CSM implementează educația juridică în învăţământul preuniversitar

7 mart. 2016
Vizualizari: 1317

Despre

  • Protocolului de colaborare privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar
  • Introducerea educaţiei juridice ca materie opţională de studiu în liceele din România

CSM sprijină activitatea de educație juridică în cadrul învățământului preuniversitar, sens în care, în luna octombrie 2013, a încheiat în parteneriat cu Ministerul Justiției, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Public, Protocolul de colaborare privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar. Scopul acestuia îl reprezintă deprinderea cunoștințelor elementare de drept și promovarea unei culturi juridice menite să încurajeze, de la o vârstă fragedă, respectul față de lege, echitatea socială și atitudinea civică. Punerea în aplicare a Protocolului este asigurată la nivelul CSM prin implicarea unor membri ai Consiliului.

Mai mult, Consiliul susține necesitatea introducerii educației juridice ca materie opțională în licee. Aceasta în contextul în care răspunderea penală a minorilor începe de la împlinirea vârstei de 14 ani, iar la nivelul societății românești s-a constatat în ultimii ani o creștere a infracționalității infantile, în care sunt implicați minori atât în calitate de autori, cât și de victime.

În acest sens, în cursul zilei de 2 martie 2016, la sediul CSM, domnul judecător Cristi Danileț, membru al CSM, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Consiliului Național al Elevilor și ai unor organizații neguvernamentale – Centrul Român pentru Politici Europene, Liderjust, Centrul European pentru Educație Juridică și Cercetare, American Councils for International Education, Voci pentru Democrație și Justiție – VedemJust, în scopul identificării măsurilor concrete necesare pentru introducerea educației juridice ca materie opțională de studiu în liceele din România.

Este prima întâlnire de acest gen care are loc la sediul Consiliului Superior al Magistraturii și care face parte dintr-o serie de întâlniri organizate cu participarea instituțiilor publice și a ONG-urilor pentru a găsi cele mai bune metode formale și non – formale de implementare a educației/culturii juridice la nivelul unităților de învățământ preuniversitar.

Discuțiile au vizat identificarea celor mai adecvate modalități de implementare a educației juridice în școli, termenul de implementare – începând cu anul școlar 2018/2019, stabilirea grupului țintă beneficiar al programelor de educație juridică (elevii claselor a X-a), identificarea persoanelor care vor preda această materie (absolvenți de studii juridice), dezvoltarea de inițiative comune de formare în acest domeniu, dar și modalități eficiente de comunicare între instituțiile și asociațiile participante.

Reprezentantul Consiliului a informat participanții la întâlnire în legătură cu stadiul implementării Protocolului de colaborare privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar, susținând necesitatea ca, pe lângă activitățile de educație juridică voluntare și informale derulate în temeiul acestui Protocol sau în cadrul altor proiecte similare ale unor ONG-uri, să fie introdusă în curricula de învățământ preuniversitar activități de educație juridică care să se desfășoare în mod continuu, formal, în cadrul unei materii opționale pentru liceeni.

Sursa informației este CSM (www.csm1909.ro).

👍Vezi și manualul conceput de jud. Cristi Danileț „Educația juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi și justiție”

CSM implementează educația juridică în învățământul preuniversitar was last modified: martie 4th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: