[CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a V-a – „Provocări și oportunități în sistemul bancar: digitalizare, sustenabilitate, finanțări alternative”

169       0

[CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a V-a – „Provocări și oportunități în sistemul bancar: digitalizare, sustenabilitate, finanțări alternative” 📅 17 noiembrie 2023 [CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a V-a – „Provocări și oportunități în sistemul bancar: digitalizare, sustenabilitate, finanțări alternative”

Data 17 noiembrie 2023
Locația Sala „CONSTANTIN STOICESCU”, Palatul Facultății de Drept a Universității din București, Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, ora 9:30

Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și Grupul editorial Universul Juridic, în parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB), Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB) și Centrul

pentru Dreptul Afacerilor din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, au organizat vineri, 17 noiembrie 2023, cea de-a cincea ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR, cu tema „Provocări și oportunități în sistemul bancar: digitalizare, sustenabilitate, finanțări alternative”. 

Forumul s-a desfășurat fizic în Sala „CONSTANTIN STOICESCU” din incinta Palatului Facultății de Drept a Universității din București pe parcursul a aproape 7 ore, fiind transmis LIVE pe portalul premium www.universuljuridic.ro. 

Evenimentul și-a propus să evidențieze, cu ajutorul unor specialiști cu recunoaștere profesională certă, care sunt efectele digitalizării și ale automatizării asupra instituțiilor de credit în ansamblu, prefacerile de substanță din relația bancă-client, implicațiile de ordin juridic prevăzute și neprevăzute, dar și perspectivele pe termen scurt și mediu într-un domeniu extrem de dinamic și volatil. 

Desfășurarea Forumului a fost concepută în două secțiuni delimitate de o pauză, cu acces nominal, pe bază de taxă de participare. 

Evenimentul a fost moderat, în mod tradițional, de dl prof. univ. dr., av. Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, un important specialist în domeniul Dreptului Bancar. 

Partenerii instituționali au fost Asociația Română a Băncilor (ARB), Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB) și Centrul pentru Dreptul Afacerilor din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara. 

Partenerii evenimentului au fost societățile DLA Piper, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, Garanti BBVA, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB), KPMG LEGAL, tbi bank România, Wolters Kluwer România, Tudor. Personal Tailor și Lara Sweets. 

 Au existat scurte alocuțiuni introductive, de salut. Au vorbit, pe rând, reprezentanții organizatorilor, moderatorul și distinsul reprezentant al gazdelor. 

„Salut aici, în prezența distinsei asistențe, aportul constant și neobosit al celui care a gândit și inițiat, la începuturi, prin seria colocviilor juridice ale Băncii Naționale a României desfășurate an de an la Timișoara, apoi cu extensia de azi, în București, a Forumului Național de Drept Bancar, pe dl prof. univ. dr. Lucian Bercea, cel care este coordonatorul științific și moderatorul fiecăreia dintre edițiile acestui eveniment. 

Salut cu mare sinceritate și bucurie prezența unor parteneri notorii, care dau azi o greutate specifică, superioară ediției la care suntem prezenți azi (…). 

Astăzi sistemul bancar cuprinde 34 de instituții de credit, dintre care opt reprezintă sucursale ale băncilor străine, cu active agregate în valoare de peste 757 de miliarde de lei la finele trimestrului al treilea din 2023 și un profit net de 10 miliarde de lei. Este un sistem invidiat și gelozit cu înverșunare pentru performanțele sale, care s-a adaptat din mers exigențelor legislative și tehnologice, dar care are de înfruntat nenumărate provocări induse de reglementări, fiscalitate, consolidări în lanț, inflație și populism. 

Spun bun-venit tuturor celor prezenți de față și online, partenerilor, speakerilor și colegilor din media, cu toții deciși să ajungem cu acest eveniment la rezultate scontate!”, a spus Cristian Pavel, managerul de proiect din partea Grupului Universul Juridic. 

„Este a V-a ediție a Forumului Național de Drept Bancar și mă bucur că putem continua această inițiativă! Trebuie să aduc o corecție la ce s-a spus mai devreme, care este o inițiativă comună, e o inițiativă a unui grup de oameni care a avut și energia și resursele și ambiția de a duce mai departe acest eveniment”, a subliniat prof. univ. dr. Lucian Bercea, coordonatorul științific al conferinței. 

„Vă urez bun-venit în incinta Palatului Facultății de Drept a Universității din București și trebuie să spun că mă bucură faptul că, între aceste ziduri, putem să derulăm acest Forum de Drept Bancar. Pun accentul pe „forum”, pentru că sper, ca și în forum, ca aici să avem dezbateri, să avem discuții, să găsim probleme care sunt importante pentru cetate, pentru cetatea dreptului, pentru cetatea dreptului bancar, la care să încercăm să găsim și răspunsuri!”, a punctat dl prof. univ. dr. Radu Rizoiu, prodecanul Facultății de Drept din Universitatea București. 

Secțiunea I a vizat evoluțiile și perspectivele juridice pe piața financiar-bancară, fiind moderată de prof. univ. dr. Lucian Bercea. 

Rând pe rând, s-au adresat asistenței următorii speakeri, cu temele lor subsecvente: 

  • Florin Dănescu, președinte executiv, Asociația Română a Băncilor – Noi provocări pentru sectorul bancar (consolidări, fiscalitate, tehnologii, norme etc.) 
  • Ciprian Chiorean, director juridic CEC Bank, vicepreședinte ACJSFB – Rolul consilierilor juridici în contextul evoluției pieței financiar-bancare 
  • Alexandru Păunescu – reprezentant BNR în Colegiul de Coordonare al CSALB, Director, Direcția Juridică a Băncii Naționale a României  – Considerații cu privire la anumite tipuri de plăți 
  • Av. Simona Petrișor, Partner, Bondoc & Asociații – Standardul european pentru obligațiuni verzi – câte provocări și câte oportunități? 
  • Av. Ana Radnev, Head of Finance, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang – Sustenabilitate în contextul tranzacțiilor de finanțare 
  • Av. Cătălin Georgescu, Managing Associate, Țuca Zbârcea & Asociații –  Impactul tendinței de standardizare a condițiilor de acordare a împrumuturilor legate de sustenabilitate (sustainability-linked loans) asupra pieței financiare 
  • Prof. univ. dr., av. Lucian Bercea, decan, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara, coordonator științific al Forumului și dr. Ioan Șumandea-Simionescu, șef Serviciu Guvernanță Corporativă și Piețe de Capital, Banca Transilvania, cercetător, prof. asociat, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, vicepreședinte ARIR – A penny for your thoughts: o cercetare empirică a transparenței comisioanelor din contractele de credit pentru consumatori 

 După o binemeritată pauză, a urmat a doua secțiune, concentrată pe tema „Actualitatea pe piața locală. Realizări, provocări, așteptări”, sub moderarea av. Ioan Chiper, Head of Finance, Pojects and Restructuring, DLA Piper. 

Au avut intervenții urmărite în ordine, cu mult interes, următorii lectori: 

  • Prof. univ. dr. Radu Rizoiu, prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea din București, partener fondator, Rizoiu & Poenaru – Până la IA te mănâncă funcționarii: Din nou despre informatizare 
  • George Manea, Senior Managing Associate, KPMG Legal – Toncescu și Asociații – Impactul utilizării inteligenței artificiale în muncă: implicații, răspundere și expunerea la vulnerabilități 
  • Gabriel Ungureanu, director executiv, Wolters Kluwer România – Platformele profesionale pentru documentarea juridică 
  • Adelina Ionescu, director, Divizia Juridică, Garanti BBVA – Provocări juridice în digital banking 
  • Av. Andrei Stoica, Senior Associate, DLA Piper  – Tehnologiile de vârf în industria serviciilor financiare – oportunități și provocări  în utilizarea inteligenței artificiale 

 Forumul a fost încheiat cu o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri, cu câteva concluzii inspirate ale moderatorului și un scurt mesaj de mulțumire al organizatorului. 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

[CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a V-a – „Provocări și oportunități în sistemul bancar: digitalizare, sustenabilitate, finanțări alternative” was last modified: decembrie 4th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: