Constatarea nulităţii absolute a unor clauze din contractul de credit. Stabilirea competenţei de soluţionare a cererii (NCPC)

23 dec. 2021
Vizualizari: 338
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 2369/2020

NCPC: art. 24, art. 107 alin. (1), art. 113 alin. (1) pct. 8, art. 116, art. 126 alin. (2), art. 135 alin. (1)

Înalta Curte, constatând existența unui conflict negativ de competență între cele două instanțe, care se declară deopotrivă necompetente în a judeca aceeași pricină, în temeiul dispozițiilor art. 135 alin. (1) din noul C. proc. civ., va pronunța regulatorul de competență, stabilind în favoarea Judecătorie Satu Mare, secția Civilă competența de soluționare a cauzei, pentru următoarele considerente:

Înalta Curte de Casație și Justiție reține că obiectul principal al cauzei îl constituie constatarea nulității absolute a unor clauze din contractul de credit nr. x din data de 03.04.2007, încheiat de E., în calitate de împrumutat și de B., în calitate de co-plătitor, în afara unei activități comerciale, industriale sau de producție, artizanale sau liberale, iar pârâta, bancă comercială, este un profesionist.

Raportat la aceste aspecte și având în vedere prevederile Legii nr. 193/2000, reclamanții A., B., C., în calitate de moștenitori ai lui B., au calitatea de consumatori.

Potrivit dispozițiilor art. 24 C. proc. civ., care statuează că „Dispozițiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor și executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare” și în raport de data învestirii instanței cu prezența cerere, respectiv 21 februarie 2020, litigiul este supus dispozițiilor noului C. proc. civ.

Regula generală de drept comun, în materia competenței teritoriale este instituită de art. 107 alin. (1) C. proc. civ., care prevede că „Cererea de chemare în judecată se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel”.

Conform art. 113 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., în afară de instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, mai este competentă „instanța domiciliului consumatorului, în cererile având ca obiect executarea, constatarea nulității absolute, anularea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractului încheiat cu un profesionist sau în cererile având ca obiect repararea pagubelor produse consumatorilor”.

Pentru toate cazurile în care legea stabilește o competență teritorială alternativă, dreptul de a decide care dintre instanțele deopotrivă competente să fie sesizate revine exclusiv reclamanților, opțiune susținută de art. 116 C. proc. civ.

Înalta Curte de Casație și Justiție observă că, prin art. 8.2 din contractul de credit nr. x/03.04.2007, a fost inserată clauza potrivit căreia, „Orice litigiu în legătură cu prezentul CONTRACT care nu s-a putut soluționa amiabil între părți, va fi soluționat de instanțele judecătorești din București”.

O asemenea prevedere este considerată nescrisă (inexistentă) în lumina prevederilor art. 126 alin. (2) C. proc. civ. și nu poate justifica alegerea instanței în a cărei circumscripție se află sediul central al băncii.

În raport de toate aceste criterii, competența teritorială aparține instanței de la domiciliul reclamanților, instanța inițial învestită și competentă potrivit dispozițiilor art. 113 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ.

Așa fiind, în raport de considerentele expuse și de principiul asigurării accesului efectiv la justiție, văzând și dispozițiile art. 135 alin. (4) din noul C. proc. civ., Înalta Curte urmează a stabili competența de soluționare a cererii ce face obiectul cauzei, în favoarea Judecătoriei Satu Mare, secția Civilă, căreia i se va trimite dosarul pentru continuarea judecății.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Constatarea nulității absolute a unor clauze din contractul de credit. Stabilirea competenței de soluționare a cererii (NCPC) was last modified: decembrie 23rd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.