Decizie de concediere. Neaplicarea ordinii de prioritate (art. 76 C. mun.)

2 feb. 2016
Vizualizari: 712

Nu se poate susține, așa cum a făcut-o pârâta, că prin simpla inserare în decizia de concediere a criteriilor ce trebuie avute în vedere la concediere prin preluarea lor din contractul colectiv de muncă, s-a făcut dovada îndeplinirii cerinței din art. 76 lit. c) C. mun. Cel mult, se poate reține îndeplinirea condiției sub aspect formal al deciziei de concediere, dar nu și aplicarea concretă a unuia sau a altuia dintre criterii, care trebuie dovedită, în lipsa indicării în decizie a criteriului concret aplicat.
(C. Ap. Cluj, S. I civ., dec. nr. 230 din 27 ianuarie 2014)

Brînduşa Vartolomei
Avocat, Baroul Bucureşti

1. Corespunde viziunii legale faptul că aprecierea naturii, comune sau specifice, a posturilor ocupate de salariaţi trebuie să se facă în funcţie de fişa posturilor lor. Simpla schimbare a denumirii unuia dintre posturi, fără a se modifica atribuţiile din fişa postului, nu poate oferi postului în cauză caracter de unicat. Ca atare, era necesar ca tuturor celor care ocupau posturi, în realitate, de aceeaşi natură, să li se aplice pentru departajare criteriile stabilite prin contractul colectiv de muncă (dacă, după evaluarea obiectivelor de performanţă, ar fi rămas în discuţie cel puţin doi salariaţi).
2. Enumerarea cu titlu general a criteriilor ce trebuie avute în vedere în cazul concedierii colective nu este suficientă; în sensul art. 76 lit. c) C. mun. trebuie să se prezinte modul în care s-a făcut, concret, aplicarea acestor criterii celui concediat, în contextul concedierii colective.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Decizie de concediere. Neaplicarea ordinii de prioritate (art. 76 C. mun.) was last modified: februarie 2nd, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: