Conferință [CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului, ediția a II-a

559       0

[CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului, ediția a II-a 📅 08 noiembrie 2022 [CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului, ediția a II-a

Data 08 noiembrie 2022
Locația Sala „Constantin Stoicescu” a Facultății de Drept, Universitatea din București

Facultatea de Drept, Universitatea din București, în parteneriat cuGrupul editorial Universul Juridic, a organizat marți, 8 noiembrie 2022, de Ziua Mondială a Urbanismului, cea de a doua ediție a Conferinței Naționale de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului. Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Constantin Stoicescu” a Facultății de Drept, Universitatea din București, pe parcursul a circa 8 ore, fiind transmis LIVE, în parametri tehnici profesionali, pe portalul premium www.universuljuridic.ro  

 Conferința s-a bucurat, de asemenea, de sprijinul Registrului Urbaniștilor din România, al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și al Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. 

 Partenerii celei de a doua ediții a Conferinței au fost societățile: Vlăsceanu, Nyerges & Partners, Secu Legal | Real Estate Law Firm, Reff & Associates | Deloitte Legal, Fiodorov & Partners, Stratulat Albulescu Attorneys at Law, WOLTERS KLUWER România, Alpha Bank România și Tudor. Personal Tailor. 

 Mai mult, conferința a fost inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, iar punctele de pregătire profesională urmează să fie acordate în baza criteriilor de evaluare ale INPPA. 

 Și această a doua ediție a conferinței și-a propus să continue discuțiile cu privire la aspecte de actualitate din domeniul urbanismului și al amenajării teritoriului, aflate adeseori la intersecția dintre interesul public și cel particular.  

 Totodată, în cadrul acestei noi întâlniri, perspectiva interdisciplinară a abordării tematicilor prezentate a fost dominantă, intervențiile specialiștilor din diferite domenii, precum juriști, arhitecți, urbaniști, ingineri, geografi etc., demonstrând complexitatea dezbaterilor, ce pot genera uneori dispute între reprezentanți ai sectorului public cu atribuții în domeniu și reprezentanți ai sectorului privat.  

 Moderatorii conferinței au fost prof. univ. dr., av. Dana Tofan – director, Școala doctorală, Facultatea de Drept, Universitatea din București; cercetător științific gr. I, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, și conf. univ. dr. Bogdan Suditu – Facultatea de Geografie, Universitatea din București, președinte al Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism din cadrul Primăriei Municipiului București.  

 Evenimentul a fost deschis de președintele Grupului editorial Universul Juridic, dl. Nicolae Cîrstea, care a salutat și pus în temă asistența din sală și online, secondat de reprezentantul instituției gazdă (Facultatea de Drept, Universitatea din București), dl. prof. univ. dr., av. Răzvan Dincă, decanul Facultății. 

 „Sunt puține domenii în care se organizează două conferințe naționale pe an. Faptul că acum suntem deja la a II-a conferință națională, după ce, în mai, am avut prima Conferință națională de dreptul urbanismului, demonstrează, de fapt, succesul primei ediții, demonstrează tenacitatea și entuziasmul specialiștilor care au participat atunci și care vor participa și astăzi și demonstrează capacitatea noastră de a dezvolta chiar și rapid un proiect. 

Îi mulțumesc dnei prof. univ. dr. Dana Tofan pentru coordonarea științifică a acestui proiect și pentru că face foarte multe eforturi, după cum se vede, încununate de succes pentru a forma și a reuni această comunitate a specialiștilor în dreptul urbanismului.  

Mulțumesc tuturor membrilor acestei comunități, dintre care cei mai iluștri și activi vor fi prezenți astăzi și cu comunicări în cadrul conferinței”, a spus decanul, Răzvan Dincă. 

Prezent în panelul de deschidere, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și membru al Asociației Internaționale a Dreptului Urbansimului, prof. univ. dr. Mircea Duțu a luat în discuție Dreptul urbanismului ca ramură de drept și disciplină științifică. Perspective românești. Domnia sa a apreciat organizarea evenimentului, dar a deplâns întârzierea cu care reușește să se afirme în România Dreptul Urbanismului.  

Încă suntem într-o perioadă în care asemena cursuri nu se organizează și nu se desfășoară cu precădere în facultățile de drept. Există două domenii în care conexiunile dintre reglementarea juridică și științele nesociale sunt deosebit de puternice. La noi, evoluția celor două ramuri de drept, cele privind Mediul și Urbanismul, a fost într-o situație contrară celor petrecute în alte țări. (…) Trebuie făcut mai mult pentru conceptualizarea și teoretizarea mai pronunțată a activităților practice. Ar fi nevoie, de exemplu, de un curs de drept penal al urbanismului? Conexăm dreptul urbanismului cu amenajarea teritorială? (…) dreptul urbanismului trebuie să se afirme neîntârziat!”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Duțu. 

Secțiunea introductivă a zilei a fost încheiată cu intervenția dnei arh. dr. Anca Ileana Ginavar, director general, Direcția generală dezvoltare teritorială, MDLPA; lector invitat la masterul de dreptul urbanismului și al amenajării teritoriului, Facultatea de Drept, Universitatea din București, care s-a referit la stadiul Proiectului Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. 

 Sesiunea I a Conferinței a fost moderată de prof. univ. dr., av. Dana Tofan, director, Școala doctorală, Facultatea de Drept, Universitatea din București; cercetător științific gr. I, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. 

 Prima prezentare a aparținut dnei lect. univ. dr. Vera Marin, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, cu tema Limite și oportunități pentru informarea și consultarea populației în elaborarea documentațiilor de urbanism. 

 Tandemul constituit din avocații Adriana Florentina Dobre, Partner, și av. Mihai Iorga, Associate, Stratulat Albulescu Attorneys at Law, a preferat să abordeze ca subiect Demersurile legale pentru deblocarea planurilor urbanistice zonale nepuse pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București. Aspecte teoretice și practice. 

 De la distanță mare, de la Cluj, a urmat intervenția dlui arh. dr. Claudiu Daniel Salanță, arhitect-șef, Direcția urbanism și amenajarea teritoriului, Consiliul Județean Cluj, care a abordat ca temă Intravilanul – cartea funciară versus documentații de urbanism.  

 Au urmat la cuvânt av. Diana Stan, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal, cu tema Obținerea avizului de oportunitate – între obiectivitate și subiectivitate, dar și conf. univ. dr. Robert Bischin, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova, ce a prezentat tema Construcții care servesc activităților agricole și/sau serviciilor conexe, un mod de a ocoli legea. 

 Sesiunea a II-a a Conferinței a fost moderată de conf. univ. dr. Bogdan Suditu, Facultatea de Geografie, Universitatea din București; președinte, Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, Primăria Municipiului București, care a dat, rând pe rând, cuvântul următorilor speakeri, cu temele aferente: 

 Lector univ. dr. Simona Butnariu, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București – Densitatea – un parametru al calității sau cantității în noile dezvoltări urbane 

Prof. univ. dr. Simona Cristea, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Evoluția jurisprudenței în materia autorizației de construire și a certificatului de urbanism 

Urb. Alexandru Pânișoară, președinte, Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU) – Delegarea atribuțiilor de către primar/președintele consiliului județean, în urbanism și construcții, viceprimarului/vicepreședintelui consiliului județean 

Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului

Adrian Măntoiu, EMBA, Managing Director, Wolters Kluwer România – Inteligența artificială – analiza avansată a jurisprudenței 

 După pauza de masă, evenimentul a pășit în sesiunea a III-a, fiind moderată din nou de prof. univ. dr., av. Dana Tofan, care a acordat microfonul noii serii de speakeri: 

 Lector univ. dr. Cristina Cornelia Feurdean, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Conflictul de atribuții versus conflictul de interese, în materia urbanismului, între autoritățile publice ale administrației publice locale a Municipiului București 

Arh. urb. Alexandru Bălan, arhitect urbanist partener, One Design – Impactul construcțiilor introduse în legalitate asupra urbanismului 

Av. dr., urb. Sebastian Boțic – Certificatul de urbanism: o problemă încă nerezolvată? 

Cercetător științific, av. Dumitru Dobrev, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române; Partner, SCA Dobrinescu Dobrev – Nulitatea actului administrativ – particularități în dreptul urbanismului 

Av. drd. Andreea-Cristina Secu, Secu Legal | Real Estate Law Firm – Volatilitatea autorizației de construire și securitatea investițiilor imobiliare 

Tudor-Nicolae Bonifate, avocat colaborator, Țuca Zbârcea & Asociații; Alin-Constantin Toma, avocat colaborator, Bondoc & Asociații – Contenciosul urbanismului, al amenajării teritoriului și al construcțiilor. În expectativa unei codificări mult așteptate 

Conf. univ. dr. Bogdan Suditu, Facultatea de Geografie, Universitatea din București; președinte, Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, Primăria Municipiului București – Norme, practici și modele de planificare și dezvoltare a zonelor urbane destructurate 

 În fine, în cea de a IV-a sesiune, moderată de conf. univ. dr. Bogdan Suditu, Facultatea de Geografie, Universitatea din București; președinte, Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, Primăria Municipiului București, au luat cuvântul, în ordine, următorii speakeri: 

 Lector univ. dr., av. Vlad-Cristian Soare, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Reorganizarea administrativ-teritorială a zonei metropolitane București-Ilfov 

Notar public drd. Andreea Boar, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Aspecte de practică notarială în domeniul dreptului urbanismului  

Av. Tatiana Fiodorov, Managing Partner, Fiodorov & Partners – Particularitățile documentațiilor de urbanism în cazul dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă 

Av. Mihaela Nyerges, Partner, Vlăsceanu, Nyerges & Partners – Provocări actuale în autorizarea de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile 

Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța, Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea – Aspecte contravenționale în materia urbanismului 

Prof. univ. dr., av. Dana Tofan, director, Școala doctorală, Facultatea de Drept, Universitatea din București; cercetător științific gr. I, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române – Natura juridică a planului urbanistic de detaliu

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului, ediția a II-a was last modified: noiembrie 10th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: