Conferință [CUM A FOST] Conferința „Reindustrializarea României - Provocări și oportunități”

2145       0

[CUM A FOST] Conferința „Reindustrializarea României – Provocări și oportunități” 📅 16 octombrie 2019 București [CUM A FOST] Conferința „Reindustrializarea României – Provocări și oportunități”

Data 16 octombrie 2019
Locația Sala Ștefan Cerkez, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București

Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București au organizat pe data de 16 octombrie 2019 cea de-a treia ediție a conferinței ”Reindustrializarea României – provocări și oportunități”. Evenimentul s-a desfășurat în sala Ștefan Cerkez de la etajul 2 a Palatului Camerei de Comerț și Industrie București din str. Ion Ghica, nr. 4, sector 3.

 

Partenerii care au făcut posibilă organizarea evenimentului au fost Agenția de Dezvoltare Locală Oradea și firma de consultanță REI Finance Consulting, specializată în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții cu fonduri europene nerambursabile, cât și pe scheme de ajutor de stat.

 

Într-o etapă în care se vorbește tot mai aplicat despre tehnologii emergente, despre roboți, inteligență artificială, realitate augmentată, machine learning, blockchain și Internet of Things, conceptul de reindustrializare poate suna cu unul revolut, depășit și anacronic. Seria de evenimente marca Universul Juridic sub titlul ”Reindustrializarea României – provocări și oportunități” a continuat în încercarea de a enumera și explora șansele și căile de redresare a industriei autohtone într-o manieră nouă și modernă, menită să ajute economia României să-și amelioreze indicatorii de performanță.

 

De vreme ce reindustrializarea este o temă care lipsește la modul cronic de pe agenda de priorități a guvernelor din ultimii ani, România fiind de două ori mai ineficientă material decât media europeană atunci când produce un euro PIB, s-a discutat despre acest posibil proiect în lumina megatendințelor viitorului și ale resurselor de capitalul uman și tehnologic de care dispunem.

 

Lectorii invitați au arătat că suntem țara cu cea mai modestă economie inovatoare din Europa și cu cea mai mică rată de inovare, cu probleme care țin de lipsa reformelor structurale, management deficitar și lipsă acută de forță de muncă.

 

Cu toate acestea, există administrații locale care pot constitui exemple de centre care captează investiții domestice și străine semnificative, cu rezultate impresionante la nivel de comunitate.

 

Alina Silaghi, Director General în cadrul  Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), a vorbit asistenței despre parcurile industriale din capitala regiunii Bihor, unde au fost făcuți pași hotărâtori pentru dezvoltarea  de ansamblu a municipiului de pe Criș.  Oaspetele a oferit detalii despre cele patru parcuri industriale din oraș, în suprafață totală de 235 ha, de cele 95 de companii rezidente și despre totalul fondurilor private atrase în aceste parcuri industriale, în valoare de 375 mil. euro.  ”Peste 610 mil. euro au fost atrase de Muncipiul Oradea în proiecte cu finanțare europeană”, a arătat oficialul ADLO.

 

Roxana Mircea, Managing Partner al REI Finance Advisors, firmă cu 11 ani de experiență în domeniu, cunoscută ca reputat consilier și consultant pe piața locală, s-a referit în detaliu la posibilitatea finanțărilor nerambursabile pentru industrie prin scheme de ajutor de stat și fonduri europene. Au fost prezentate bugetele și criteriile de selecție în vigoare pentru fiecare dintre schemele de ajutor de stat și fiecare axă de finanțare prin fonduri europene.

 

Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), a abordat un subiect incitant: „Industria classical vs industria 4.0”.  ”Se fac afirmații diverse prin care faptul că inteligența artificială va cuceri lumea. Cu toate acestea, Uniunea Europeană vorbește despre dezvoltarea industriei siderurgice. Deocamdată, suntem în epoca oțelului, deci armele, și alte de genul acesta sunt făcute din oțel, la fel și construcțiile ridicate în București pe structuri metalice. Cum vă imaginați politica Ungariei, când compania Mol a dat 1,2 miliarde de euro pentru construcția unui combinat petrochimic?” – s-a întrebat retoric președintele PIAROM.

 

Valentin Achim, consultant, al Departamentului Industrial din cadrul JLL România, a vorbit despre ”motoarele de creștere ale pieței industriale și logistice din România”. Potrivit acestuia, volumul spațiilor industriale și logistice închiriate în prima jumătate a anului a totalizat 240.700 de metri pătrați, mai mult decât dublul nivelului înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, de aproximativ 100.800 de metri pătrați.

Bucureștiul a atras cea mai mare parte din cererea de spații industriale și logistice din țară, respectiv 43% (aproximativ 103.600 metri pătrați), acesta fiind urmat de Slatina (62.000 metri pătrați), Oradea (34.000 metri pătrați) și Timișoara, cu aproape 22.300 de metri pătrați tranzacționați. De remarcat faptul că în primul semestru, peste jumătate din cerere (121.600 metri pătrați) a venit din partea companiilor de producție, majoritatea din domeniul automotive.

 

Petrișor Gabriel Peiu, coordonatorul Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN)  a intervenit cu o prezentare apreciată de asistență, intitulată „Reindustrializarea – un proiect pentru 2020 realizat după planurile din 1980”.

 

Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat,  a fost invitatul special al evenimentului, domnia sa fiind o prezență constantă a seriei de evenimente Universul Juridic cu această temă. Oficialul guvernamental a trecut în revistă propunerile și realizările proprii  și ale Ministerului de resort în toată această perioadă, exprimându-și încrederea că reindustrializarea României este un proiect fezabil, care merită concentrare, investiții și încredere.

 


 

Camera de Comerț și Industrie București și Editura Universul Juridic organizează „Reindustrializarea României – Provocări și oportunități”, ediția a III-a, la data de 16 octombrie 2019.

Evenimentul va avea loc la Sala Ștefan Cerkez, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Prezentare

Volumul spațiilor industriale și logistice închiriate în prima jumătate a anului a totalizat 240.700 de metri pătrați, mai mult decât dublul nivelului înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, de aproximativ 100.800 de metri pătrați.

Bucureștiul a atras cea mai mare parte din cererea de spații industriale și logistice din țară, respectiv 43% (aproximativ 103.600 metri pătrați), acesta fiind urmat de Slatina (62.000 metri pătrați), Oradea (34.000 metri pătrați) și Timișoara, cu aproape 22.300 de metri pătrați tranzacționați.

De remarcat faptul că în primul semestru, peste jumătate din cerere (121.600 metri pătrați) a venit din partea companiilor de producție, majoritatea din domeniul automotive.

Conferința cu tema REINDUSTRIALIZAREA ROMÂNIEI – PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI își propune să prezinte modele de succes în procesul de reindustrializare și să fie un integrator de propuneri / sugestii / soluții privind consolidarea acestui proces.

 

 

Teme de discuție (lista este deschisă):

1. Ce tip de industrie va caracteriza economia României în viitor?

2. Cum încurajăm companiile locale și multinaționale să producă în țară o serie de echipamente pe care le importăm în prezent?

3. Parcuri industriale de succes

4. Rolul administrațiilor locale și a administrației centrale în stimularea atragerii de investitori / producători în parcurile in.dustriale

5. Sprijinirea parteneriatelor public-private în ceea ce privește cercetarea științifică în domeniul industrial

6. Sprijinirea și încurajarea parteneriatelor dintre instituțiile publice de învățământ și angajatorii privați, în scopul angajării absolvenților acestora

7. Finanțarea procesului de reindustrializare

 

Propuneri Vorbitori:

Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat  (confirmat)

Angel Gheorghiu, Subsecretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (confirmat)

Alina Silaghi, Director General, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea – „Parcuri industriale – transformări și oportunități pentru viitor”

Cristian Pârvan, Președinte, Patronatul investitorilor Autohtoni (PIAROM) – „Industria classical vs industria 4.0”

Roxana Mircea, Managing Partner, REI Finance Advisors – „Finanțări nerambursabile pentru industrie”

Valentin Achim, Consultant, Industrial Department, JLL România – „Motoarele de creștere ale pieței industriale și logistice din România”

Petrișor Gabriel Peiu, Coordonatorul Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) – „Reindustrializarea- un proiect pentru 2020 realizat după planurile din 1980”

 

Audiența:

Directori generali de companii românești și multinaționale; reprezentanți ai camerelor de comerț bilaterale și ai consulatelor economice; administratori / manageri ai parcurilor industriale; reprezentanți ai consiliilor județene și ai consiliilor locale care sunt acționari în parcurile industriale din regiunile lor; consultanți fiscali; avocați; experți în fonduri europene și în ajutoare de stat; asociații patronale și profesionale; mass-media.

Agenda:

15,00-15,30: Înregistrarea participanților

15,30-18,30: Prezentări și dezbateri

 

Taxa de participare este de 300 de lei + TVA și include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la prânz;

– Documentatia oficială a evenimentului și acces la prezentările speakerilor;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni.

 






* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin trei zile înaintea evenimentului. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

 

Contact:

Roxana Biga, Project Manager; 0743.292.252, roxana.biga@universuljuridic.ro

Mircea Fica, Editor, 0732.903.216, mircea.fica@universuljuridic.ro

Cristian Pavel, Director Dezvoltare, 0744.656.568, cristian.pavel@universuljuridic.ro


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

 

[CUM A FOST] Conferința „Reindustrializarea României – Provocări și oportunități” was last modified: octombrie 18th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: