[CUM A FOST] O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există

426       0

[CUM A FOST] O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există 📅 04 octombrie 2023 [CUM A FOST] O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există

Data 04 octombrie 2023
Locația Sala de festivități „Flavius Teodosiu” de la etajul 6 al Baroului București, ora 14:00

Ca un corolar al protestelor organizate în teritoriu, în cazul celor mai multe dintre barourile de avocatură județene, dar și în București, pe treptele Curții de Apel din capitală, sub egida temei „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”, Baroul București a organizat la sediul său, în data de 4 octombrie 2023, o reuniune cu o tematică centrată pe disfuncționalitățile sistemului judiciar cu care se confruntă corpul profesional al avocaților și identificarea unor soluții.  

 Evenimentul a avut loc însala de festivități „Flavius Teodosiu” de la etajul 6 al Baroului București, reunind în prezidiu personalități reprezentative pentru comunitatea avocaților din România: av. Traian Briciu Președinte UNBR, av. Ion Dragne Decanul în funcție al Baroului București, av. Aurel Ciobanu Decanul ales al Baroului București, av. Flavia Teodosiu Prodecan al Baroului București, av. Ana Diculescu-Șova, invitat special. 

 Moderatorul dezbaterii a fost Decanul în funcție al Baroului București, av. dr. Ion Dragne. 

 „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” a fost stabilită ca un prilej pentru comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia de avocat, în scopul conștientizării autorităților, partenerilor justiției și a publicului larg cu privire la provocările și disfuncționalitățile sistematice cu care se confruntă avocații în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor. 

 Tematica evenimentului a rezultat din informațiile primite de UNBR de la barouri, cu privire la principalele probleme cu care se confruntă avocații în exercițiul profesiei. Acestea au fost centralizate într-o comunicare a UNBR și transmisă Guvernului, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Parchetului de pe lângă ICCJ și Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului. 

 A fost, de asemenea, punctată și solidarizarea altor foruri reprezentative cu demersul avocaților din România – Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și Consiliul Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (CCBE), care au transmis mesaje oficiale forurilor de decizie din România pe această temă. 

 Într-o audiență fizică de peste 100 de participanți, care a subliniat importanța acțiunii, dezbaterea a fost foarte vie și dinamică, oferind avocaților-membri ai Baroului București șansa de a-și exprima puncte de vedere și observații critice, la obiect, cu privire la temele în discuție. 

 Temele abordate s-au referit, în principal, la următoarele puncte care preocupă major breasla avocaturii: 

  • Efectele normării activității judecătorilor asupra duratei rezonabile a procesului și asupra accesului la justiție; 
  • Remedii privind plata la timp a sumelor aferente asistenței judiciare; 
  • Cenzurarea cheltuielilor de judecată privind onorariile. Reducerea onorariilor de către instanțe în lipsa criteriilor de evaluare; 
  • Regimul fiscal al profesiei. Propuneri de lege ferenda;  
  • Combaterea avocaturii ilegale/a exercitării fără drept a profesiei de avocat; 
  • Consolidarea și extinderea ariei profesionale. 

 Intervenția Președintelui UNBR, av. Traian Briciu, a fost una lămuritoare și la obiect. Câteva dintre ideile principale au fost exprimate astfel: 

 „Nu am avut nici o clipă în vedere ca avocații din România să-și arate mușchii și să blocheze Justiția. Ne-am gândit la un protest public, deschis, dar și la o zi de reflecție (…). 

 Aș avea de subliniat trei lucruri importante: unul este legat de geneza acestui eveniment, al doilea despre felul în care s-au desfășurat lucrurile în țară pe această temă și, al treilea, câteva gânduri despre așteptările pe care le avem. 

 Geneza: În perioada verii am observat că și magistrații au făcut, la rândul lor, și ei un protest, mult mai lung, pe probleme care vizau cariera lor (…). În condițiile în care judecătorii și procurorii au găsit de cuviință să se exprime, a fost legitim să ne gândim că și avocații au puncte de vedere de transmis. Ne-am întrebat dacă singurele nemulțumiri din mediul judiciar sunt doar cele ale judecătorilor și procurorilor?! Pentru a echilibra lucrurile, am solicita barourilor locale, într-un răstimp de o lună, să transmită punctele de vedere ale avocaților membri, care sunt problemele sistemului din perspectiva dreptului la apărare. Astfel, au rezultat niște concluzii generale, formulate ca teme pentru acest protest și această dezbatere (…). Este anormal ca problemele cu care se confruntă sistemul judiciar de 20 de ani să fie comunicate și traduse exclusiv printr-o percepție din interiorul sistemului, fără ca provocările adevărate ale avocaților să fie expuse și dezbătute public. 

 Desfășurarea acțiunii în teritoriu. În general, am avut surpriza plăcută de a observa că în instanțele din țară s-au luat măsuri favorabile protestului avocaților (…). Unele instanțe au suspendat sesiunile de judecată pe toată ziua, altele pe paliere orare, unele au acordat termene solicitate conform cererilor avocaților protestatari etc. Vom reflecta, în mediile de informare ale UNBR, felul care s-au desfășurat lucrurile în țară (…). 

 Așteptări: Putem să ne așteptăm ca, prin intermediul CSM și al ICCJ, să deschidem un dialog serios, în care să ne luăm un timp rezonabil pentru rezolvarea unora dintre aceste probleme, care țin cel mai mult de atitudine și abordare a judecătorilor (…). Speranța UNBR este aceea că lucrurile s-ar putea rezolva mai simplu, prin încheierea unui Pact pentru Justiție între legislativ, executiv, putere judecătorească și comunitate de avocați, adică o foaie de parcurs pe care să o respecte toți semnatarii!” 

 Noul decan ales al baroului București, av. Aurel Ciobanu, a precizat: 

„Eu cred că protestul de azi a fost unul întemeiat, că un pic mai multă fermitate este cheia succesului în negocierea noastră cu partenerii din actul de justiție. Mai cred că această fermitate ar trebuie însoțită de acea eleganță pe care Baroul București a avut-o dintotdeauna. Observăm că trebuie să facem ceva mai mult, că e nevoie să fim mai fermi în sublinierea rolului avocaților în actul de justiție. Nu am fost și nu vom fi niciodată auxiliari! Suntem parteneri ai celor care înfăptuiesc actul de justiție și, ca parteneri, trebuie să ni se dea anumite lucruri care ni se cuvin. Înțeleg prin această fermitate o reconsiderare a rolului avocaților în Justiție, deoarece multe dintre atribuțiile noastre esențiale nu mai sunt în același loc. Nu putem accepta să ne pierdem din respect, prestanță și demnitate. Trebuie să ni le recuperăm! Nu am permis și nu voi permite niciodată să se facă compromisuri cu profesia noastră.” 

O intervenție aplaudată a fost cea a invitatului special, av. Ana Diculescu-Șova, Senior Partner, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, membru al Baroului București, care a adus un plus de echilibru întâlnirii. Câteva crâmpeie, aici: 

„Fiecare avocat reprezintă profesia. Dacă pornim de la acest adevăr, vom învinge! Încă un lucru pe care viața îndelungată în avocatură să-l trăiesc, nu să-l spun: unirea face puterea! Dacă noi vom reuși ce am reușit cu acest demers doar ca urmare a unirii noastre, dacă totul va continua cum a început, aș spune că eu pot lăsa moștenire o profesie mai puternică decât cea pe care am trăit-o înainte de 1989, până azi. Distincția între avocat și funcția apărării trebuie să continue! Avocatul va lupta singur pentru demnitatea lui – de aceea am spus că fiecare reprezintă și profesia. Luptând însă pentru demnitatea individuală, luptăm pentru demnitatea profesiei noastre (…). Astăzi, prin solidarizarea magistraților cu noi, s-a făcut un pas mare, de neimaginat (…)!” 

Reuniunea a durat peste două ore, fiind apreciată de participanți. 

Decanul Baroului București, av. Ion Dragne, a avut amabilitatea de a acorda Grupului Universul Juridic un interviu în exclusivitate pe această temă. 

 

Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăsească în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Totodată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există was last modified: octombrie 5th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: