Conducere a unui autovehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului sau altor substanţe. Criteriile generale de individualizare a pedepselor (NCPP, NCP)

23 oct. 2018
Vizualizari: 7066
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 39/A/2018

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 335 alin. (1), art. 336 alin. (1), art. 417 alin. (2), art. 421 pct. 1 lit. b),  NCP: art. 74

Analizând sentința supusă controlului judiciar, sub toate aspectele, în baza art. 417 alin. (2) C. proc. pen., Înalta Curte constată că situația de fapt a fost stabilită în mod corect de instanța de judecată, evaluându-se corespunzător mijloacele de probă aflate la dosarul cauzei, conform celor expuse în sentința apelată, ducând la certitudinea existenței faptei descrise precum și la săvârșirea acesteia de către inculpat.

De altfel, această situația nu a fost contestată de inculpat, care a solicitat judecata conform procedurii în cazul recunoașterii învinuirii, iar încadrarea juridică dată faptelor este corectă, realizând conținutul infracțiunilor prev. de art. 335 alin. (1) C. pen. și art. 336 alin. (1) C. pen.

De asemenea, Înalta Curte constată că operațiunea de individualizare a pedepselor aplicate inculpatului a fost just realizată de instanța de fond, pedeapsa închisorii în cuantum de 1 an aplicată inculpatului pentru fiecare dintre infracțiunile comise reflectând, în mod corespunzător, criteriile stabilite de dispozițiile art. 74 C. pen.

Înalta Curte constată că pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere prevăzută de disp. art. 335 alin. (1) C. pen. limitele de pedeapsă cu închisoarea sunt între 1 an și 5 ani, iar pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, prevăzută de art. 336 alin. (1) C. pen. limitele sunt între 1 an și 5 ani închisoare sau amendă.

În speță, instanța de fond a aplicat inculpatului pedeapsa de 1 an închisoare pentru fiecare infracțiune, minimul special stabilit de lege, având în vedere și circumstanțele personale ale acestuia, respectiv lipsa antecedentelor penale, conduita anterioară și ulterioară săvârșirii infracțiunii

Totodată, se reține că inculpatul A. a mai fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 86 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002, republicată în Dosarul nr. x/P/2012 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, iar prin ordonanța nr. x/P/2012 din data de 12 ianuarie 2013 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești s-a dispus neînceperea urmăririi penale și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ.

Nu pot fi evidențiate împrejurările de fapt invocate de inculpat, respectiv că ar fi condus o distanță mică pe un drum de țară, relativ la situația de fapt, în condițiile în care acesta a recunoscut fapta, singura critică ce poate fi analizată fiind cea referitoare la criteriile generale de individualizare a pedepselor, prevăzute de dispozițiile art. 74 C. pen.

Ca atare, Înalta Curte apreciază că nu se impune renunțarea la aplicarea pedepsei și față de împrejurarea că anterior, inculpatul a fost cercetat pentru infracțiuni similare, pedeapsa rezultantă de 1 an și 4 luni închisoare cu privire la care s-a dispus amânarea aplicării fiind una just individualizată.

Având în vedere considerentele expuse anterior, în baza dispozițiilor art. 421 pct. 1 lit. b) C. proc. pen., Înalta Curte va respinge, ca nefondat, apelul formulat de către inculpatul A. împotriva Sentinței penale nr. 156 din data de 15 noiembrie 2017 a Curții de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în Dosarul nr. x/42/2017.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga apelantul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conducere a unui autovehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului sau altor substanțe. Criteriile generale de individualizare a pedepselor (NCPP, NCP) was last modified: octombrie 21st, 2018 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.