Dan Constantin Mâță, Victor Marcusohn, Florin Sandu, Anca-Elena Bălășoiu: Drept administrativ. Vol. I, Drept civil. Contracte speciale, Dreptul european al concurenței

10 ian. 2017
Vizualizari: 1270
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

1. DAN CONSTANTIN MÂȚĂ: Drept administrativ. Vol. I
Noțiuni introductive. Organizarea administrației publice. Funcția publică și funcționarul public

DAN CONSTANTIN MÂȚĂ: Drept administrativ. Vol. I

DAN CONSTANTIN MAȚĂ: Drept administrativ. Vol. I

Lucrarea a fost concepută ca un instrument de studiu pentru studenții și masteranzii de la facultățile de profil juridic sau administrativ.

Cuprinsul lucrării:
Lucrarea este structurată în 19 capitole, organizate în trei părți. Prima parte cuprinde noțiunile generale cu un caracter introductiv necesare oricărui curs de drept administrativ. Sunt prezentate în cuprinsul acestei părți aspectele conceptuale privind administrația publică și dreptul administrativ, normele și izvoarele dreptului administrativ, elementele și clasificarea raporturilor de drept administrativ. A două parte este dedicată organizării administrației publice, reprezentând o cercetare aprofundată asupra organizării, funcționarii, atribuțiilor și răspunderii autorităților administrației publice, atât de la nivel central, cât și local. În cuprinsul acestei părți, o atenție specială a fost acordată problemelor generale privind organizarea administrației publice, precum și evoluției istorice a acestei organizări din perioada modernă și până în prezent. Ultima parte are în vedere noțiunea de funcție publică și statutul juridic al funcționarului public, astfel cum este prevăzut în reglementarea actuală.

Puncte forte
Lucrarea valorifică o amplă bibliografie, fiind evidentă preocuparea autorului de a prezenta principalele opinii și teorii exprimate în doctrină cu privire la instituțiile administrative. O parte din aceste opinii sunt abordate într-o manieră critică, cu sublinierea elementelor de divergență și asumarea unei perspective personale. Fiind destinată în primul rând studenților, lucrarea este construită într-un limbaj accesibil, textul fiind structurat pe capitole, secțiuni și paragrafe în scopul delimitării ideilor esențiale. În afară de aspectele doctrinare, autorul a fost preocupat și de impactul modificărilor normative recente, astfel încât lucrarea corespunde și acestor exigențe.

Publicul țintă
Lucrarea se adresează studenților care studiază disciplina Drept administrativ și știința administrației, practicienilor din sfera profesiilor juridice, personalului din administrația publică și, nu în ultimul rând, tuturor celor interesați de fenomenul administrației publice.

Despre autor
Dan Constantin Mața – lector universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitații „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; avocat in Baroul Iași.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

VICTOR MARCUSOHN: Drept civil. Contracte speciale

VICTOR MARCUSOHN: Drept civil. Contracte speciale

VICTOR MARCUSOHN: Drept civil. Contracte speciale

Evaziunea fiscală este explicabilă din perspective diferite: juridică, economică, politică, teologică, morală, dar și fizică.

Evaziunea fiscală se desfășoară la linia de demarcație dintre activitățile licite și cele ilicite. Ea îmbracă forma unui protest al contribuabililor față în față cu o politică fiscală sufocantă, nemulțumirea acestora creând, parțial, economia neagră.

Evaziunea fiscală este atitudinea contribuabilului de neconformare față de obligația legală de a plăti impozitele și taxele care îi incumbă și care, după caz, atrage răspunderea penală sau contravențională a contribuabilului.

De evaziune fiscală nu se moare, dar o societate infestată de fenomenul evaziunii fiscale este condamnată la involuție economică, socială și politică. Singurul caz în care evaziunea fiscală ar fi în pericol de dispariție se fundamentează pe o ipoteză de lucru utopică – statul fără taxe și fără impozite.

Considerăm că, uniformizarea legislației pe plan intern și internațional este singura soluție, uniformizare care are în vedere legile, cauzele, principiile, metodele, măsurile, practica precum și crearea unei pârghii eficiente pentru depistarea la timp a faptelor de evaziune fiscală pentru că după cum spunea sir Austen Chamberlain „metodele de evaziune se schimbă cu o rapiditate uimitoare, și că noile metode trebuie adoptate cu aceeași probă”.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

FLORIN SANDU, ANCA-ELENA BĂLĂȘOIU: Dreptul european al concurenței. Note de curs. Practică judiciară

FLORIN SANDU, ANCA-ELENA BĂLĂȘOIU: Dreptul european al concurenței

FLORIN SANDU, ANCA-ELENA BĂLĂȘOIU: Dreptul european al concurenței

Lucrarea de față definește și analizează concepte consacrate în raporturile de Dreptul Concurenței, precum „piață relevantă”, „concurență neloială”, „înțelegerile”, „concentrările economice”, „ajutoarele de stat”, „imitarea”, „dezorganizarea activității competitorului” și „parazitarismul”, precum și concepte considerate în doctrina a fi de noutate, la nivel european, în această disciplină a dreptului, cum ar fi „politică de leniency” și „controlul achizițiilor”.

De asemenea, lucrarea tratează specificitatea dreptului concurenței și dreptului european al concurenței, din punct de vedere evolutiv, observând primele încercări de legiferare și poziționare a dreptului concurenței în spectrul dreptului privat, până la acte normative de actualitate – tratate, regulamente și instrucțiuni, aflate în permanentă în atenția autorităților europene competențe.

Ne-am propus îmbogățirea lucrării noastre cu practică judiciară, structurată pe teme de interes, pentru a veni în întâmpinarea studenților, dar și a practicienilor în domeniu, pentru o mai facilă asimilare a conceptelor teoretice expuse. Astfel, lucrarea trebuie tratată că un instrument legislativ, practic și de cunoaștere în domeniul dreptului concurențial.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Dan Constantin Mâță, Victor Marcusohn, Florin Sandu, Anca-Elena Bălășoiu: Drept administrativ. Vol. I, Drept civil. Contracte speciale, Dreptul european al concurenței was last modified: ianuarie 10th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: