Contestaţie împotriva unei hotărâri definitive pronunţate în ultimul grad de jurisdicţie (NCPP)

3 apr. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 212

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 398/2019

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 408 – art. 425, art. 425^1

Monitor Dosare

În materie penală, căile de atac împotriva hotărârilor judecătorești pot fi exercitate în condițiile strict prevăzute de normele de procedură. Căile ordinare de atac reglementate de actualul C. proc. pen. sunt apelul (art. 408 – art. 425 C. proc. pen.) și contestația (art. 425^1 C. proc. pen.).

Făcând un istoric al cauzei, se constată că prin Sentința nr. 941 din 3 decembrie 2018 pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 București a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A., cu obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Prin Decizia penală nr. 361/A din data de 13 martie 2019 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală (atacată în prezent de contestator) s-a respins, ca nefondat, apelul declarat de revizuentul A. împotriva Sentinței nr. 941 din 3 decembrie 2018 pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 București, în dispozitivul hotărârii menționându-se faptul că aceasta este definitivă.

Prin urmare, în privința deciziei penale atacate, definitivă, legea nu prevede posibilitatea exercitării vreunei căi ordinare de atac.

În materia contestației, reglementată în Titlul III, Capitolul III din C. proc. pen., art. 425^1 alin. (1) prevede următoarele: calea de atac a contestației se poate exercita numai atunci când legea o prevede expres, prevederile prezentului articol fiind aplicabile când legea nu prevede altfel art. 425^1 alin. (7) C. proc. pen., iar la alin. (7) al aceluiași articol se menționează contestația se soluționează prin decizie, care nu este supusă niciunei căi de atac.

Înalta Curte constată că revizuentul A. a formulat contestație împotriva unei hotărâri definitive, pronunțate în ultimul grad de jurisdicție, astfel încât o cale de atac declarată împotriva acesteia este inadmisibilă.

Având în vedere dispozițiile art. 425^1 din C. proc. pen. care prevăd că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii, precum și dispozițiile art. 21 din legea fundamentală privind liberul acces la justiție, se constată că în C. proc. pen. sunt reglementate hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac ordinare care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârilor.

Recunoașterea unei căi de atac în situații neprevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, în temeiul art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. a) C. proc. pen., va respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată de revizuentul A. împotriva Deciziei penale nr. 361/A din data de 13 martie 2019 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a Penală în Dosarul nr. x/2018.

În temeiul art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga contestatorul A. la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație împotriva unei hotărâri definitive pronunțate în ultimul grad de jurisdicție (NCPP) was last modified: aprilie 3rd, 2020 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter