Dezbaterile din Dosarul „Revoluţiei”- amânate până în februarie 2020

2 dec. 2019
Vizualizari: 875

Deschidem Revista din această seară cu Dosarul „Revoluției”, în care au avut loc vineri audieri. Peste 600 de persoane s-au prezentat, la sediul Instanței supreme, pentru a se constitui părți civile în dosar, judecătorii emițând în acest sens peste 5.000 de citații.

„Pentru a face față fluxului de persoane, conducerea Instanței supreme a luat măsuri de organizare speciale. Astfel, în holul principal al instanței au fost amplasate boxe, pentru ca oamenii să audă atunci când sunt strigați să se prezinte în fața judecătorului. După aproape cinci ore, timp în care oamenii s-au prezentat pe rând în sala de judecată, magistratul care se ocupă de acest caz a luat decizia de a amâna dosarul, deoarece au fost constatate vicii de procedură, respectiv faptul că au existat situații în care citațiile s-au întors în instanță cu mențiunea că persoanele citate nu mai locuiesc la domiciliul indicat în actele de la dosar sau cei citați au decedat”, relatează Agerpres.

„ÎCCJ a amânat, pentru data de 21 februarie 2020, dezbaterile în dosarul „Revoluției”, în care fostul președinte Ion Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității”, mai scrie Agerpres.

Un alt subiect din presa de azi  se referă la planurile Executivului în privința recursului compensatoriu. Premierul Ludovic Orban a afirmat joi, în debutul ședinței de Guvern, că Executivul are în plan reviziurea legislației privind recursul compensatoriu.

„Aș vrea să spulber orice fel de îndoială privind programul de guvernare al PNL, în domeniul Justiției, referitor la recursul compensatoriu. Printre obiectivele specifice se numără revizuirea legislației privind regimul eliberărilor condiționate, respectiv recursul compensatoriu, și întărirea capacităților instituțiilor de ordine și siguranță publică pentru prevenirea și combaterea infracționalități”, a declarat, Ludovic Orban, scrie News.ro.

„În mod evident, vom găsi cea mai bună soluție pentru a genera abrogare prevederilor din recursul compensatoriu care au pus în pericol viața, integritatea, bunurile personale ale cetățenilor români, prin eliberarea înainte de termen a unor condamnați, în special a celor condamnați pentru infacțiuni grave, astfel încât să nu mai perecliteze viața și siguranța cetățenilor”, a mai spus premierul, mai arată News.ro.

Vicepremierul Raluca Turcan afirmă că Guvernul PNL „are mandat în favoarea celor cinstiți, nu a infractorilor”, așa încât Executivul își va asuma răspunderea pentru modificarea Legii recursului compensatoriu, dacă modificarea nu se va putea face prin Parlament.

Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiți, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiți puși în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament”, a scris, duminică, pe Facebook, Raluca Turcan, mai notează News.ro.

USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență. Vicepreședintele formațiunii, Stelian Ion, se declară dezamăgit de primele decizii anunțate de ministrul Cătălin Predoiu în domeniul Justiției.

„USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, peste 20.000 de deținuți au fost deja eliberați din închisori înainte de ispășirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alți și alți criminali și violatori ies de după gratii în baza acestei legi. Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient”, a transmis USR printr-un comunicat de presă, notează News.ro.

Guvernul Orban este presat de partenerii din Parlament să ia o decizie cât mai rapidă, pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

„Echipa condusă de Ludovic Orban este pusă în aceste zile să dea un răspuns cât mai rapid pe mai multe proiecte politice de interes, printre acestea fiind și revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Liberalii au căutat să evite cât mai mult această temă, deși în perioada de opoziție au susținut tare că vor schimbarea legii electorale. Ori, PNL nu vrea să audă de subiectul revenirii la alegerea primarilor în două tururi prin ordonanță de urgență, nici prin asumarea răspunderii de către Guvern a acestei inițiative legislative. La îndemâna liberalilor mai rămâne doar soluția adoptării în Parlament a unui proiect al USR, care prevede schimbarea legii electorale de alegere a aleșilor locali. Proiectul a fost respins de Comisia de administrație și va ajunge în această săptămână în plenul Camerei Deputaților, pentru votul final. Însă aici apare o problemă. PNL și partenerii săi din Parlament nu reușesc să strângă voturile necesare pentru a trece proiectul, nici având susținerea Pro România”, relatează Adevărul.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a postat azi pe contul său de Facebook o scrisoare adresată Comisiei de la Veneția, care vine să clarifice o serie de aspect legate de activitatea sa în calitate de ministru al Justiției.

„Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader se adresează Comisiei de la Veneția în legătură cu informația potrivit căreia guvernul ar intenționa să-l revoce din calitatea de membru al comisiei și demontează toate controversele care îl vizează. Tudorel Toader precizează că își asumă tot ceea ce a făcut sau nu a făcut în domeniul justiției și că nu își asumă nimic din ceea ce au făcut sau nu au făcut alții”, notează România.net.

Europarlamentarul Mihai Tudose a demisionat din Pro România. Anunțul a fost făcut chiar de acesta, pe contul de Facebook, unde a postat și o fotografie cu demisia scrisă.

Victor Ponta îi cere fostului premier Tudose să elibereze și postul de europarlamentar:

„PRO România consideră că Mihai Tudose a plecat din partid atunci când a negociat voturile pentru instalarea Guvernului Orban. Din acest motiv, întrucât acum este susținator al PNL, așteptăm să dea dovadă de minimă onoare și bun simț, iar în acest sens să redea partidului mandatul de europarlamentar. Atragem atenția asupra faptului că funcția de europarlamentar a fost câștigată de Victor Ponta, prin munca a mii de colegi și simpatizanți PRO România din toată țara„, se arată într-un comunicat Pro România, scrie România.net.

Căpitanul naționalei feminine de handbal a României, Cristina Neagu, a primit azi trofeul de cea mai bună jucătoare a lumii în 2018, din partea Federației Internaționale de Handbal (IHF), în pauza meciului dintre echipele Japoniei și RD Congo, din Grupa D a Campionatului Mondial din Japonia.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele IHF, egipteanul Hassan Moustafa, și Kiyofumi Tamiaki, președintele Molten, partenerul oficial al IHF, au fost cei care i-au înmânat trofeul handbalistei noastre. Neagu a fost recompensată și cu un cec de 10.000 de euro. Pe 18 martie, Neagu devenea prima persoană care cucerea de patru ori trofeul acordat de forul mondial, după edițiile din 2010, 2015 și 2016”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Dezbaterile din Dosarul „Revoluției”- amânate până în februarie 2020 was last modified: decembrie 2nd, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: