404

Stimate doamne, stimați domni, stimați colaboratori instituționali, stimați invitați,

Am deosebita onoare de a participa, din partea Ordinului Consilierilor Juridici din România, în calitate de președinte, la acest eveniment foarte important – Ziua Justiției –, cu o temă deosebită „Statul de drept în România la 100 de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice”.

Centenarul Marii Uniri este un moment de reflecție profundă pentru toți. După cum bine știți, Marea Unire s-a înfăptuit atât pe câmpul de luptă, cât și pe terenul convingerilor, convingeri ce în principal aveau la bază ideea de dreptate. Sub semnul Centenarului Marii Uniri, profesia de consilier juridic, ca actor important al sistemului juridic din România, în principal ca apărător al statului, dar nu numai, a demonstrat și demonstrează pe mai departe că există ceva ce dăinuie în timp. Activitatea de reprezentant juridic al statului dăinuie încă dinaintea Marii Uniri.

În acest sens amintesc, Constituția din anul 1866, care desființează Consiliul de Stat creat de Cuza Vodă în 1864, prin care statul era chemat să-și exercite tutela asupra unor domenii de activitate ale statului. În anul 1872 se creează Legea pentru administrarea bunului statului, toate atribuțiile vechiului Consiliu de Stat, ca organ consultativ trecând asupra Consiliului de Advocați ai Statului. Prin statutul funcționarilor publici din anul 1923, în urma unei lungi lupte jurisprudențiale, se asigură, pe cale de interpretare, stabilitatea avocatului statului. În anul 1929, Corpul de Avocați ai Statului a fost trecut, prin legea de organizare a ministerului, la Ministerul de Justiție. Prin proiectul de lege din 1932, avocaților statului li se introduceau criterii de recrutare, control, asupra modului în care sunt apărate interesele acestor autorități și răspunderi disciplinare. În anul 1950, prin Decretul nr. 87, Marea Adunare Națională a dispus organizarea și funcționarea oficiilor juridice ale ministerelor și sfaturilor populare. Ajungem în anul 1955, când, prin Decretul 143, se instituie obligativitatea ca organele, institutele, organizațiile economice și întreprinderile de stat, precum și cele cooperatiste și obștești, să-și organizeze oficiile juridice proprii – act normativ prin care se schimbă denumirea reprezentanților juridici ai statului din avocați ai statului în juriști-consult și consilieri juridici. Și ajungem la cadrul normativ în vigoare, și anume în anul 2003 intră în vigoare Legea 514, care privește organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, lege în vigoare și la data prezentei.

👍Vezi aici: Conferința „Statul de drept în România la o sută de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice” – Sărbătorirea Zilei Justiției 2018

Nu pot să spun că în momentul de față este cea mai bine organizată profesie, din cauza cadrului normativ depășit, din cauza problemelor pe care le întâmpinăm, fără să ascundem, la factori de decizie. Suntem, într-adevăr, cum spunea și distinsul domn președinte Ioan Chelaru, cel mai mare corp profesional, dacă ne raportăm la toate instituțiile publice, cât și la mediul privat, dar, din păcate, legea este o lege care a fost și a rămas în vigoare dinainte de intrarea României în Uniunea Europeană și, din păcate, încă ne luptăm să ne câștigăm un binemeritat loc în rândul profesiilor juridice.

Ordinul Consilierilor Juridici din România a demonstrat – și demonstrează pe mai departe – susținerea fundamentului încrederii societății în justiție, prin aportul lor profesional. Considerăm că justiția este un sistem perfectibil, motiv pentru care noi, Ordinul Consilierilor Juridici din România, facem demersuri permanente, în limita posibilităților noastre, atât pentru îmbunătățirea actului de justiție, cât și pentru încrederea cetățenilor în sistemul de justiție. Așa cum spuneam, nu este ușor, din contră, viața ne-a demonstrat în mai multe rânduri faptul că se mai produc și nedreptăți – le vedem și le simțim cu toții. Însă, așa cum am mai spus-o și cu ocazia altor manifestări juridice, prin înțelepciune, rațiune și echilibru, ne luptăm, atât pentru îmbunătățirea actului de justiție, cât și pentru îmbunătățirea sistemului juridic.

În lumina Centenarului Marii Uniri, Ordinul Consilierilor Juridici din România dorește să transmită, pe această cale, un mesaj de respect pentru adevăratele reușite ale înaintașilor noștri, prin faptele lor și pentru adevărul istoric.

La final, doresc să vă doresc tuturor invitaților, tuturor familiilor juridice, care fac parte și ne regăsim astăzi aici și care participă la înfăptuirea justiției, să aveți înțelepciune, multă putere în susținerea proiectelor dumneavoastră și un sincer „La mulți ani”!

Vă mulțumesc.

Valentin Truțan,
Președinte al Ordinului Consilierilor Juridici din România

Discursul dlui Valentin Truțan – Statul de drept în România la 100 de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice (Ziua Justiției 2018) was last modified: iulie 17th, 2018 by Valentin Truțan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice