[Cum a fost – deschiderea lucrărilor] Conferința internațională „Perspective ale dreptului afacerilor în mileniul al treilea”

24 nov. 2015
Vizualizari: 3075

În data de 20 noiembrie Departamentul de Drept al Academiei de Studii Economice din București împreună cu Societatea de Științe Juridice și Administrative au organizat cea de-a a cincea ediție a Conferinței internaționale „Perspective ale dreptului afacerilor în mileniul al treilea”.

Au participat prof. univ. Camelia Stoica, prof. univ. Nicolae Istudor, prof. univ. Smaranda Angheni, jud. Rodica Aida Popa, Bazil Oglindă, avocat și arbitru și Andrei Cristea, directorul Lion House.

Vă prezentăm citate din cuvântările de deschidere ale domniilor lor.

Moderatorul conferinței, prof. Camelia Stoica:

 

„Astăzi, în globalizare, nu se mai poate să ne separăm și să trăim în caste diferite în care să avem economiștii sau juriștii”.

„În sală sunt și foarte mulți viitori economiști, sunt studenții noștri. Ei cred că realizează că fără drept nu se poate, ei cred că realizează că în viitorul lor foarte apropiat se vor ciocni de noțiunile de drept și eu îi sfătuiesc «deschideți afaceri, încercați să fiți constructivi, încercați să fiți competitivi»!”.

Prof. univ. Smaranda Angheni:

„Dreptul afacerilor este o materie pluridisciplinară sau interdisciplinară, care presupune instituții și norme juridice, atât de drept public, cât și de drept privat, instituții care au legătură cu afacerile”.

Termenul de afacere, ne spune doamna profesor, este foarte frumos explicat de Y. Guyon în lucrarea sa Droit des affaires: dreptul afacerilor, în sens larg, este viața unei întreprinderi din momentul înființării până în momentul desființării ei, iar în sens restrâns, afacere înseamnă orice tranzacție, orice acord în care se investește o sumă de bani, în care fiecare urmărește realizarea unui beneficiu sau a unui profit.

„Mă bucur că dreptul afacerilor s-a dezvoltat în Academia de Studii Economice”.

Doamna decan consideră că locul cel mai potrivit pentru a se preda și a se dezvolta această materie pluridisciplinară este Academia de Studii Economice.

„Niciodată n-o să plecați dintr-o facultate cu un bagaj complet de cunoștințe. Noi ce facem e doar să vă orientăm să știți unde să căutați și, mai cu seamă, ce să căutați în momentul în care veți avea nevoie de drept în activitatea pe care o veți desfășura.

Logica juridică, această perspicacitate în a înțelege, în a interpreta și a aplica normele juridice, acestea căutăm să vi le transmitem de la catedră. Și mai încercăm să vă transmitem ceva. Dragoste și pasiune. Când faci un lucru cu pasiune, este imposibil să nu-ți iasă bine”.

Jud. Aida Popa:

„Din perspectiva dreptului afacerilor în mileniul III, judecătorii, procurorii, avocații au nevoie de specialiști, iar aceștia sunteți dumneavoastră, care veniți din lumina cunoștințelor și umanitate dvs. să ne înnobilați pe noi, cei care ne străduim să facem acte de dreptate.

Cum?

Prin expertize multidisciplinare deosebit de aprofundate, de specializate, și cred că, cu ajutorul dvs., putem realiza această echipă atât de necesară societății actuale”.

„Cred că cel mai necesar și mai important lucru în acest moment este nevoia de standarde”.

„Doresc să vă provoc la cunoaștere, dragi parteneri de dialog interprofesional, și să fiți mereu în ceea ce se numește noutate, dar și tradiție. Fără tradiție nu putem aprecia și ne bucura de modernitate. Fără modernitate, nu putem să evaluăm ceea ce înseamnă tradiția. Fără tradiție și modernitate nu cred că am putea stabili coordonatele viitorului, care vor fi digitalizate, online, dar nu în totalitate, pentru că tocmai umanitatea va rămâne ceea ce se numește matricea noastră universală planetară”.

Bazil Oglindă, avocat și arbitru:

„Vom încerca să răspundem la întrebarea dacă arbitrajul este o opțiune la justiția statală și în ce măsură și când este acesta o opțiune”.

Opinia domniei sale este că astăzi, în România, există câteva motive esențiale pentru care arbitrajul prezintă avantaje incontestabile.

„Încrederea. Primul avantaj este legat de posibilitatea de a-ți alege arbitrul, de a-ți alege practic judecătorul.

Arbitrii în general sunt profesioniști specializați și au șansa, spre deosebire de judecătorul de drept comun, să acorde timp acelui dosar.

Un alt mare avantaj este legat de costuri, respectiv timp și bani.

Teoria spune că în 6 luni se soluționează un litigiu arbitrat. Aș fi neonest cu dvs. dacă v-aș spune ca toate litigiile se soluționează în 6 luni. Sunt litigii care durează și trei ani.

Principala cauză care întârzie soluționarea litigiilor, și în fața instanțelor de drept comun, și în fața curților de arbitraj, este legată de expertiză. Dacă avem o probă complexă, cu expertiză, dosarul poate să dureze trei ani”.

„După o judecată care, în condiții normale, dacă nu sunt probe complexe, durează până la 6 luni, se obține o hotărâre, partea care a câștigat procesul o poate pune în executare, iar acea hotărâre ar putea fi atacată cu acțiune în anulare, însă o astfel de hotărâre are o forță juridică superioară unei hotărâri pronunțate în procedura de drept comun de către o curte de apel”.

Andrei Cristea, directorul Lion House:

Acesta a împărtășit auditoriului cum se vede avocatura din zona de business.

„Big Ben-ul dă ora exactă în ceea ce înseamnă avocatura de business”.

Ce înseamnă avocatura de business în Anglia?

„În acest moment englezii au un mare proiect ce se numește «City of Justice». Fostul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, dorea să implementeze, luând practic acest proiect din Londra, și în București.

«City of Justice» este un oraș care să înglobeze tot ce înseamnă instituții de utilitate publică din aparatul de justiție, care costă undeva la 24 de milioane de lire sterline și pentru care banii s-au strâns din fonduri private și din donații private ale marilor companii de avocatură.

Banii s-au strâns în 16 zile. Asta înseamnă puterea avocaturii de business din Marea Britanie”.

Domnul Cristea și-a încheiat cuvântarea printr-o parabolă pe care a primit-o și el la rându-i de la Michael Chambers, deținătorul Chambers & Parteners:

„Când băiețelul fiicei sale a ajuns la o vârstă la care să înceapă să perceapă corect lumea înconjurătoare, la 4-5 ani, fiica i-a spus: «Bunicule, ești o personalitate, du-te și învață copilul, petrece timp cu el, spune-i povești de viață», iar răspunsul a fost: «Eu nu știu ce să-i spun unui copil de 5 ani, eu sunt un om care iubește vânătoarea, care iubește whisky-ul, eu nu pot să-i spun lucrurile astea unui copil de 5 ani».

Și atunci l-a luat într-o zi pe genunchi și i-a spus «uite nepoate cum stau lucrurile, cum e cu viața, și cât de important e să fi bine cu tine însuți, ș.a.m.d. În fiecare dintre noi sălășluiesc doi lupi. Un lup al binelui, al dreptății, al adevărului și al justiției și un lup la fel de puternic, dacă nu uneori mai puternic, al injustiției, al răului și al vanității» și nepotul a întrebat, «bine, și care dintre ei câsțigă? »

Și atunci Michael Chambers i-a spus «Cel pe care îl hrănești, dragul meu»”.


Vineri, 20 noiembrie 2015

Academia de Studii Economice din București

Departamentul de Drept al Academiei de Studii Economice din București

Societatea de Științe Juridice și Administrative

Departamentul de Drept al Academiei de Studii Economice din București împreună cu Societatea de Științe Juridice și Administrative organizează în ziua de 20 noiembrie 2015 a cincea ediție  a Conferinței internaționale „Perspective ale dreptului afacerilor în mileniul al treilea”.

Secțiuni

               I. Drept public: Tematica orientativă
               II. Drept privat: Tematica orientativă
               III. Dreptul Uniunii Europene. Drept internațional. Tematica orientativă

INVITATIE DE PARTICIPARE

Conferința este o platformă de dezbateri juridice care examinează dezvoltările recente și perspectivele de evoluție ale mediului internațional de afaceri. Conferința își deschide porțile către persoane provenind din diferite țări, din mediul universitar juridic și din rândul practicienilor dreptului, încurajând susținerea atât a lucrărilor de interes internațional având ca obiect dreptul comparat, dreptul Uniunii Europene, dreptul comerțului internațional, dreptul public internațional, cât și a lucrărilor care să reliefeze particularitățile dreptului național.

Vineri, 20 noiembrie, 2015

 09:00-10:00

Registration – Aula Magna hall, ASE main building –  Ion N. Angelescu, 2-10 „Caderea Bastiliei” Street

Exhibition of book sales (Hamangiu, Wolters Kluwer, C.H. Beck and ASE Publishers) – Aula Magna hall

 10:00-12:00

Opening of the Conference – Aula Magna

Keynote speakers:
– professor Pavel Năstase, Rector of the Bucharest University  of Economic Studies
 – professor Smaranda Angheni, Rector of the „Titu Maiorescu” University, Bucharest
 – professor Verginia Vedinaș, University of Bucharest, Faculty of Law
  Rodica Aida Popa, PhD, Judge at the High Court of Cassation and Justice
 – lawyer Gheorghe Florea, PhD, President of the National Association of Romanian Bars
 – lecturer Bazil Oglindă, member of the College of International Commercial Arbitration Court at the Chamber of Commerce and Industry of Romania
– Andrei Cristea, Director of the Romanian Journal of Consulting and Legal Marketing

Moderator

professor  Camelia Stoica, Bucharest University of Economic Studies

 12:00-13:30Lunch, Restaurant – 3rd Floor hall, Ion Angelescu building
 13:30-19:00

Parallel Sessions

SECTION I – PUBLIC LAW
SCIENTIFIC PAPERS
Room 0321, 3rd Floor, ASE main building – Ion N. Angelescu.

Keynote speakers:
Associate professor Cătălin Silviu-Săraru, Bucharest University of Economic Studies
Lecturer Marieta Safta, University „Titu Maiorescu”, Faculty of Law, first assistant magistrate to the Constitutional Court of Romania
Lecturer Simona Chirică, Bucharest University of Economic Studies

SECTION II – PRIVATE LAW
SCIENTIFIC PAPERS
Room 0329 – 3rd Floor ASE main building – Ion N. Angelescu.

Keynote speakers:
Professor Raluca Dimitriu, Bucharest University of Economic Studies
Lecturer Ovidiu Dumitru, Bucharest University of Economic Studies
Lecturer Ana Vidat, Bucharest University of Economic Studies

SECTION III – EUROPEAN UNION LAW. INTERNATIONAL LAW
SCIENTIFIC PAPERS
Room 0321 – 3rd Floor ASE main building –  Ion N. Angelescu.

Keynote speakers:
Professor  Cornelia Lefter, Bucharest University of Economic Studies
Lecturer Andreea Seucan, Bucharest University of Economic Studies

PARTICIPANTS AT THE CONFERENCE WITHOUT PRESENTING A SCIENTIFIC PAPER

 

Toate lucrările susținute în cadrul Conferinței se vor regăsi într-una din publicațiile Conferinței. Autorii pot beneficia de serviciul de traducere în limba engleză a lucrării înscrise la conferință.

Participanții au oportunitatea de a înscrie o a doua lucrare științifică plătind o taxă suplimentară.

Organizatorii Conferinței îi invită pe toți juriștii interesați să participe în cadrul uneia din cele trei secțiuni să completeze formularul de participare până la data de 5 noiembrie 2015. La Conferință se pot înscrie atât persoane care doresc să susțină o lucrare științifică, cât și persoane care doresc doar să audieze dezbaterile.

Toți avocații din România participanți la conferință vor primi 20 de puncte de pregătire profesională.

Sursa informațiilor este www.businesslawconference.ro.

[Cum a fost – deschiderea lucrărilor] Conferința internațională „Perspective ale dreptului afacerilor în mileniul al treilea” was last modified: noiembrie 25th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: