[UPDATE: Demararea procedurii de emitere a facturilor aferente taxei profesionale pe anul 2018] Consiliul de Mediere. Recuperarea debitelor reprezentând taxe anuale profesionale restante

29 oct. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2541
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 29 octombrie 2018: Demararea procedurii de emitere a facturilor aferente taxei profesionale pe anul 2018

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.cmediere.ro), începând cu luna octombrie 2018, Consiliul de Mediere a demarat procedura de emitere a facturilor aferente taxei profesionale pe anul în curs, acestea fiind trimise pe adresele de e-mail ale mediatorilor activi în profesie.

Totodată, Consiliul reamintește faptul că termenul-limită, până la care contribuția anuală poate fi achitată, este finele anului, respectiv data de 31 decembrie 2018. Plata se poate efectua în numerar sau prin virament de pe card, la casieria Consiliului de Mediere ori prin virament bancar la unul dintre următoarele două conturi:

Banca BRD – Sucursala Calderon, cont IBAN: RO62BRDE410SV96511634100;

UniCredit Bank – Sucursala Carol, cont IBAN: RO91BACX0000000325142000.

Sursa informației


Update 24 octombrie 2018: Sentința civilă nr. 450/2018, pronunțată de Curtea de Apel Craiova – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal

Potrivit unui comunicat din data de 23 octombrie 2018, Consiliul de Mediere a dat publicității sentința civilă nr. 450/2018, pronunțată de Curtea de Apel Craiova – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, prin care se respinge solicitarea de anulare a Hotărârilor CdM privitoare la regimul taxei profesionale datorată de mediatori.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta conținutul respectivei sentințe, astfel cum a fost publicat de către Consiliul de Mediere, aici.

Sursa informației


Update 10 octombrie 2018: Curtea de Apel Craiova respinge solicitarea de anulare a Hotărârilor CdM privitoare la regimul taxei profesionale datorată de mediatori

Potrivit unui comunicat din data de 10 octombrie 2018, Consiliul de Mediere anunță faptul că a fost respinsă de către Curtea de Apel Craiova solicitarea de anulare a Hotărârilor CdM privitoare la regimul taxei profesionale datorată de mediatori.

Astfel, în data de 9 ianuarie 2018, pe rolul Curții de Apel Craiova, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, a fost înregistrat Dosarul nr. 93/54/2018 având ca părți:

Prin cererea de chemare în judecată, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul de Mediere, reclamanții au solicitat anularea tuturor dispozițiilor din Hotărârile Consiliului de Mediere privitoare la reglementarea taxei profesionale datorată de mediatori.

Instanța, în urma judecării dosarului, constatând legalitatea și temeinicia hotărârilor atacate, prin Hotarârea nr. 450/2018 din data de 3 octombrie 2018 a respins acțiunea, precum și cererea de intervenție în interes propriu formulată de intervenienți.

Pentru informații suplimentare legate de dosar, vă invităm să accesați link-ul următor:

Original Black Friday pe UJmag.ro!

http://portal.just.ro/54/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=5400000000169950&id_inst=54.

Sursa informației


Update 26 septembrie 2018: Concomitent cu recuperarea taxelor profesionale restante pe cale judiciară, Consiliul de Mediere va pune în aplicare și dispozițiile Hotărârii/O nr. 30/8.08.2016

Potrivit unui comunicat din data de 25 septembrie 2018, Consiliul de Mediere anunță faptul că va pune în aplicare și dispozițiile Hotărârii/O nr. 30/8.08.2016, concomitent cu recuperarea taxelor profesionale restante pe cale judiciară.

Astfel, având în vedere dispozițiile Hotărârii/O nr. 30/8.08.2016 privitoare la demararea acțiunii disciplinare împotriva mediatorilor care înregistrează restanțe la plata taxei anuale profesionale, corpul profesional este înștiințat de faptul că, până la data următoarei ședințe a CdM – respectiv 28 septembrie 2018, Secretariatul Tehnic va centraliza lista cu toți mediatorii restanțieri, urmând ca ulterior datei respective să fie puse în aplicare dispozițiile Hotărârii CdM amintite anterior, concomitent cu continuarea acțiunilor de recuperare a taxelor pe calea instanței de judecată.

Vezi și Ședința Consiliului de Mediere și a Comisiei Permanente – septembrie 2018

Această măsură este necesară în condițiile în care Consiliul de Mediere urmărește ca Tabloul Mediatorilor – ce urmează să fie publicat -, să conțină date corecte și actualizate.

Totodată, Consiliul de Mediere face apel la mediatorii care înregistrează restanțe să urgenteze plata acestora, în acest sens având la dispoziție modalitatea efectuării plății prin transfer bancar sau la casieria CdM.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare conținutul Hotărârii/O nr. 30/8.08.2016 privitoare la demararea acțiunii disciplinare împotriva mediatorilor care înregistrează restanțe la plata taxei anuale profesionale, astfel cum a fost publicat de către Consiliul de Mediere:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

Sursa informației


Update 6 septembrie 2018: Demararea procedurii de executare silită a hotărârilor rămase definitive, în vederea recuperării taxelor datorate de către mediatori

Potrivit unui comunicat din data de 6 septembrie 2018, Consiliul de Mediere, prin Departamentul juridic, va demara procedura de executare silită a hotărârilor rămase definitive, în vederea recuperării taxelor datorate de către mediatori.

Astfel, președintele Consiliului de Mediere, domnul Mugur Bogdan Mitroi, are obligația, conform legislației în vigoare – Legea nr. 192/2006 și Codul fiscal, în calitatea acestuia de responsabil cu administrarea finanțelor Consiliului de Mediere, să pornească toate demersurile legale în vederea recuperării debitelor restante.

În acest context, începând cu luna august, Departamentul juridic al Consiliului de Mediere a reluat activitatea de recuperare a sumelor restante, iar, la nivelul instanțelor de judecată, s-a statuat o practică unitară sub aspectul soluționării cererilor având ca obiect recuperarea debitelor rezultate din taxele profesionale neachitate la timp, mediatorii care înregistrează restanțe fiind rugați să depună toate diligențele în a-și îndeplini obligația profesională de achitare a acestor taxe.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta exemple de practică judiciară sub aspectul obligării formelor de exercitare la plata taxelor anuale profesionale aici.

Sursa informației


Update 31 iulie 2018: Reluarea activității de recuperare a taxelor profesionale restante pe cale judiciară

Potrivit unui comunicat din data de 31 iulie 2018, Consiliul de Mediere aduce la cunoștința publică faptul că, începând cu luna august, departamentul juridic al Consiliului de Mediere va relua activitatea de recuperare a sumelor restante reprezentând taxe anuale profesionale pe cale judiciară.

De asemenea, având în vedere că, la nivelul instanțelor de judecată, s-a statuat o practică unitară sub aspectul soluționării cererilor având ca obiect recuperarea debitelor rezultate din taxele profesionale neachitate la timp, mediatorii care înregistrează restanțe sunt rugați să depună toate diligențele în a-și îndeplini obligația profesională de achitare a acestor taxe.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta exemple de practică judiciară sub aspectul obligării formelor de exercitare la plata taxelor anuale profesionale aici.

Sursa informației


Update 15 februarie 2018: Evidența dosarelor judiciare promovate în vederea recuperării debitelor reprezentând taxe profesionale neachitate

Potrivit unui comunicat, Consiliul de Mediere aduce la cunoștința publică faptul că, la data de 15 februarie 2018, sunt înregistrate – pe rolul diverselor instanțe de judecată din țară – un număr total de 263 dosare promovate în vederea recuperării debitelor rezultate din taxele profesionale neachitate la timp, dintre acestea fiind admise 75 de dosare (hotărârile fiind postate pe site).

Totodată, un număr de 54 de dosare au rămas fără obiect ca urmare a plății debitelor restante înainte de primul termen de judecată. Restul, de 134 de dosare, se află pe rolul instanțelor de judecată în diverse stadii procesuale.

De asemenea, Consiliul de Mediere reamintește mediatorilor că taxa profesională reprezintă o obligație profesională asumată, la data autorizării, de fiecare coleg mediator activ, cotizațiile anuale reprezentând singura sursă financiară de care beneficiază instituția la acest moment, acestea fiind destinate susținerii acțiunilor de promovare a medierii și de finanțare a aparatului administrativ intern.

Pentru mai multe detalii, mediatorii interesați pot vizualiza hotărârile ce constituie practica judiciară în materie, accesând următorul link:

http://www.cmediere.ro/page/1821/exemple-de-practica-judiciara-sub-aspectul-obligarii-formelor-de-exercitare-la-plata-taxelor-anuale-profesionale.

Sursa informației


Update 16 ianuarie 2018: Vizarea legitimațiilor pe anul în curs și obligația profesională a achitării taxei anuale pe anul 2017

Potrivit unui comunicat din data de 16 ianuarie 2018, Consiliul de Mediere aduce la cunoștința publică faptul că, viza pe anul în curs – în vederea posibilității exercitării profesiei de mediator – se aplică doar pe legitimațiile mediatorilor care au achitat taxa profesională pe anul 2017.

Totodată, pentru ca activitatea instituțională a mediatorilor să se poată desfășura în parametri normali, Consiliul de Mediere adresează rugămintea ca, până la finele lunii ianuarie a.c., mediatorii care înregistrează debite restante să dea curs invitației de a achita taxa anuală pe anul precedent (2017) – obligație profesională ce este asumată de fiecare mediator.

Astfel, efectuarea plății taxei anuale profesionale se poate realiza direct la casieria Consiliului de Mediere sau prin virament bancar, la unul dintre următoarele două numere de cont:

– Banca BRD – Sucursala Calderon, Cont IBAN: RO62BRDE410SV96511634100;
– Banca Unicredit Bank – Sucursala Carol, Cont IBAN: RO91BACX0000000325142000.

De asemenea, Consiliul de Mediere mulțumește mediatorilor care au înțeles necesitatea îndeplinirii obligației profesionale a achitării taxei anuale până în prezent, mulți dintre aceștia alegând să achite și taxa pe anul în curs, având astfel beneficiul reducerii de 10% din cuantumul acesteia.

Sursa informației


Update 9 ianuarie 2018: Clarificări ANAF cu privire la taxele datorate de către profesiile liberale – mediatori

Potrivit unui anunț din data de 9 ianuarie 2018, Consiliul de Mediere a dat publicității unele clarificări ANAF cu privire la taxele datorate de către profesiile liberale – mediatori.

Astfel, „pragul minim pentru care există obligația de plată a contribuțiilor este reprezentată de nivelul veniturilor lunare realizate în 2017 comparat cu 1.900 lei, salariul de bază minim brut pe țară pentru ianuarie 2018 (venituri an 2017 peste 22.800 lei)”.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta și următoarele referințe:

– Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din activități independente începând cu data de 1 ianuarie 2018;
– Modificări ale veniturilor din activități independente realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Sursa informației


Update 18 decembrie 2017: 31 decembrie, data limită până la care mediatorii activi au obligația de a-și achita taxa profesională aferentă anului 2017

Potrivit unui comunicat din data de 18 decembrie 2017, Consiliul de Mediere reamintește faptul că, până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2017, mediatorii cu drept de exercitare au obligația profesională de a-și achita taxa anuală aferentă anului 2017, în cuantum de 400 de lei.

Astfel, plata se poate efectua în oricare dintre următoarele două conturi:

– Banca BRD: Sucursala Calderon (cont IBAN: RO62BRDE410SV96511634100);
– Banca Unicredit: Sucursala Carol (cont IBAN: RO91BACX0000000325142000).

Totodată, conform art. 292 alin. (1), lit. k) din Codul Fiscal, sunt scutite de TVA prestările de servicii și/sau livrările de bunuri furnizate membrilor în interesul lor colectiv, în schimbul unei cotizații fixate conform statutului, de organizații fără scop patrimonial care au obiective de natură politică, sindicală, religioasă, patriotică, filozofică, filantropică, patronală, profesională sau civică, precum și obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, în condițiile în care această scutire nu provoacă distorsiuni de concurență.

Pct. 45 din normele metodologice emise pentru aplicarea acestui articol prevede:

„45. În sensul art. 292 alin. (1), lit. k) din Codul fiscal:
a) cuantumul cotizațiilor este stabilit de organul de conducere abilitat, conform statutului propriu al organizațiilor fără scop patrimonial;”.

Consiliul de Mediere mulțumește mediatorilor care au înțeles necesitatea îndeplinirii obligației profesionale a achitării taxei anuale, încurajând, totodată, și pe cei care înregistrează restanțe să-și execute obligația profesională la timp, în acest mod arătând respect pentru profesie.

Sursa informației


Update 5 decembrie 2017: Departamentul juridic al Consiliului de Mediere a promovat un număr de 223 acțiuni având ca obiect „pretenții”

Potrivit comunicatului din data de 5 decembrie 2017, Consiliul de Mediere, conform reglementărilor legale în vigoare, are obligația de a efectua toate diligențele cerute de lege în vederea recuperării debitelor restante.

Astfel, până la acest moment, recuperarea debitelor reprezentând taxe anuale profesionale restante s-a realizat în proporție de 28%.

Totodată – în vederea creșterii gradului de recuperare a debitelor – au fost demarate acțiuni judiciare împotriva restanțierilor care nu au înțeles să-și îndeplinească obligația profesională a achitării taxei anuale, Departamentul juridic al Consiliului de Mediere promovând un număr de 223 acțiuni având ca obiect „pretenții” – din care în 27 dintre acestea instanța s-a pronunțat prin obligarea la plata sumelor restante cu cheltuieli de judecată, 35 dintre acestea au rămas fără obiect, ca urmare a efectuării plății până la pronunțarea hotărârii, urmând a fi achitate și cheltuielile de judecată, restul urmându-și cursul procedural.

De asemenea, Consiliul de Mediere dorește să reamintească faptul că – în conformitate cu Hotărârea Nr. 30/O/08.08.2016 – mediatorii care înregistrează debite restante, împotriva cărora există o hotărâre judecătorească de obligare la plata taxei (pronunțată chiar și în primă instanță) și care nu înțeleg să-și îndeplinească obligația de plată, sunt pasibili de sancțiunea suspendării din profesia de mediator, iar debitele datorate vor face obiectul procedurii executării silite.

Consiliul de Mediere sublinează faptul că în cele 27 de cauze în care instanța a dispus obligarea la plata sumelor restante și în care colegii mediatori au înțeles să nu se conformeze dispozițiilor legale, sunt incidentale dispozițiile hotărârii mai sus-menționate și dorește să mulțumească mediatorilor care au înțeles necesitatea îndeplinirii obligației profesionale a achitării taxei anuale, încurajând, totodată, și pe cei care înregistrează restanțe să-și execute obligația profesională la timp, în acest mod arătând respect pentru profesie.

Se pot regăsi câteva dintre hotărârile judecătorești pronunțate în vederea obligării mediatorilor la plata taxelor anuale profesionale restante – datorate către Consiliul de Mediere – accesând următorul link: http://www.cmediere.ro/page/1821/exemple-de-practica-judiciara-sub-aspectul-obligarii-formelor-de-exercitare-la-plata-taxelor-anuale-profesionale.

Sursa informației


Consiliul de Mediere. Recuperarea debitelor reprezentând taxe anuale profesionale restante

Potrivit comunicatului din data de 15 noiembrie 2017, Consiliul de Mediere are obligația de a efectua toate diligențele cerute de lege în vederea recuperării debitelor restante.

Astfel, până la acest moment, recuperarea debitelor reprezentând taxe anuale profesionale restante s-a realizat în proporție de 28%.

Totodată – în vederea creșterii gradului de recuperare a debitelor – au fost demarate acțiuni judiciare împotriva restanțierilor care nu au înțeles să-și îndeplinească obligația profesională a achitării taxei anuale, Departamentul juridic al Consiliului de Mediere promovând un număr de 213 acțiuni având ca obiect „pretenții”.

De asemenea, Consiliul de Mediere dorește să reamintească faptul că – în conformitate cu Hotărârea Nr. 30/O/08.08.2016 – mediatorii care înregistrează debite restante, împotriva cărora există o hotărâre judecătorească de obligare la plata taxei (pronunțată chiar și în primă instanță) și care nu înțeleg să-și îndeplinească obligația de plată, sunt pasibili de sancțiunea suspendării din profesia de mediator, iar debitele datorate vor face obiectul procedurii executării silite.

Consiliul de Mediere mulțumește mediatorilor care au înțeles necesitatea îndeplinirii obligației profesionale a achitării taxei anuale, încurajând, totodată, și pe cei care înregistrează restanțe să-și execute obligația profesională la timp, în acest mod arătând respect pentru profesie.

Se pot regăsi câteva dintre hotărârile judecătorești pronunțate în vederea obligării mediatorilor la plata taxelor anuale profesionale restante – datorate către Consiliul de Mediere – accesând următorul link: http://www.cmediere.ro/page/1821/exemple-de-practica-judiciara-sub-aspectul-obligarii-formelor-de-exercitare-la-plata-taxelor-anuale-profesionale.

Sursa informației

[UPDATE: Demararea procedurii de emitere a facturilor aferente taxei profesionale pe anul 2018] Consiliul de Mediere. Recuperarea debitelor reprezentând taxe anuale profesionale restante was last modified: octombrie 29th, 2018 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter