[CUM A FOST] CONFERINȚA NOILE/VECHILE CODURI PENALE – 10 ANI DE APLICARE

221       0

[CUM A FOST] CONFERINȚA NOILE/VECHILE CODURI PENALE – 10 ANI DE APLICARE 📅 03 februarie 2024 [CUM A FOST] CONFERINȚA NOILE/VECHILE CODURI PENALE – 10 ANI DE APLICARE

Data 03 februarie 2024
Locația Salonul „Enescu” al Hotelului InterContinental Athénée Palace din București

Societatea de avocatură HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII, cu sprijinul Grupului editorial Universul Juridic, a organizat, în data de 3 februarie 2024, Conferința NOILE/VECHILE CODURI PENALE – 10 ANI DE APLICARE. 

Evenimentul s-a desfășurat înSalonul „Enescu” al Hotelului InterContinental Athénée Palace din București, în prezența unui numeros public interesat de temele abordate de invitați, fiind transmis live, pe portalul premium www.universuljuridic.ro, pe parcursul celor aproximativ 4 ore. 

Codul penal și Codul de procedură penală au 10 ani de „viață juridică”, ceea ce înseamnă că se pot trage concluzii pertinente, relative la impactul lor în practica judiciară. Când este examinată incidența unei legi penale recente în raport cu realitățile sociale avute în vedere de legiuitor, de multe ori, distanța dintre voința legislatorului și aplicarea efectivă a normelor juridice este semnificativă. 

 De aceea, specialiștii fac analize și formulează propuneri de lege ferenda, care apoi stau la baza unor eventuale modificări. 

 De asemenea, Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție, celelalte organe judiciare autohtone, precum și Curțile europene, aduc binemeritate contribuții la constituționalizarea și aplicarea unitară și corectă a legislației noi. 

 Pornind de la aceste premise, CONFERINȚA NOILE/VECHILE CODURI PENALE – 10 ANI DE APLICARE a fost concepută ca un prilej dedicat profesioniștilor domeniului, de a dezbate probleme de drept relevante, generate de aplicarea Codului penal și a Codului de procedură penală intrate în vigoare la 1 februarie 2014. 

 Conferința a fost deschisă de președintele Grupului editorial Universul juridic, Nicolae Cîrstea, care a subliniat dubla însemnătate a reuniunii: aniversarea a trei ani de la momentul de rebranding al societății HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII, fostă HOTCA & ASOCIAȚII, dar, mai ales, împlinirea unui deceniu de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale. 

 „Acum 10 ani a intrat în vigoare un întreg pachet legislativ, care a conținut nu mai puțin de 7 legi: Codul penal, Codul de procedură penală, Legea nr. 252/2013, Legea nr. 253/2013, Legea nr. 254/2013, Legea nr. 255/2013 și Legea nr. 187/2012 privind punerea în aplicare a Codului penal. Este un moment de bilanț în ceea ce privește aplicarea și impactul în practica judiciară a noii legislații penale, care a dat deja, în tot acest răstimp, testul practic al realității”, a punctat, ca preambul, av. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner, Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații. 

 Jud. Andrei Claudiu Rus, Înalta Curte de Casație și Justiție, a ales să se refere, pe larg, la o temă de mare interes pentru cei din aria dreptului penal, cu titlul „Controlul de legalitate în materia supravegherii tehnice”. Disertația domniei sale a stârnit întrebări care au primit răspunsurile așteptate. 

 „Aniversarea celor 10 ani de la intrarea în vigoare a codurilor penale (CP și CPP) reprezintă un moment important pentru noi. Vorbim despre două instrumente juridice fundamentale, care au remodelat peisajul justiție penale din România. Este un moment de reflecție asupra drumului parcurs, a provocărilor întâmpinate și a succeselor obținute atât în lupta anticorupție, cât și a infracționalității în general”, a spus, în secvența propriei sale intervenții, dl proc. Marius Voineag, procuror-șef, Direcția Națională Anticorupție. 

 După o scurtă pauză de cafea, asistența s-a bucurat de prezentarea surprinzătoare a dnei conf. univ. dr., av. Mirela Gorunescu, fondator și Managing Partner, Cabinet Mirela Gorunescu, sub titlul „Codul Penal – Retrospectiva 2023”, an în care au fost resimțite efectele a nu mai puțin de 13 legi de modificare (nicio ordonanță de urgență!), 2 decizii ale Curții Constituționale și alte 7 ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Departe de a reflecta o reală „hărțuire” a Codului penal, anul abia încheiat a demonstrat o dinamică neobișnuită și o oarecare nesiguranță la nivel juridic.  

 „Dincolo de toate criticile primite în ultima vreme, aș vrea să subliniez faptul că legislația penală și procesual penală din România este una dintre cele mai moderne legislații de profil din Europa. Am preluat în 2014 cam tot ce era nou în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și chiar a Curții de Justiție a Uniunii Europene, plus alte teze și teorii (…). Problemele țin, desigur, mai degrabă de aplicarea legislației în vigoare”, a precizat, la rândul său, dl av. Norel Neagu, Partner, Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații, înainte de a puncta, în concret, aceste probleme. 

 O selecție a noutăților aduse în peisajul penal prin intrarea în vigoare, acum 10 ani, a pachetului legislativ de profil a fost prezentată audienței de către av. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner, Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații, atât din punctul de vedere al dreptului substanțial, cât și procesual penal. Excursul retrospectiv a stârnit interes și aplauze.  

„Ca o concluzie, putem spune că, după 10 ani de aplicare, legislația penală nouă a devenit veche și, în bună măsură, ea s-a constituționalizat, se aplică relativ unitar și, în cele mai multe situații, corect, existând, evident, și anumite situații în care soluțiile practice nu sunt cele corespunzătoare, uneori din cauza faptului că legiuitorul acționează pompieristic, plecând de la anumite semnale din societate, reglementează practic, plecând de la cazuri particulare, lucru de care trebuie să se ferească, și atunci sigur că se ajunge la situația în care legislația, nefiind analizată corespunzător din perspectiva corelării textelor, este înțeleasă diferit în practică. Sunt și aspecte, pe de altă parte, care pleacă de la neclaritatea unor soluții care vizează dezlegarea unor probleme de drept sau, pur și simplu, de modul în care fiecare organ judiciar se raportează la dispozițiile legale”. 

A fost un eveniment în care speakerii s-au referit la impactul legislației penale, la evoluția jurisprudenței, la modificări survenite în acești 10 ani și la alte aspecte de interes pentru domeniul dreptului penal”, a conchis av. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner, Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații.

 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

[CUM A FOST] CONFERINȚA NOILE/VECHILE CODURI PENALE – 10 ANI DE APLICARE was last modified: februarie 6th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: