CSM. Mesajul membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile cu ocazia „Zilei Europene a Justiției Civile”

25 oct. 2022
Vizualizari: 204

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat mesajul membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia „Zilei Europene a Justiției Civile”.

Redăm, în continuare, mesajul:

 „«Ziua Europeană a Justiției Civile» este celebrată în fiecare an, la data de 25 octombrie, în urma instituirii acesteia în anul 2003 printr-o inițiativă comună a Consiliului Europei și Uniunii Europene.

Este un moment oportun să reflectăm asupra necesității de protejare a valorilor sistemului judiciar precum garantarea independenței justiției și imparțialitatea judecătorilor, responsabilitatea magistraților dar și să acționăm în vederea îmbunătățirii contextului actual prin facilitarea accesului la asistență judiciară, diminuarea termenelor de judecată, reducerea sarcinilor excesive de lucru la nivelul instanțelor și parchetelor, prin promovarea și încurajarea în rândul justițiabililor la utilizarea cât mai frecventă a căilor alternative de soluționare a litigiilor precum medierea.

Totodată «Ziua Europeană a Justiției Civile» reprezintă un prilej de a aminti cetățenilor că întregul sistem judiciar funcționează în slujba acestora și că drepturile lor sunt garantate la nivel național și European, acesta fiind un aspect extrem de important, reprezentând principalul obiectiv al tuturor instituțiilor aparținând puterii judecătorești.

Anul acesta ne găsește într-unul dintre cele mai negre momente ale justiției române, dat fiind modul în care a fost grav afectat cadrul conceptual și organizatoric de funcționare a justiției prin modificările aduse Legilor Justiției. Astfel, cu titlu de exemplu, vom evidenția câteva dintre elementele la care facem referire:

− Afectarea gravă a fundamentului statului de drept prin intermediul eliminării răspunderii magistraților pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, deși acestea sunt corp comun cu prevederile Constituției în aplicarea acesteia.

− Afectarea gravă a disciplinei juridice și a caracterului unitar al acesteia statuate prin Art. 126 Alin. (1) din Constituție, prin eliminarea răspunderii magistraților în cazul în care nu respectă deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțate în proceduri privind Hotârâri în principiu pentru dezlegarea unor chestiuni de drept sau în cadrul unor recursuri în interesul legii.

− Slăbirea rolului Î.C.C.J. prin lansarea fără eficacitate a funcției de unificare a practicii judiciare și prin refuzul de a îmbunătății autonomia de organizare internă a instanței supreme.

− Slăbirea statutului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii fără o miză coerentă punând autoritatea judecătorească sub nivelul de recunoaștere de care se bucură putererile executivă și legislativă.

− Slăbirea Inspecției Judiciare prin reducerea drastică a autonomiei funcționale și organizatorice atâta vreme cât i s-au luat atributele organizării interne prin adoptarea regulamentelor de funcționare, eliminarea statutului de ordonator principal de credite, eliminarea modalității de constituire a echipei manageriale de către inspectorul șef care răspunde în fața plenului C.S.M. pentru buna funcționare a Inspecției.

− Eliminarea obligației magistraților de a nu avea manifestări care aduc atingere prestigiului justiției, creând premisele pentru unele excese comportamentale care nu vor mai fi sancționate prin eliminarea oricărei răspunderi disciplinare pentru asemenea comportamente.

− Eliminarea prevederilor care inhibau interferența serviciilor de informații în justiție și refuzul de a întări garanțiile necesare și care au fost propuse atât de către asociațiile profesionale ale magistraților cât și de către Consiliul Superior al Magistraturii.

− Refuzul de a institui mecanisme eficiente și efective de unificare a practicii judiciare la nivelul fiecărei instanțe astfel încât sentimentul justițiabililor că sunt în fața unei loterii cu privire la interpretarea aplicării legii să fie eliminat.

Acestea sunt doar o parte dintre prevederile care au condus la deteriorarea gravă a stabilității organizării judiciare, și care au fost adoptate cu nesocotirea avizului C.S.M., a punctelor de vedere ale asociațiilor profesionale ale magistraților și a semnalelor date de organizațiile societății civile.

(…)

Tăcerea maselor de magistrați la aceste schimbări normative ridică întrebarea dacă pe lângă mândria profesională se regăsesc dimensiunea vocațională și responsabilitatea pentru garanțiile realizării acestei vocații.

În acest context, «Ziua Europeană a Justiției Civile» reprezintă o oportunitate pentru sistemul judiciar de a-și face cunoscută activitatea, dar și un bun prilej pentru cetățenii Europei de a se informa asupra felului în care funcționează organele judiciare și a modului în care se desfășoară procedurile judiciare.

Pe această cale, urăm un călduros «La mulți ani!» tuturor profesioniștilor din domeniu, magistrați, avocați, notari, executori, grefieri, consilieri juridici și le dorim mult success în activitate.”

Sursa informației

Vezi și [Update: Legile Justiției, adoptate] Senatul României. Legea privind CSM, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor și alte acte normative incluse pe ordinea de zi a ședinței din 17 octombrie 2022

 

CSM. Mesajul membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile cu ocazia „Zilei Europene a Justiției Civile” was last modified: octombrie 25th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: