CSM a fost ales în Comitetul executiv al Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare pentru a treia oară

8 iun. 2016
Vizualizari: 837

Despre

  • Adunarea Generală a Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare din perioada 1 – 3 iunie 2016
  • Proiectele Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare din perioada 2015 – 2016
  • CSM a fost coordonator alături de consiliile judiciare din Franța și Spania al primului proiect
  • A fost adoptată declarația de la Varșovia

Pentru a treia oară, CSM a fost ales în Comitetul executiv al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare, ca o confirmare a activității și a eforturilor depuse până în prezent în cadrul Rețelei, se arată în comunicatul de presă al Consiliului.

În perioada 1 – 3 iunie 2016, delegația CSM, alcătuită din judecător Horațius Nicolae Dumbravă, judecător Alexandru Șerban, procuror Bogdan Gabor, membri ai CSM, și procuror Flavian Popa, șef Serviciu Afaceri Europene, Relații Internaționale și Protocol, a participat la Adunarea Generală a Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ / ENCJ) ce a avut loc la Varșovia, Polonia.

Printre invitați s-au numărat și domnii Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Nils Engstad, președintele CCJE, Michel Bnichou, președintele CCBE și doamna Diana Wallis, președintele Institutului European de Drept.

În cadrul reuniunii au fost prezentate și aprobate proiectele Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare din perioada 2015 – 2016, respectiv Independența și responsabilitatea sistemului judiciar – continuare III, Standarde V – participarea membrilor din afara sistemului judiciar în administrarea justiției și Finanțarea sistemelor judiciare.

În această perioadă, CSM a fost coordonator alături de consiliile judiciare din Franța și Spania al primului proiect, ocupându-se pentru al doilea an consecutiv de independența și respsonsabilitatea procurorilor.

Cu aceeași ocazie, a fost adoptată declarația de la Varșovia prin care Adunarea generală și-a exprimat îngrijorările față de situațiile din Turcia și Polonia cu privire la independența judecătorilor.

Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare s-a înființat în mod formal la Adunarea Generală a Rețelei care a avut loc la Roma în anul 2004. Rețeaua este alcătuită din instituții naționale din statele membre UE, instituții care sunt independente de executiv și legislativ și care au atribuții privind sprijinirea sistemelor judiciare pentru îndeplinirea unui act de justiție independent.

 Consiliul Superior al Magistraturii din România a devenit membru al RECJ în anul 2007, iar de atunci a fost implicat în mod activ în proiectele desfășurate și în administrarea RECJ. De asemenea, CSM a coordonat mai multe proiecte privind reforma judiciară, independența justiției și responsabilitatea judecătorilor.

Sursa informației

CSM a fost ales în Comitetul executiv al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare pentru a treia oară was last modified: iunie 7th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: