Critici referitoare la calitatea organismelor de gestiune colectivă şi obligaţiile care le revin acestora. Constatarea nulității recursului declarat

25 aug. 2022
Vizualizari: 198
  • NCPC: art. 453
  • NCPC: art. 483
  • NCPC: art. 486 alin. (1) lit. d)
  • NCPC: art. 488
  • NCPC: art. 489 alin. (2)
  • NCPC: art. 493 alin. (5)
  • NCPC: art. 494
  • NCPC: art. 499

Prin cererea înregistrată la data de 10.11.2017 pe rolul Tribunalului București, secția a III-a civilă, reclamantul C. a solicitat în contradictoriu cu pârâta SC A. SRL: obligarea pârâtei la plata sumei de 1.116 RON la care se adaugă TVA, reprezentând remunerație datorată artiștilor interpreți sau executanți pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerț/fonogramelor publicate în scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual în perioada 01.11.2014 – 31.10.2017; obligarea pârâtei la plata penalităților de întârziere în cuantum de 514,68 RON calculate până la data de 27.10.2017 și în continuare până la recuperarea integrală a remunerației datorate; obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 990 din 21 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit art. 486 alin. (1) lit. d) C. proc. civ., cererea de recurs va cuprinde motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor sau, după caz, mențiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat. De asemenea, potrivit art. 488 C. proc. civ., casarea unei hotărâri se poate cere numai pentru motivele de nelegalitate limitativ prevăzute la pct. 1 – 8 din acest text legal.

Potrivit prevederilor art. 489 alin. (2) C. proc. civ., recursul este nul dacă motivele invocate nu se încadrează în cazurile de nelegalitate prevăzute de art. 488 C. proc. civ.

Prin motivele de recurs, recurenta nu a încadrat criticile formulate în motivele de nelegalitate prevăzute de art. 488 alin. (1) C. proc. civ., cererea de recurs fiind întemeiată în drept doar pe prevederile art. 483 C. proc. civ.

Abia prin răspunsul la întâmpinare, recurenta a arătat că sunt incidente în cauză dispozițiile art. 488 pct. 8 C. proc. civ.

În speță, din motivele de recurs nu reies critici care să poată fi încadrate în cazurile de casare prevăzute de art. 488 C. proc. civ., nefiind arătate nici normele de drept material aplicate sau interpretate greșit de instanța de apel, astfel încât recursul să poată fi analizat din perspectiva art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., invocat prin răspunsul la întâmpinare.

Mai mult, recurenta a reiterat criticile formulate în apel, preluându-le ca atare în pagina 2 și primele 3 paragrafe din pagina 3 de recurs, iar, în continuare, a citat dispozițiile Legii nr. 8/1996, referitoare la calitatea organismelor de gestiune colectivă și obligațiile care le revin acestora, fără a arăta care sunt considerentele pentru care decizia Curții de Apel București, secția a IV-a civilă, este nelegală.

În ceea ce privește solicitarea de casare a hotărârii și de trimitere a cauzei la Tribunalul Olt, aceasta a fost formulată doar prin petitul cererii, nefiind dezvoltată prin motivele de recurs critica vizând necompetența teritorială a instanței ce a pronunțat hotărârea în fond.

În consecință, Înalta Curte, în conformitate cu prevederile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., coroborate cu cele ale art. 489 alin. (2) C. proc. civ., va constata nulitatea recursului declarat de recurenta-pârâtă SC A. SRL împotriva Deciziei nr. 1253A din 24 octombrie 2018 a Curții de Apel București, secția a IV-a civilă.

Înalta Curte a avut în vedere și dispozițiile art. 499 teza finală C. proc. civ., potrivit cărora, în cazul în care recursul se respinge fără a fi cercetat în fond, hotărârea va cuprinde numai motivarea soluției fără a se evoca și analiza motivele de casare.

Cererea formulată de C. de acordare a cheltuielilor de judecată constând în onorariu de avocat urmează a fi admisă în temeiul art. 453 coroborat cu art. 494 C. proc. civ., cu consecința obligării recurentei-pârâte SC A. SRL la plata sumei de 750 RON, reprezentând cheltuieli de judecată către intimată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Critici referitoare la calitatea organismelor de gestiune colectivă și obligațiile care le revin acestora. Constatarea nulității recursului declarat was last modified: august 25th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.