Masă rotundă [CUM A FOST] „Probleme actuale privind profesia de avocat”

1286       0

[CUM A FOST] „Probleme actuale privind profesia de avocat” 📅 16 octombrie 2021 [CUM A FOST] „Probleme actuale privind profesia de avocat”

Data 16 octombrie 2021
Locația Online

Baroul Dolj în parteneriat cu Editura Universul Juridic au organizat, sâmbătă, 16 octombrie 2021, la Craiova, evenimentul cu tema Probleme actuale privind profesia de avocat 

Evenimentul, desfășurat online în condițiile restricțiilor impuse de criza sanitară, a fost unul cu acces liber, fiind transmis live pe portalul Universul Juridic, pe parcursul a peste două ore.  

Partenerii reuniunii au fost Alpha Bank România și Tudor. Personal Tailor. 

Moderatorul acestui interesant moment de iterare a unor opinii fundamentate de specialitate a fost gazda de facto a întâlnirii, prof. univ. dr., av. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj.  

 Invitații s-au adresat asistenței în spațiul virtual cu profesionalism și aplomb, abordând teme de interes stringent, după cum urmează:  

– Lect. univ. dr., av.Ștefan Naubauer ‒ Demnitatea și compatibilitatea în profesia de avocat 

Av. Ion Turculeanumembru al Consiliului Baroului Dolj ‒ Necesitatea unei noi legi a profesiei de avocat 

Av. Bogdan Mihăloiu, membru al Consiliului Baroului Dolj ‒ Propuneri privind modificarea cadrului legislativ actual pentru combaterea avocaturii clandestine în raport de jurisprudența actuală 

Av. Mihai-Dragoș Nicu, Prodecan al Baroului Dolj ‒ Utilizarea platformelor online de către avocați 

 – Prof. univ. dr., av. Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj ‒ Noile reglementări privind publicitatea avocatului și a formelor de organizare 

Masă rotundă: Probleme actuale privind profesia de avocat

 

„Ne face plăcere să încercăm, cu ajutorul invitaților, să lămurim azi câteva probleme actuale ale profesiei de avocat. Ne-am propus să abordăm frontal câteva chestiuni care, de ceva vreme, macină profesia. Noi credem că avocatura are nevoie de o nouă haină legislativă pentru ca profesia să fie puternică și avocații, la rândul lor, să fie protejați. Pentru a exercita liber această profesie, este nevoie ca legea avocaturii să fie în pas cu vremurile. Unele modificări s-au făcut, altele sunt în atenție, Uniunea Națională a Barourilor arată deschidere (…), așa că speranța noastră este că, în curând, într-un termen rezonabil, vom avea o lege nouă”, a subliniat, în deschidere, prof. univ. dr., av. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj. 

 

„Avem plăcerea să facem, cu acest prilej, și lansarea lucrării invitatului nostru din București, domnul lect. univ. dr., av. Ștefan Naubauer, autorul unei lucrări interesante, de specialitate, pe marginea Legii nr. 51/1995”, a mai anunțat amfitrionul zilei. 

„În ceea ce privește instituția demnității profesiei, este de notorietate primul caz de nedemnitate reglementat la art. 14 lit. a) din legea noastră, care se corelează cu art. 26 lit. d) din lege, fiind, totodată, și caz de încetare a calității de avocat. Acest articol a fost declarat neconstituțional prin Decizia CCR nr. 225/2017 în partea relativă la sintagma de natură să aducă atingere profesiei. Parlamentul nu a reacționat încă față de soluția CCR, dispoziția constatată ca fiind neconstituțională încetându-și efectele juridice la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Cea mai importantă problemă în această materie este, în opinia mea, aplicarea în timp a deciziei CCR. Aici avem o opinie formulată la scurt timp după publicarea în Monitorul Oficial, în care s-a considerat că această decizie trebuie avută în vedere atât în cazul condamnărilor definitive pentru fapte săvârșite după publicarea în Monitorul Oficial, cât și în cazul condamnărilor definitive de după publicare, dar pentru fapte săvârșite anterior publicării. Personal, cred că, în această materie, trebuie să avem în vedere aplicarea deciziei CCR numai infracțiunilor săvârșite după publicarea deciziei. De ce? Pentru că momentul nașterii raportului juridic penal coincide cu data comiterii faptei. Indiferent de momentul când se realizează aplicarea sancțiunii penale. Destinatarii normei juridice, atunci când încalcă legea penală, își asumă riscul suportării consecințelor sancțiunilor prevăzute de actul normativ în vigoare la momentul în care intră în conflict cu legea, adică la data săvârșirii faptei”, a opinat domnul av.Ștefan Naubauer.  

Experiența acumulată în timp ca vicepreședinte al UNBR și fost decan al Baroului local m-a dus la niște concluzii care privesc modul în care ar trebui reglementată profesia de avocat. Nu cred că este foarte important dacă amendăm legea actuală sau facem una nouă – esențial este să avem o reglementare predictibilă și previzibilă, care să nu mai dea nici măcar Curții Constituționale ocazia să ne desființeze texte din ea, una care să protejeze profesia de avocat. M-am gândit la foarte multe modificări pe care cred că legea ar trebui să le sufere. Legislația actuală se referă la cei trei piloni principali: reglementările care privesc funcționarea barourilor, cele care vizează INPPA și Casa de Pensii a Avocaților. (…) Cred că fiecare din aceste instituții ar trebui să se gândească la modificări legislative.  

Voi spune clar, răspicat și public un lucru: Consiliul UNBR patinează atunci când este vorba despre reglementări legislative pentru avocați! Altfel nu s-ar explica faptul că unele dezbateri de două zile nu se finalizează cu niciun rezultat. În această materie, Consiliul nu produce inițiative legislative. Poate că ar fi mai eficient un Consiliu al decanilor de barouri, mai restrâns, decât 120 de oameni care au păreri divergente! Nu e tocmai fericit faptul că stăm la distanță de experiența și practicile colegilor din spațiul european” – a ridicat problema domnul av. Ion Turculeanumembru al Consiliului Baroului Dolj. 

În cel de-al doilea panel s-au alăturat mesei rotunde și ceilalți doi invitați, care s-au referit la temele anunțate în prealabil.  

Av. Bogdan Mihăloiu, membru al Consiliului Baroului Dolj, s-a referit aplicat la câteva propuneri privind modificarea cadrului legislativ actual pentru combaterea avocaturii clandestine în raport de jurisprudența actuală. 

„Cu toții ne lovim de ceea ce se numește avocatură clandestină, de fapt, de impostură. Tupeul și obrăznicia unora au ajuns pe alocuri la unele forme grotești de manifestare, în sensul că asemenea specimene au înregistrat la OSIM mărci precum UNBR, Baroul Dolj, Baroul X sau Y, și, pe baza acestor înregistrări, au avut curajul să ceară în instanță să sisteze utilizarea acestor nume! Până aici s-a ajuns în condiții de toleranță excesivă”, a punctat domnul av. Bogdan Mihăloiu înainte de a-și expune detaliat argumentele. 

„Eu vă voi vorbi despre utilizarea platformelor digitale de către avocați. De ce? Pentru că, în Consiliul UNBR, fac parte din grupul de lucru privind impactul informatizării asupra profesiei de avocat.  

Este vorba, așadar, de acele platforme care au proliferat, în ultimii ani și la noi în țară, ca în întreaga lume, și care au ca activitate intermedierea între avocați și clienți. În contextul pandemiei de COVID-19, cererea de servicii online a crescut considerabil, spre bucuria furnizorilor de platforme de intermediere a relațiilor dintre avocați și clienți.  

Probabil ați aflat deja că Statutul profesiei de avocat a fost modificat și completat în urma ședinței de Consiliu UNBR din 10-11 septembrie 2021, fiind adăugată o nouă anexă la Statut, respectiv Anexa nr. XXXIII, intitulată chiar așa: Ghid privind utilizarea platformelor online de către avocați. 

Dar ce sunt aceste platforme? Termenul «platformă online» este adesea definit ca fiind un serviciu online care permite utilizatorilor multipli să interacționeze unul cu celălalt, bazat pe aspectul economic al unei piețe pe două niveluri. Practic, se oferă servicii de intermediere online avocat-client și alte instrumente tehnice care permit sau facilitează livrarea serviciilor avocaților. Este important de menționat că aceste platforme nu pot oferi în nume propriu consultanță juridică sau alte servicii avocațiale (care sunt rezervate doar avocaților). 

Este adevărat că mare parte dintre avocați privește cu scepticism existența acestor platforme, dar ele sunt legale, sunt reglementate la nivel european prin Regulamentul (UE) 2019/1150 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind promovarea echității și a transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online, care este direct aplicabil în statele membre din 12 iulie 2020. Regulamentul este general, se referă la toate platformele de intermediere online – prin urmare, dispozițiile sale sunt aplicabile și platformelor de intermediere avocat-client. De ce? Fiindcă, nota bene, CJUE a stabilit încă din 2013, în Hotărârea C 537/13, Birutė Šiba împotriva Arūnas Devėnas, că avocatul este asimilat furnizorului de servicii, iar clientul, consumatorului. 

De altfel, sub acest aspect, CCBE (Consiliul Barourilor Europene) chiar anticipase adoptarea Regulamentului 2019/1150 și publicase anterior un Ghid privind utilizarea platformelor online de către avocați. Iată acum că și UNBR a adoptat un asemenea ghid și l-a integrat în însuși Statutul profesiei, după cum vă spuneam mai devreme.  

De ce a fost necesară adoptarea acestui Ghid de către Consiliul UNBR? Răspunsul este mai mult decât evident. Pentru că avocatul este un furnizor de serviciu, dar este furnizorul unui serviciu de interes public, astfel încât relația avocat-client este sub rezerva unor reguli profesionale specifice, care au scopul de a proteja clienții și sunt obligatorii pentru avocați. 

Avocații au niște reguli profesionale specifice la respectarea cărora trebuie să fie foarte atenți. Exempli gratia, confidențialitatea, secretul profesional, publicitatea, interdicția partajării onorariilor cu cel care furnizează clienți – toate acestea sunt mult mai ușor de respectat în realitatea fizică față de mediul online, care e mai greu controlabil.  

Ghidul adoptat de Consiliul UNBR are un caracter de recomandare, este unul flexibil, iar Consiliul UNBR își propune să îl adapteze permanent la evoluția instrumentelor oferite de mediul online”, a stârnit interesul asistenței domnul av. MihaiDragoș Nicu, prodecan al Baroului Dolj. 

Masa rotundă s-a încheiat cu scurta ceremonie de lansare a lucrării semnate de lect. univ. dr., av. Ștefan Naubauer, intitulată „Legea organizării și exercitării profesiei de avocat. Explicații teoretice și practice (articolele 1-27), ediția a II-a, revăzută și adăugită, apărută recent la Editura Universul Juridic. 

„Constat încă o dată că inima Baroului Dolj bate pentru profesia de avocat; aici a existat dintotdeauna o anume efervescență. Suntem onorați și mândri că noi, Editura Universul Juridic, am reușit să punem la dispoziția specialiștilor, grație unui autor prolific precum domnul av. Ștefan Naubauer, o lucrare interesantă, care relevă probleme importante ce țin direct de legea de căpătâi a breslei, Legea nr. 51/1995”, a conchis domnul Nicolae Cîrstea, președintele Grupului editorial Universul Juridic, prezent la eveniment. 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] „Probleme actuale privind profesia de avocat” was last modified: octombrie 20th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: