Cum a schimbat-o pe April Roman primul an la INM. Ce spune despre mitul „spălării pe creier”

14 nov. 2015
Vizualizari: 2838
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Articol preluat de pe site-ul Clujust.ro.

Tânăra clujeancă April Roman, care în 2014 a intrat prima la INM, a început practica la Judecătoria Cluj-Napoca. Invitată la un curs de la Facultatea de Drept UBB Cluj, pe care a absolvit-o, a povestit cum s-a schimbat după primul an la Institutul Național al Magistraturii, relatează Clujust.ro.

„M-a schimbat, ca orice experiență. Nu m-am schimbat radical. Ce am învățat a fost să mă apropii mai mult de colegii mei, indiferent de faptul că noi concurăm, de fapt, și e destul de acerbă competiția. Acesta cred că a fost cel mai important lucru pe care l-am învățat în primul an. Sigur că ajungi să te autocunoști mai bine în momentul în care lucrezi sub presiune și foarte mult timp. Primul modul s-a întins din noiembrie până în mai. Am căpătat mai multă încredere în forțele proprii. Pentru că înainte studiam individual, mai veneam pe la cursuri, dar nu se compară.”, a spus April Roman.

april romanÎntrebată de o studentă dacă au cursuri zilnice, aceasta a răspuns: „Sunt mai mult dezbateri, cursurile sunt mai puține, cursurile la care stai în bancă și audiezi. Dezbaterile înseamnă grupuri de 10-13 oameni în care vorbim cinci ore despre probleme de drept. Acolo ești forțat să-ți dai cu părerea, trebuie să ai o părere și trebuie să o argumentezi.”

La deschiderea anului universitar de la Facultatea de Drept UBB Cluj, decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a spus că §absolvenții de INM pare că și-au lăsat partea de umanitate la București”. Am întrebat-o pe tânăra auditor de justiție ce părere are despre mitul că absolvenții de INM vin „spălați pe creier” în instanțe. „Chiar am fost și eu curioasă, de dinainte de a intra la INM, ce e cu asta, am auzit și eu. Mi-e greu să răspund. Ar trebui să răspundă alții care mă cunosc, dacă au văzut sau nu o schimbare de genul acesta”.

campioane de la inm si bariul cluj la facultatea de drept ubb cluj (13)

Profesoara și judecătoarea Andrea Chiș a intervenit. „Eu nu-mi recunosc studenții când devin colegii mei judecători stagiari la Judecătorie. Sau nu pe toți îi recunosc. Sunt un pic egoiști, aș putea spune. Am început seminariile de comunicare cu avocații de la un incident de la Judecătorie datorită unui judecător tânăr. Au venit o vreme, după aceea nu au mai venit.  Au zis: «noi avem ședință de judecată». Și am întrebat «când ai ședința de judecată?». «Săptămâna viitoare». Serios? Eu aveam mâine sau uneori în ziua când aveam seminarul. Deci, numai să-și facă treaba lui și de restul nu-l interesează, el nu vorbește cu avocații că nu e treaba lui să vorbească cu avocații. Eu asta am sesizat. Nimeni nu recunoaște: «nu, nu, pe noi la INM nu ne-au învățat așa», dar constatarea concretă după absolvirea INM-ului cam asta este, că nu există dialog interprofesional”.

„Asta mi se pare în general o problemă și ca avocat am perceput-o foarte tare. Toată lumea dă vina pe cealaltă profesie, niciodată nu-și asumă și nu se comunică pentru a se rezolva problema”, a completat Ana Maria Cârlănaru, fostă avocată stagiar, proaspăt intrată la INM.

Întrebată despre posibilitatea ca după absolvirea INM să fie repartizată într-un loc departe de familie și de prieteni, April Roman a spus: „Eu de la începutul anului I m-am obișnuit cu ideea că e foarte posibil să se întâmple asta. Nu am avut momente de teamă pentru că până la urmă profesia ți-o exerciți oriunde ai fi și mai e și faptul că e o chestiune temporară, ai posibilitatea să te transferi. Bine, e tot mai dificil să te transferi, din ce am înțeles, dar relația cu cei apropiați oricum o menții, indiferent de distanță”.

Cum a schimbat-o pe April Roman primul an la INM. Ce spune despre mitul „spălării pe creier” was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: