Conferință [CUM A FOST] Conferința Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a V-a

2353       0

[CUM A FOST] Conferința Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a V-a 📅 19 iunie 2019 București [CUM A FOST] Conferința Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a V-a

Data 19 iunie 2019
Locația Sala Antonescu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Taxa 300 lei

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței. Dar și invers!

Universul Juridic a organizat pe 19 iunie 2019 cea de-a V-a ediție a conferinței cu tema MEDIUL DE AFACERI SUB LUPA CONSILIULUI CONCURENȚEI. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Antonescu a Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Conferința a putut fi organizată cu sprijinul unor parteneri prestigioși: Casele de Avocatură PeliPartners, DLA Piper și Botezatu și Asociații, precum și compania Wolters Kluwer Romania.

Pe lângă reprezentarea la cel mai înalt nivel a autorității de Concurență (Bogdan Chirițoiu – Președinte,  Daniela Bădilă – Director General și Cristina Butacu – Director Juridic), asistența a fost captivată și de intervențiile percutante și pertinente ale specialiștilor în Dreptul Concurenței invitați ca lectori în eveniment.

La sfârșitul anului 2018, Consiliul Concurenței avea în derulare 37 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței, cu una mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. 21 dintre investigațiile în desfășurare la 31 decembrie 2018 vizau înțelegeri de tip cartel, iar 11 aveau ca obiect abuzul de poziție dominantă.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a subliniat faptul că autoritatea de profil desfășoară permanent o activitate de prevenție a mediului de afaceri, având multe acțiuni de educare a companiilor, a autorităților locale și centrale, dar și a presei.

Președintele Chirițoiu s-a exprimat în premieră și asupra controversei legate de activitatea firmelor de ridesharing (Uber, Taxify, Clever etc.) pe piața locală. „Este în interesul public să avem o economie deschisă către inovare. Trebuie să permitem acestor acțiuni să se desfășoare în România pentru că sunt benefice pentru consumatorul român”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

De asemenea, președintele Consiliului Concurenței a mai adăugat că permiterea funcționării firmelor de ridesharing pe piața românească ne îmbunătățește imaginea noastră în străinătate întrucât „demonstrăm că susținem dezvoltarea sectorului IT la noi în țară”.

La rândul său, Daniela Bădilă, Directorul General al Consiliului Concurenței a precizat că în toamnă vom avea Monitorul Prețurilor la nivel național. Scopurile platformei Monitorul Prețurilor sunt de a informa consumatorul în privința evoluției prețurilor si de a sprijini reglarea pieței prin stimularea liberei concurențe.

Tot în toamnă, Consiliul Concurenței urmează să anunțe rezultatele investigațiilor sectoriale din piața de leasing, piața farmaceutică și din sectorul de construcții a drumurilor.

Carmen Peli, Partener & Head of Competition PeliPartners s-a referit în intervenția sa la concurența în mediul online, dând exemple concrete câteva cazuri notorii la nivel global, dar enumerând și provocările/riscurile pe care le au în față cei prezenți cu afacerile lor în mediul virtual.

Gabriel Ungureanu, directorul executiv al Wolters Kluwer România, a prezentat în premieră pentru piața locală cea mai vastă bibliotecă juridică în format electronic din România, Sintact.ro, o realizare comună a Wolters Kluwer și Universul Juridic.

În cea de-a doua parte a evenimentului, reprezentantele firmei DLA Piper, Livia Zamfiropol, și Alina Lăcătuș, avocate partner, s-au referit pe larg la tendințele și perspectivele pieței românești în contextul raportului pe 2018 al Consiliului Concurenței, făcând un excurs atotcuprinzător al activității autorității naționale în domeniu.

O vie dispută a fost generată de prezentarea directorului juridic al E.ON România, Mihai George Popa, care s-a referit la cooperarea în scopul protejării și promovării concurenței prin conformarea cu legislația aplicabilă și susținerea educării în acest domeniu.

Nu în ultimul rând, Ștefan Botezatu, Managing Partner al societății Botezatu și Asociații, a punctat cu rigurozitate unele apecte privind exercitarea dreptului la apărare în cursul investigațiilor de profil. „Următorul eveniment ar trebui denumit invers: Consiliul Concurenței sub lupa mediului de afaceri!”, a recomandat cu tâlc Ștefan Botezatu.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 


Miercuri, 19 iunie 2019, Editura Universul Juridic organizează Conferința Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a V-a.

Conferința va avea loc la Sala Antonescu a Facultății de Drept, Universitatea din București, începând cu ora 09.30.

Parteneri:

PeliPartners

DLA Piper

Botezatu și Asociații

Wolters Kluwer Romania

 

Prezentare

Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente principale: una preventivă, de monitorizare a piețelor și supraveghere a actorilor de pe aceste piețe și una corectivă, menită să restabilească și să asigure dezvoltarea unui mediu concurențial normal.

Astfel, misiunea autorității române de concurență poate fi definită sintetic ca fiind aceea de a proteja și de a stimula concurența pe piața românească în vederea dezvoltării unui mediu concurențial normal, pentru ca, în final, să se asigure o promovare cât mai bună a intereselor consumatorilor.

Consiliul Concurenței încurajează întreprinderile să își dezvolte programe eficiente de conformare cu regulile de concurență, pentru a preveni participarea la încălcări ale legii care ar expune întreprinderile sancțiunilor pecuniare ori de altă natură sau unor prejudicii de imagine.

Prevenirea practicilor anticoncurențiale este mult mai eficientă decât investigarea și sancționarea încălcărilor. Este de așteptat ca prin asumarea unor politici clare, ferme și eficiente, întreprinderile – indiferent de dimensiune, obiect de activitate, prezență geografică – să manifeste un interes direct de a se proteja împotriva vulnerabilităților și amenințărilor ce generează riscuri de încălcălcare ale normelor de concurență.

Consiliul Concurenței rămâne una dintre cele mai puternice autorități, cu o experiență bogată și un renume format, în special, prin sancțiunile mari aplicate în ultima perioadă. Anul 2018 a fost unul cu un potențial foarte mare din perspectiva sancțiunilor cumulate, fiind al doilea în topul amenzilor. În 2018, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 435.194.856 lei (93 milioane euro), cu 253,5% mai mult decât în anul anterior.

Consiliul Concurenței a avut anul trecut calitate procesuală în 237 dosare privind concurența, față de 189 în 2017. Procentul hotărârilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, favorabile Autorității de Concurență este 94%, în creștere cu 4,4% față de anul anterior. Anul trecut, Curtea de Apel București a menținut 94% din valoarea totală a amenzilor contestate.

În cea de-a cincea ediție a conferinței cu tema MEDIUL DE AFACERI SUB LUPA CONSILIULUI CONCURENȚEI, vom dezbate probleme importante pentru companii, instituții de stat, asociații patronale și profesionale. Evenimentul va fi unul interactiv, urmând să fie prezentare mai multe studii de caz.

 

Teme de discuție

Concurența în mediul online;

Concurența neloială – practică judiciară recentă, studii de caz, concurența neloială ca problemă a IMM-urilor;

Noutăți legislative în materia concurenței – legislația națională (proiectul de modificare a legii), legislația unională (directive) etc.;

Politica de discount în retail (e.g. Black Friday) – intre mit, legalitate și ilicit;

Procedurile de inspecție și investigare informatică folosite de Consiliul Concurenței;

Spețe recente din dreptul comunitar cu un impact deosebit;

Conformarea cu legislația concurenței;

Acțiunile în despăgubire pentru încălcări ale legislației concurenței;

Tendințe privind operațiunile de concentrare economică;

Componenta penală a dreptului concurenței;

Abuzul de poziție dominantă și modalitățile în care acesta operează;

Avantajele politicii de clemență;

 

Audiență: Directori juridici din companii românești și multinaționale din următoarele sectoare economice: Telecom, Energie, Farma, Automotive, Financiar-Bancar, Transporturi, Construcții, FMCG; Publicitate;  Directori Corporate Affairs și Directori Compliance; Avocați specializați în Dreptul Concurenței; Reprezentanți ai băncilor, societăților de asigurări, firmelor de leasing, fondurilor de investiții etc.; Reprezentanți/directori juridici ai companiilor și instituțiilor de stat; Reprezentanți asociații profesii liberale; Reprezentanți autorități de reglementare; Mass Media.

 

Agenda:

09,00-09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09,30-11,30: Sesiunea I

Bogdan Chirițoiu, Președinte, Consiliul Concurenței

Daniela Bădilă, Director General, Consiliul Concurenței

Carmen Peli, Partener & Head of Competition PeliPartners: „Concurența în mediul online”

Gabriel Ungureanu, Executive Director Wolters Kluwer Romania

11,15-11,30Biblioteca Universul Juridic disponibilă în Sintact.ro. Lansarea celei mai vaste biblioteci juridice în format electronic

11,30-12,00: Business networking coffee break

12,00-14,00: Sesiunea a II-a

Ștefan Botezatu, Managing Partner, Botezatu și Asociații: „Apecte privind exercitarea dreptului la apărare în cursul investigațiilor”

Mihai George Popa, Director Juridic, E.ON România: „Cooperarea în scopul protejării și promovării concurenței prin conformarea cu legislația aplicabilă și susținerea educării în acest domeniu”

Livia Zamfiropol, Avocat Partener, DLA Piper și Alina Lăcătuș, Avocat Partner, DLA Piper: „Tendințe și perspective”

14,00-15,00: Business lunch &  networking

 

Taxa de participare este 300 de lei (TVA inclus) și oferă accesul general la conferință, documentație, prezentări, pauzele de cafea și prânzul de lucru.

* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin cinci zile înaintea evenimentului. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

 

Contact:

Mircea Fica, Editor, 0732 903 216, mircea.fica@universuljuridic.ro

Cristian Pavel, Director Dezvoltare, 0744656568, cristian.pavel@universuljuridic.ro

Roxana Biga, Project Manager; 0736.366.192, roxana.biga@universuljuridic.ro

 

 

 

*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

[CUM A FOST] Conferința Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a V-a was last modified: august 19th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: