Transmisie Live [CUM A FOST] [UPDATE: Acreditare INPPA] Conferințele Online UpDate Work: Măsurile de protecție a salariaților în contextul crizei economice

2630       0

[CUM A FOST] [UPDATE: Acreditare INPPA] Conferințele Online UpDate Work: Măsurile de protecție a salariaților în contextul crizei economice 📅 30 aprilie 2020 București [CUM A FOST] [UPDATE: Acreditare INPPA] Conferințele Online UpDate Work: Măsurile de protecție a salariaților în contextul crizei economice

Data 30 aprilie 2020
Locația

Acreditare INPPA

„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare I.N.P.P.A.”.

Conferința organizată în data de 30.04.2020, având ca temă „Măsurile de protecție a salariaților în contextul crizei economice”, a concluzionat seria UpDate Work, serie de cinci conferințe organizate de Universul Juridic în parteneriat cu MCP Cabinet Avocați (fondat în anul 2008 de avocat Marius-Cătălin Preduț).

În cadrul primelor conferințe s-a avut în vedere lămurirea impactului carantinei și forței majore asupra raporturilor de muncă, ajungându-se la concluzia că situația carantinei trebuie analizată pe durată determinată, respectiv pe durata stării de urgență. În ceea ce privește însă forța majoră, s-a argumentat faptul că efectele acesteia se vor resimți pe un termen mai lung și că, prin ea însăși, nu poate constitui unicul motiv pentru modificarea sau încetarea unilaterală a contractelor individuale de muncă, ci reprezintă un context în care angajatorii, împreună cu salariații, au posibilitatea modificării, adaptării și reorganizării raporturilor de muncă. De asemenea, s-a arătat faptul că distanțarea impusă prin actele normative a generat un context pentru digitalizarea raporturilor de muncă. Astfel, au fost puse în discuție, analizate și dezbătute o serie de soluții în ceea ce privește adaptarea raporturilor de muncă la industria 4.0.

Cu toate acestea, s-a concluzionat asupra faptului că, dacă prin această reorganizare nu se reușește adaptarea politicilor organizaționale ale angajatorilor și adaptarea contractelor individuale de muncă la noile realități economice și sociale, punctul terminus al reorganizării angajatorilor va fi, ca un ultim resort, desființarea posturilor ocupate de salariați.

Această ultimă conferință din seria UpDate Work a avut în vedere protecția salariaților, atât în interiorul contractelor individuale de muncă, precum și protecția ulterioară de care ar beneficia aceștia după o eventuală încetare a acestor contracte.

Astfel, s-a pus în discuție faptul că, dacă în afara contractului individual de muncă riscul este preluat de către stat prin acordarea de către autorități a diferite ajutoare financiare sau de altă natură, în ceea ce privește protecția salariaților în interiorul contractului individual de muncă, actualul cadru legislativ este insuficient pentru asigurarea unei protecții reale, efective, a salariaților.

În ceea ce privește protecția salariaților în interiorul contractelor individuale de muncă, au fost puse în discuție măsura șomajului tehnic, soluțiile adoptate în perioada stării de urgență în sensul acordării unor zile libere plătite pentru supravegherea copilului în vârstă de până la 12 ani pe perioada închiderii școlilor, precum și măsurile referitoare la acordarea sau prelungirea perioadei de acordare a concediului pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție pe perioada stării de urgență.

În vederea acordării de către stat a unei protecții reale, efective și pe termen lung, s-au aprofundat beneficiile soluției sistemului short-time working. Acest sistem de protecție socială presupune ca, în situația în care angajatorul se confruntă cu o reducere a activității, acesta să aibă posibilitatea reducerii proporționale a timpului de lucru și remunerației acordate salariatului, urmând ca diferența până la nivelul salariului stabilit prin contractul individual de muncă să fie compensată de către stat.

Astfel, s-ar permite realizarea unei diferențieri între eventualitatea în care angajatorul este pus în situația încetării temporare a activități și situația reducerii activității acestuia. Această flexibilitate ar fi de natură a oferi o protecție socială adaptată realităților de la un anumit moment, conducând astfel la salvarea locurilor de muncă. Importanța acestei salvgardări a relațiilor contractuale a fost subliniată în cadrul conferinței, arătându-se faptul că cea mai eficace măsură de protecție de care poate beneficia un salariat este însuși contractul individual de muncă.

Totodată, a fost pusă în discuție și situația în care încercările de flexibilizare și adaptare a angajatorilor ar eșua, conducând la măsuri de restructurare. Astfel, în ceea ce privește măsurile de protecție a salariaților în eventualitatea restructurării locurilor de muncă ocupate, au fost avute în vedere atât protecția oferită prin lege salariaților în situația concedierilor colective, cât și șomajul și fondul de garantare a creanțelor salariale ca instituții menite să atenueze efectele pierderii locului de muncă de către fostul salariat.

În ceea ce privește măsurile de protecție în cadrul concedierilor colective, s-a pus accentul pe componenta de formare și reconversie profesională a salariaților, arătându-se faptul că aceasta se poate face cu sprijinul angajatorului, chiar în cadrul aceleiași companii. Așadar, momentul demarării unor negocieri în sensul unor concedieri colective nu trebuie privit ca tardiv pentru inițierea unei reorganizări în sensul redistribuirii resursei umane.

Importanța unei formări profesionale reale și efective s-a subliniat și în ceea ce privește instituția șomajului, arătându-se că aceasta nu ar trebui privită ca pe o formă de ajutor social, ci ca o componentă în reformarea profesională și reinserția pe piața muncii a salariaților.

În încheierea acestei serii de conferințe s-a constatat caracterul aparte al contextului socio-economic generat de pandemia CoVID-19, care a produs o serie de efecte juridice în baza cărora, pe parcursul celor cinci conferințe, s-au formulat observații, analize, constatări și s-au propus soluții.

Astfel, s-a relevat faptul că distanțarea reală, efectivă, fizică, de lungă durată, produsă între cele două părți ale contractului individual de muncă a survenit ca efect al pandemiei CoVID-19 și a fost facilitată de mijloacele tehnologice și comunicaționale disponibile în prezent. S-a concluzionat că un alt efect, indirect, al prezentului cadru economico-social este acela al digitalizării raporturilor de muncă. Așadar, s-a subliniat faptul că această nouă revoluție industrială nu trebuie privită în sensul unei autodistrugeri a pieței, ci al unei adaptări a acesteia, adaptare ce poate avea loc doar în contextul consensualismului și al unei flexibilități, atât din partea angajatorilor, cât și din partea salariaților.

Concluzionând, s-a arătat că anul 2020 va trebui privit ca un an al discuțiilor, un an de reflexii asupra tuturor aspectelor care să contureze noi modalități de desfășurare a raporturilor de muncă, prin dezvoltarea unor noi proceduri de lucru și de relaționare, până la momentul la care sarcina acestei adaptări va fi preluată de legislativ, deoarece nu se poate concepe o funcționalitate a unor raporturi de muncă desfășurate sub egida unor norme și reguli concepute în urmă cu aproape două decenii.

 

Speakerii invitați au fost:

Marius-Cătălin Preduț, avocat, membru al Baroului București, este fondatorul și coordonatorul MCP Cabinet avocați (www.mcp-avocati.ro), specializat, încă de la înființare, în domeniul relațiilor de muncă și comerciale, precum și, ulterior, în domeniul protecției datelor personale, a drepturilor de autor și a vieții private.

Cătălina Bordianu Calangiu – Avocat Fondator Bordianu & Asociații

Ioana Fecioru Gogălniceanu – Avocat Partener Bordianu & Asociații

Irina-Maria Diculescu – Avocat MCP Cabinet Avocați

 

Toate aceste Conferințe au fost organizate de Universul Juridic în parteneriat cu MCP Cabinet avocați (fondator avocat Marius-Cătălin Preduț, autor al Codului muncii comentat și speaker în cadrul tuturor conferințelor).


Editura Universul Juridic în parteneriat cu MCP Cabinet avocați (fondator Avocat Marius-Cătălin Preduț) organizează joi, 30 aprilie, începând cu ora 12:00, cea de-a cincea conferință din seria: Conferințele Online UpDate Work: Măsurile de protecție a salariaților în contextul crizei economice.

 

Speakerii invitați sunt:

Marius-Cătălin Preduț, Avocat fondator „MCP Cabinet avocați”, Autor Codul muncii comentat

Cătălina Bordianu Calangiu, Avocat Fondator Bordianu & Asociații

Ioana Fecioru Gogălniceanu, Avocat Partener Bordianu & Asociații

Irina Maria Diculescu, Avocat Partener „MCP Cabinet avocați”

 

Temele abordate vor fi:

– Reglementare;
– Cazuri;
– Procedură de solicitare și acordare.

 

Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.

Comandă cartea „Codul muncii – comentat. Ediția a II-a, completată și revizuită, Autor: Marius-Cătălin Preduț”

Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai sucurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se face doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro






 


Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 

 

* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

 

[CUM A FOST] [UPDATE: Acreditare INPPA] Conferințele Online UpDate Work: Măsurile de protecție a salariaților în contextul crizei economice was last modified: mai 5th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: