Decizia ÎCCJ nr. 3807/2022 (M. Of. nr. 991/12.10.2022): Anularea în integralitate a H.G. nr. 1.041/2003

13 oct. 2022
Vizualizari: 515

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJActele normativeArticoleleSumar
Decizia ÎCCJ nr. 3807/2022

(M. Of. nr. 991 din 12 octombrie 2022)

Secția de contencios administrativ și fiscalH.G. nr. 1.041/2003 privind unele măsuri de reglementare a facilităților acordate pensionarilor din sectorul energiei electriceIntegralitate

Anulează H.G. nr. 1.041/2003 privind unele măsuri de reglementare a facilităților acordate pensionarilor din sectorul energiei electrice.

 

În M. Of. nr. 991 din 12 octombrie 2022 s-a publicat Decizia ÎCCJ nr. 3807/2022 referitoare la solicitarea anulării în integralitate a H.G. nr. 1.041/2003.

 

Obiectul recursului

Înalta Curte constată că H.G. nr. 1.041/2003 privind unele măsuri de reglementare a facilităților acordate pensionarilor din sectorul energiei electrice, astfel cum a fost modificată prin H.G. nr. 1.461/2003, are următorul conținut:

Art. 1. – (1) Persoanele pensionate din unități care au aparținut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate «Renel», Companiei Naționale de Electricitate – S.A. beneficiază de o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 kWh/an, pentru consumul casnic, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) s-au pensionat până la data de 30 septembrie 2000 din unități care au aparținut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate «Renel», Companiei Naționale de Electricitate – S.A. și s-au desprins din acestea, prin acte normative;

b) la data pensionării, persoanele respective trebuie să aibă o vechime în aceste unități de minimum 15 ani, până la data desprinderii din fostul Minister al Energiei Electrice, Regia Autonomă de Electricitate «Renel», Compania Națională de Electricitate – S.A.

(2) Persoanele pensionate din activitatea nucleară beneficiază de o cotă gratuită de energie electrică dacă s-au pensionat anterior datei de 1 august 1998, data reorganizării Regiei Autonome de Electricitate «Renel».

(3) Pentru a beneficia de cota de energie electrică gratuită, persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) și (2) și care au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice la tariful social vor încheia un contract de furnizare a energiei electrice de tip standard, fără abonament.

(4) Persoanele pensionate din activitatea proprie a Societății Comerciale de Producere a Energiei Electrice și Termice «Termoelectrica» – S.A., Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice «Electrica» – S.A., Societății Comerciale de Producere a Energiei Electrice «Hidroelectrica» – S.A., Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» – S.A. beneficiază de cota gratuită de energie electrică dacă au o vechime în aceste unități de minimum 15 ani sau ultimii 10 ani consecutivi în aceste unități înainte de pensionare.

Art. 2. – De facilitățile prevăzute la art. 1 beneficiază și:

a) soția sau soțul titularului de drept al contractului de furnizare a energiei electrice de tip standard fără abonament, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în condițiile prevăzute la art. 1 minimum 20 de ani și dacă facilitățile erau prevăzute în contractele colective;

b) pensionarii de invaliditate gradul I și II, dacă la data pensionării îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 1;

c) pensionarii care au fost disponibilizați în urma unor măsuri de concediere colectivă și care, ulterior, s-au pensionat fără a se mai fi încadrat în muncă până la data pensionării, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 1.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 3. – Persoanele pensionate după data de 30 septembrie 2000 din societățile desprinse prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, fostei Regii Autonome de Electricitate «Renel», Companiei Naționale de Electricitate – S.A. și, ulterior acestora, prin programe de restructurare, reorganizare sau privatizare vor putea beneficia de cote gratuite de energie electrică dacă societățile respective aveau prevăzute pentru angajații lor astfel de facilități prin contractele colective de muncă.

Art. 4. – (1) Contravaloarea cotei de energie electrică va fi suportată diferențiat, astfel:

a) pentru persoanele pensionate care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 1, de către Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice «Hidroelectrica» – S.A. și filialele sale, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» – S.A. și filialele sale, Societatea Comercială pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport «Smart» – S.A., Societatea Națională «Nuclearelectrica» – S.A., Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice și Termice «Termoelectrica» – S.A. și filialele sale, Societatea Comercială de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice «Electrica» – S.A. și filialele sale, Societatea Comercială «Electrocentrale Deva» – S.A., Societatea Comercială «Electrocentrale Rovinari» – S.A., Societatea Comercială «Electrocentrale Turceni» – S.A., Societatea Comercială «Electrocentrale București» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Rovinari» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv București» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Turceni» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Craiova» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Deva» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Mureș» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Galați» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Constanța» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Brăila» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Paroșeni» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Borzești» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Doicești» – S.A.;

b) pentru persoanele pensionate prevăzute la art. 3, Societatea Comercială de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice «Electrica» – S.A. va încasa contravaloarea energiei electrice consumate în același regim ca pentru orice abonat casnic, urmând ca, în baza facturilor emise, fiecare societate să le ramburseze acestora contravaloarea consumului respectiv;

c) pentru pensionarii prevăzuți la art. 1 și 2, modul de încasare a contravalorii energiei electrice și a plății impozitului aferent acesteia se va stabili prin protocol între societățile comerciale prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a), astfel încât să se evite deplasarea persoanelor pensionate beneficiare ale acestui drept de la domiciliu la societatea la care sunt arondate pentru acordarea cotei de energie electrică gratuită.

(2) Sumele necesare suportării contravalorii cotei de energie electrică gratuită vor fi prevăzute în bugetele de venituri și cheltuieli ale societăților comerciale, companiilor, societăților naționale și regiilor autonome din domeniile producerii, transportului, distribuției și furnizării energiei cu ocazia rectificării bugetului.

Art. 5. – În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 493/2002, cu modificările și completările ulterioare, aceste facilități constituie avantaje în natură, care se supun impozitării, în condițiile legii.

Art. 6. – Persoanele pensionate din unitățile care s-au desprins din cadrul Societății Comerciale de Producere a Energiei Electrice și Termice «Termoelectrica» – S.A., în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 78/2002 privind asigurarea condițiilor de funcționare a unor centrale termice și electrice de termoficare aflate în proprietatea consiliilor județene sau locale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 643/2002, vor putea beneficia de cota gratuită de energie electrică în conformitate cu prevederile contractelor colective de muncă, în limita fondurilor prevăzute în bugetele de venituri și cheltuieli ale societăților comerciale respective.

 

 

Decizia nr. 3807/2022

Prin Decizia nr. 3807/2022, Înalta Curte de Casație și Justiție:

a admis recursurile principale declarate împotriva Sentinței civile nr. 670/2021 a Curții de Apel B. – Secția a a contencios administrativ și fiscal;

a casat, în parte, sentința recurată și, în rejudecare, a admis cererea de chemare în judecată și cererile de intervenție principală, în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României prin Secretariatul General și a anulat H.G nr. 1.041/2003 privind unele măsuri de reglementare a facilităților acordate pensionarilor din sectorul energiei electrice.

Totodată, a respins cererile de intervenție accesorie, în favoarea Guvernului României, formulate de intervenienți, a menținut în rest dispozițiile sentinței atacate și a respins recursul incident declarat de pârâtul Guvernul României prin Secretariatul General împotriva aceleiași sentințe, ca nefondat.

Decizia ÎCCJ nr. 3807/2022 (M. Of. nr. 991/12.10.2022): Anularea în integralitate a H.G. nr. 1.041/2003 was last modified: octombrie 13th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.