Cooperare între Consiliile Superioare ale Magistraturii din România și Republica Moldova

19 dec. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 695

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat următoarele propuneri privind cooperarea între instituțiile din domeniul justiției din România și Republica Moldova:

1. Aprobarea proiectului de Act adițional la Protocolul de colaborare între Consiliul Superior al Magistraturii din România, Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova semnat la data de 30 iunie 2010, cu observațiile formulate în Plen.

Conferintele Video Universul Juridic

2. Sesizarea Ministerului Justiției în vederea adoptării unei hotărâri de Guvern privind cooperarea unor instituții din sistemul judiciar cu instituții ale sistemelor judiciare din alte state.

3. Este necesar ca la constituirea proiectului de buget al Consiliului Superior al Magistraturii și al instituțiilor coordonate pentru anul 2017, să se aibă în vedere organizarea întâlnirilor trimestriale între reprezentanții consiliilor din cele două țări, inclusiv la nivelul personalului tehnic. De asemenea, Institutul Național al Magistraturii va estima cheltuielile pe care le-ar presupune suportarea cazării, mesei și transportului pentru magistrații din Republica Moldova, participanți la seminarii organizate de institut.

4. Până la apariția actului normativ care să permită finanțarea din bugetul Consiliului Superior al Magistraturii a participării unor persoane din sistemul judiciar român la dezvoltarea sistemului judiciar din Moldova, pot fi realizate o serie de activități care nu presupun cheltuieli de la bugetul de stat sau care implică niște cheltuieli minore, ce sunt permise în prezent în cadrul unor relații de colaborare, respectiv:

4.1. Institutul Național al Magistraturii ar putea trimite formatori pentru activitățile de formare desfășurate în Republica Moldova în baza Regulamentului privind drepturile și obligațiile persoanelor trimise în misiune temporară în străinătate de către Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri, precum și pentru stabilirea procedurii de aprobare a acestor misiuni, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 335/13.03.2014. Sub acest aspect, regulamentul ar trebui să conțină prevederi explicite pentru activități ce se vor desfășura în Republica Moldova, pentru a nu conduce la interpretări restrictive. Este posibilă și trimiterea unor formatori la solicitarea Institutului Național al Justiției din Republica Moldova cu plata asigurată de acest institut.

4.2 Trimiterea listei cu activitățile de formare organizate de Institutul Național al Magistraturii prin Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) ce se vor desfășura în anul 2017, la instituțiile din Republica Moldova pentru a identifica domeniile de interes pentru judecătorii și procurorii moldoveni, eventual și pentru grefierii și asistenții judiciari moldoveni, și suplimentarea numărului de participanți la aceste activități, cu până la 5 locuri pentru Republica Moldova, urmând ca instituțiile din această țară să suporte cheltuielile de deplasare, masă și cazare. În ceea ce privește celelalte activități de formare organizate de Institutul Național al Magistraturii și de Școala Națională de Grefieri, urmează a fi propuse soluții legislative referitoare la finanțarea acestora. În vederea asigurării cazării judecătorilor și procurorilor moldoveni s-ar putea solicita sprijinul magistraților români (eventual prin intermediul asociațiilor profesionale) pentru găzduire.

4.3 Introducerea unor proiecte pentru finanțare din fonduri europene (în cadrul mecanismelor de cooperare cu Elveția, Olanda sau Norvegia) atât de către Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova și Institutul Național al Justiției, cât și de către Institutul Național al Magistraturii și Consiliul Superior al Magistraturii din România pentru activitățile de formare, cu participarea unor magistrați din ambele țări, astfel încât toate cheltuielile pentru persoanele din celălalt stat să fie suportate din proiect

4.4 Colaborarea cu ambasadele și cu organizațiile neguvernamentale pentru identificarea unor soluții de finanțare a unor proiecte comune pe teme de interes pentru acestea (combaterea corupției, violența în familie, traficul de persoane, drepturile copilului, drepturile refugiaților și ale emigranților, română/engleză juridică etc);

4.5 Organizarea la inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii a unor întâlniri între Consiliu, Institutul Național al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri, Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor pentru identificarea unor soluții și pentru pregătirea cadrului legislativ în scopul cooperării între instituțiile din domeniul justiției din cele două state.

4.6 Plenul a apreciat că este necesară desemnarea de către Consiliul Superior al Magistraturii din România a unor magistrați, în relația de colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova, magistrați care-și vor desfășura activitatea în cadrul celor două consilii judiciare, conform atribuțiilor stabilite de comun acord între Consiliul Superior al Magistraturii din România, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova.

4.7 În ceea ce privește analiza legilor justiției din Republica Moldova, din perspectiva principiilor constituționale și a statului de drept, a avizelor Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, aceasta poate fi realizată de Consiliul Superior al Magistraturii prin direcțiile de specialitate.

5. Sesizarea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice în vederea acordării mai multor burse de studii de către Guvernul României pentru studenții din Republica Moldova la facultățile de drept.

Sursa informației

Cooperare între Consiliile Superioare ale Magistraturii din România și Republica Moldova was last modified: decembrie 19th, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter