Cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Retragerea apelului declarat (NCPP, L. nr. 302/2004)

22 mai 2020
Vizualizari: 473
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 88/2020

L. nr. 302/2004: art. 107 alin. (1), art. 108 alin. (2), art. 415 alin. (1); NCPP: art. 275 alin. (2) 

Înalta Curte, examinând actele și lucrările dosarului, constată că persoana solicitată A. s-a prezentat în fața instanței și a arătat că își retrage contestația formulată în prezenta cauză.

Potrivit art. 108 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, republicată, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală hotărârea prevăzută la art. 107 alin. (1) poate fi atacată cu contestație în termen de 5 zile de la pronunțare, cu excepția cazului în care persoana solicitată consimte la predare, când hotărârea este definitivă.

Potrivit art. 415 alin. (1) din C. proc. pen., până la închiderea dezbaterilor la instanța de apel, persoana vătămată și oricare dintre părți își pot retrage apelul declarat. Retragerea trebuie să fie făcută personal de parte sau prin mandatar special, iar dacă partea se află în stare de deținere, printr-o declarație atestată sau consemnată într-un proces-verbal de către administrația locului de deținere. Declarația de retragere se poate face fie la instanța a cărei hotărâre a fost atacată, fie la instanța de apel.

Prin retragerea unei căi de atac, instanța sesizată nu mai poate proceda la judecarea și soluționarea cauzei, aceasta reprezentând manifestarea unilaterală de voință a părților.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, față de această manifestare de voință a persoanei solicitate A. examinând dispozițiile legale mai sus evocate, va lua act de retragerea contestației formulată de aceasta împotriva sentinței penale nr. 19 din data de 23 ianuarie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori.

În temeiul art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga contestatorul persoană solicitată la plata sumei de 200 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 245 RON, rămâne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cooperarea judiciară internațională în materie penală. Retragerea apelului declarat (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: mai 22nd, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.